Decizia UDMR de a nu-l sustine pe Traian Basescu la referendumul privind demiterea acestuia din functia de presedinte a fost imediat sanctionata de democrati. "UDMR a rupt orice punte de comunicare, de colaborare cu PD, in prezent si in viitor" - a anuntat vicepresedintele PD Ioan Oltean.

Tot el a aruncat responsabilitatea pentru hotarirea luata de UDMR in circa liderilor Uniunii, "ale caror interese materiale si de grup sint deasupra intereselor comunitatii maghiare" - in context fiind nominalizati Marko Bela si Verestoy Attila. Oltean a mai afirmat ca o parte din parlamentarii UDMR nu sint de acord cu demiterea lui Basescu, ba chiar i-au "declarat deschis" ca vor mobiliza etnicii maghiari pentru a se prezenta la referendum si a vota in favoarea presedintelui ales.

Cum insa in politica se lucreaza doar cu jumatati de masura, Oltean a recunoscut ca sanctiunea aplicata UDMR-ului este valabila doar la nivel national, deoarece pe plan local (in Bistrita Nasaud mai exact) democratii si udemeristii convietuiesc in dulce armonie si, politic, se inteleg de minune.