O serie de legi „populare“ initiate de parlamentari ameninta deficitul bugetar pe 2007

Romania risca sa nu poata respecta tinta deficitului bugetar stabilit pentru 2007, 2,8% din PIB, din cauza unor initiative legislative care implica mari cheltuieli si pentru care parlamentarii nu au cerut avizul Guvernului. Potrivit unui document al Ministerului Economiei si Finantelor, prezentat de seful Comisiei juridice a Senatului, Eckstein Kovacs, este vorba despre initiative cu un pronuntat caracter populist, care, insumate, ar costa peste 2,3% din PIB.

"Ministerul Finantelor Publice nu mai poate face fata numeroaselor initiative legislative ale Parlamentului cu un impact financiar major asupra deficitului bugetar", se specifica in nota semnata de ministrul Varujan Vosganian. "Cu toate ca punctul de vedere oficial al Guvernului asupra acestor propuneri este negativ, multe dintre acestea sint avizate favorabil de comisiile de specialitate, uneori chiar in unanimitate", se arata in nota.

Cinci propuneri

MEF ofera cinci exemple de initiative parlamentare costisitoare. Este vorba despre propunerea pentru modificarea Codului fiscal initiata de PC (Bogdan Ciuca, Daniela Popa si Dan Voiculescu), in vederea scutirii de impozit a profitului reinvestit. "Daca va fi adoptata de Parlament, pierderea de venituri bugetare se va ridica la 1% din PIB anual, respectiv la 0,25% pentru 2007, daca intra in vigoare din ultimul trimestru al anului", specifica documentul MEF.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.