Romania nu a functionat si nu a operat integral pe continutul Tratatului de aderare, de la semnarea caruia se implinesc, miercuri, doi ani, a declarat, marti, la o dezbatere, fostul negociator sef cu UE, Vasile Puscas, secretar al Comisiei parlamentare pentru afaceri europene.

"In acest moment, nu putem vorbi despre o conceptie concreta vizavi de capacitatea institutionala si administrativa a Romaniei de a opera programe europene. Nu avem capacitatea de a absorbi fondurile structurale, regionale si agricole", a afirmat Puscas. In opinia fostului negociator, Romania se afla intr-o faza in care are de recuperat intarzierile semnalate pana in momentul integrarii. "Va fi destul de dificil", a opinat el.

Vasile Puscas a remarcat ca exista un Departament al Afacerilor Europene care nu vine cu proiecte legislative, pentru ca aceasta intra in atributiile ministerelor. "Ministerele nu au, insa, dupa restructurare o organigrama compatibilizata cu cea a institutiilor europene", a aratat vorbitorul. "Mai mult decat de a veni cu proiecte, de a face ceea ce trebuie sa faca Guvernul, nu putem face. Este un deficit enorm in privinta capacitatii de absorbtie", a spus Puscas.

Deputatul social-democrat a criticat faptul ca proiectele europene nu sunt prinse in constructia bugetara pe acest an. "Vom vedea daca, la eventuale retusuri ale bugetului, vor exista disponibilitati in acest sens. Dar, in actuala situatie, autoritatile locale si regionale nu pot localiza foarte clar resursele financiare pentru proiecte. Chiar daca aceste proiecte se vor transfera in bugetul pe 2008, atunci se va transfera si cofinantarea, iar aceasta nu se poate, pentru ca va dubla si chiar tripla costurile, ceea ce va insemna ca vom folosi banii europeni cu un cost enorm", a explicat Vasile Puscas. El a mai afirmat ca Romania este singura tara membra a UE care nu are programul de aplicare a Strategiei Lisabona, care are termen pana in 2010.

"Romania nu are nici macar programe pentru acest lucru. Guvernul nu a discutat cu partenerii sociali si politici pe marginea acestui program strategic", a aratat el. Vasile Puscas a mai atras atentia ca "programele strategice nu sunt finalizate si validate, ajungandu-se la ceea ce s-a speculat politic si anume ca tara noastra nu este pregatita de aderare".

Nu in ultimul rand, social-democratul a subliniat ca exista riscul ca Romania sa ceara o "perioada de gratie" in agricultura, ceea ce ar putea atrage imediat activarea unei clauze de salvgardare. "Din fericire, exista in Tratatul de aderare posibilitatea solicitarii unei clauze sectoriale, cu conditia ca aceasta sa nu pericliteze piata interna", a mai precizat Vasile Puscas.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.