Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri, la Palatul Victoria, ca votul Parlamentului in cazul presedintelui Traian Basescu este constitutional si presupune incheierea procesului de suspendare.

Seful Executivului i-a cerut sefului statului sa isi respecte decizia de a demisiona si de a intrerupe contactul cu institutia presedintiei. "Parlamentul are dreptul constitutional de a-l suspenda pe presedintele Romaniei, astfel incat orice declaratie a lui Traian Basescu prin care ar sustine contrariul este falsa si neavenita", a declarat premierul Tariceanu, subliniind ca presedintele interimar trebuie sa isi preia cat mai curand atributiile. "Ne dorim ca viitorul presedinte interimar, indiferent cine va fi acesta, sa-si preia cat mai rapid atributiile", a spus primul-ministru. El a aratat ca votul Parlamentului ar fi trebuit urmat de un referendum privind demisia lui Basescu, lucru inutil, deoarece seful statului si-a anuntat deja intentia de a demisiona. "Solicit lui Traian Basescu sa isi respecte propria intentie de a demisiona si sa intrerupa orice contact institutional cu presedintia, inclusiv cu institutiile cu care presedintia are legaturi puternice", a afirmat Tariceanu. "In mod normal, dupa procedura stabilita de Constitutie, ar fi urmat un referendum prin care romanii urmau sa hotarasca daca presedintele trebuie, sau nu, sa fie demis. Acest vot nu va mai avea loc, pentru ca Traian Basescu a anuntat intentia de a demisiona", a declarat Tariceanu. Premierul a adaugat ca "Traian Basescu a luat decizia privitoare la demisie in locul romanilor" si a subliniat ca "Romania nu isi permite sa aiba, pe langa un presedinte interimar, si un al doilea presedinte din umbra".

Primul-ministru a amintit ca, potrivit legii, Guvernul trebuie sa organizeze alegerile pentru un nou presedinte in termen de trei luni. De asemenea, Tariceanu si-a exprimat convingerea ca Traian Basescu nu mai are dreptul moral de a candida pentru un nou mandat. "Ca politician, eu interpretez demisia lui Traian Basescu ca pe o recunoastere a propriilor erori si ca o recunoastere involuntara a faptului ca nu mai are dreptul moral sa candideze pentru un nou mandat. Ca premier, insa, ma intereseaza mai putin ce intelege Traian Basescu din propria demisie. Indiferent daca va mai candida sau nu, il anunt ca viitoarea campanie electorala incepe peste doua luni", a declarat seful executivului. "Ca premier, ma intereseaza mai putin, insa, ce intelege Traian Basescu din propria-i demisie. Indiferent daca va candida sau nu, il anunt ca viitoarea campanie electorala incepe peste doua luni. Pana atunci, ma astept ca Traian Basescu si ceilalti potentiali candidati sa respecte legile acestei tari si sa nu intre de pe acum in campanie electorala. Ii asigur pe romani ca actualul Guvern va continua sa-si concentreze eforturile pentru a-si atinge obiectivele europene si sa lupte pentru interesele romanesti in cadrul Uniunii Europene", a aratat primul-ministru. Seful Executivului a aratat ca romanii au o sansa istorica de a trai prosper in Uniunea Europeana, iar clasa politica are datoria de a actiona pentru a implini acest deziderat al romanilor, deci are datoria sa abandoneze razboiul politic. Totodata, premierul a aratat ca Parlamentul trebuie sa isi reia cat mai repede activitatea. "Consider ca trebuie ca Parlamentul sa isi reia cat mai rapid lucrarile intrucat pe agenda sa se afla proiecte de legi importante pentru continuarea procesului de integrare", a spus Tariceanu, referindu-se in mod special la proiectul Legii Agentiei Nationale de Integritate. "Nu ne putem permite ca legile decisive pentru viitorul european sa fie amanate nici macar cinci minute, din cauza unor confruntari politice", a adaugat premierul Premierul a subliniat ca oamenii politici au o datorie fata de romani pentru ca aceasta criza sa se sfarseasca.

Reactii internationale

Reuters: "Se adanceste criza politica din Romania"
Suspendarea de catre Parlamentul de la Bucuresti a presedintelui Traian Basescu, acuzat de incalcarea Constitutiei, adanceste si mai mult criza politica din tara si deschide calea organizarii de alegeri prezidentiale, a comentat ieri Reuters. Potrivit agentiei de presa mentionate, decizia Legislativului intensifica lupta politica in noul stat membru al Uniunii Europene, despre care analistii estimeaza ca face eforturi pentru a indeplini cerintele forului comunitar in privinta reformelor structurale si pentru a absorbi ajutoare de miliarde de euro. Dupa parerea unora insa, instabilitatea politica a afectat deja sansele Romaniei de a obtine beneficii rapide ca urmare a integrarii sale in UE. Mai mult, Bucurestiul ar putea fi pus in fata faptului ca Uniunea Europeana sa refuze sa accepte deciziile tribunalelor romanesti daca nu vor continua reformele anticoruptie sau ar putea sa piarda pietele de export daca standardele privind calitatea alimentelor nu vor fi indeplinite, estimeaza sursa citata.

Popularii europeni regreta evolutiile politice de la Bucuresti

Liderul grupului Partidului Popular European si al Democratilor Europeni (PPE-DE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a afirmat, ieri, ca presedintele Traian Basescu a avut o contributie importanta la evolutia Romaniei in ultimii doi ani si la aderarea la UE si a "a deplans faptul ca o tara, recent intrata in forul comunitar, trece printr-o criza institutionala". "Trebuie sa spun cu sinceritate ca Romania devine o problema’, a declarat el, pentru Rompres, comentand decizia legislativului de la Bucuresti de a suspenda presedintele tarii. In context, el a reamintit ca, in perioada de pre-aderare, sloganul folosit de autoritatile de la Bucuresti era ca ‘Romania nu este o problema, ci o solutie" pentru UE. Este "regretabil" si "foarte rau ceea ce se intampla la Bucuresti, nu numai pentru imaginea tarii", a fost de parere Joseph Daul, presedintele celui mai numeros grup din Parlamentul European, din care fac parte si Partidul Democrat si Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR). "Ma tem - a continuat el - ca /aceste evolutii/ ar putea pune probleme si in privinta raportului din iunie" pe care Comisia Europeana le va prezenta referitor la combaterea coruptiei in Romania.Intr-un comunicat de presa comun cu presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, el si-a exprimat speranta ca situatia politica din Romania "nu va continua sa degenereze", astfel incat aceasta tara sa poata aduce o valoare adaugata UE prin implicarea sa activa in politicile majore ale Uniunii, ca de exemplu in cele legate de regiunea Marii Negre. Insa, "o evolutie a crizei politice ar putea pune in pericol atingerea acestor obiective", estimeaza cei doi politicieni.

PSE cere " stabilitate politica"

Votul Parlamentului Romaniei in favoarea suspendarii presedintelui "trebuie acceptat", dar perioada care urmeaza este "fragila" si partidele politice ar trebui sa gaseasca un consens pentru a mentine stabilitatea tarii, a declarat, ieri, pentru Rompres, Johannes Swoboda, vicepresedinte al grupului Partidului Socialist European /PSE/ din Parlamentul European. "Se poate trai si fara presedinte timp de cateva luni", dar problema care se pune nu este ‘legata doar de presedinte, ci de stabilitatea Romaniei in totalitate, a sistemului ei politic in general", a apreciat politicianul austriac. El a subliniat ca, referitor la evolutiile de la Bucuresti, se poate vorbi si despre o chestiune de imagine, dar si despre o posibila influenta asupra fortei Romaniei in cadrul Uniunii Europene, in care abia a intrat. In consecinta, "sefii tuturor partidelor politice trebuie sa se reuneasca si sa caute un consens minim pentru saptamanile si lunile care vor urma" si sa stabileasca modul in care "sa reactioneze pe scena europeana", a afirmat Johannes Swoboda.

Liberalii din PE sustin ca suspendarea respecta Constitutia

Suspendarea presedintelui Romaniei de catre parlament este un demers care respecta Constitutia si care era de asteptat dupa ce seful statului a incalcat de atatea ori legea de baza a tarii, a afirmat, ieri, pentru Rompres, liderul grupului Aliantei Democratilor si Liberalilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European, Graham Watson. In opinia sa, "Romania este pe calea cea buna" si va putea sa participe fara nici un fel de probleme la politicile Uniunii Europene daca se va respecta diviziunea, stipulata de Constitutie, intre atributiile presedintelui, care tin de politica externa, si cele ale premierului, care vizeaza politica interna. Europarlamentarul britanic sustine ca evolutiile actuale de la Bucuresti "nu vor afecta imaginea tarii" si reaminteste ca "Romania nu este singurul stat care a recurs la o asemenea masura’", in UE existand deja precedentul Lituaniei. "Nu trebuie exagerat", a subliniat Graham Watson. Totodata, el este convins ca suspendarea presedintelui nu va influenta decizia summit-ului european din iunie in legatura cu raportul asupra combaterii coruptiei din Romania. "Consiliul European va analiza reformele infaptuite de guvenul Tariceanu, care continua", a explicat presedintele grupului ALDE.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.