Nici PRM, nici PC nu s-au razgandit.Liberalii amana decizia pentru ultimul moment.

Parlamentul va trebui sa-si asume integral responsabilitatea suspendarii presedintelui Basescu dupa avizul negativ al Curtii Constitutionale. In pofida acestui aviz, partidele initiatoare ale suspendarii par a fi trecut peste orice fel de ezitari privind necesitatea acesteia. In plus, reactia PSD, PRM si PC la motivatiile oferite de Curte nu este una favorabila.
Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, este nemultumit de faptul ca cei de la Curte par sa considere Romania drept o republica prezidentiala. "Motivatia oferita de Curtea Constitutionala evidentiaza faptul ca, in lectura acestei institutii asupra Constitutiei, in Romania functioneaza o republica prezidentiala", a declarat Diaconescu, citat de agentia Mediafax. Un alt jurist din PSD, Victor Ponta, considera ca tezele Curtii pot fi invocate la fel de bine si de suporterii suspendarii si de contestatarii ei. "Dupa parerea mea, este un punct de vedere echivoc si din cele 19 pagini ale motivatiei fiecare va citi ce pagina ii place. Consider ca PSD trebuie sa mearga mai departe cu votul pe marginea suspendarii din functie a presedintelui", a apreciat Ponta. Nici pentru conservatori nu exista dubii, mai ales ca cei care nu agreau suspendarea au primit un avertisment dupa excluderile de ieri.

Liderul PC, Dan Voiculescu, care a discutat luni seara cu presedintele PRM despre suspendare, nu a exclus o posibilitate invocata de C.V. Tudor, ca partidele initiatoare sa sustina un singur candidat la prezidentiale, daca sedinta de joi a Parlamentului va fi incununata cu succes. "E o idee ca partidele care voteaza suspendarea sa aiba un candidat unic, dar n-am luat nicio hotarare.
Urmeaza sa facem o analiza sa vedem", a spus Voiculescu. PRM, care a dat emotii social-democratilor si conservatorilor privind determinarea lor de a merge pana la capat cu suspendarea, a decis ca parlamentarii sai sa voteze impotriva presedintelui Traian Basescu. "Mai mult ca sigur ca joi va fi vot zdrobitor pentru suspendare. Traian Basescu trebuie si va fi suspendat", a declarat C.V. Tudor pe un ton care nu mai lasa loc de indoiala in privinta pozitiei sale.

PD vrea demisia lui Basescu

In schimb, liberalii amana pentru ultima clipa luarea unei decizii. Desi era programata o intalnire a lui Tariceanu cu parlamentarii PNL, aceasta a fost anulata sub pretextul ca motivatia Curtii a sosit prea tarziu pentru a putea lua o hotarare in aceeasi zi. Surse liberale citate de Mediafax sustin ca primul-ministru a preferat sa amane pentru astazi sedinta pentru a sti clar care este pozitia celorlalte partide. Se pare ca liberalii au pareri impartite in aceasta chestiune. Cei de la centru ar vrea sa scape de Basescu, dar liderii filialelor nu vor ca PNL sa sprijine o initiativa a opozitiei.

In schimb, cei de la PD vad in motivatia Curtii Constitutionale o validare a principiului presedintelui-jucator, datorita faptului ca dreptul la opinie politica al presedintelui beneficiaza de imunitate, iar seful statului are dreptul sa formuleze critici si sa faca propuneri pentru ca programul cu care a ajuns presedinte sa poata fi transpus in realitate.

"Daca presedintele va fi suspendat, singura solutie ramane demisia sa, astfel incat sa aiba loc o confruntare electorala directa cu cei care au provocat criza. Sunt convins ca acestia vor trece in istorie, vor deveni istorie", a declarat presedintele PD, Emil Boc.

Votul final, programat pentru joi

Cererea de suspendare va fi dezbatuta joi de Camerele reunite ale Parlamentului. In Regulamentul sedintelor comune se prevede ca cererea de suspendare a sefului statului sa fie supusa dezbaterii si votului in termen de 24 de ore de la primirea avizului Curtii Constitutionale. Desi avizul a sosit ieri, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, sustine ca termenul de 24 de ore se aplica incepand cu publicarea motivatiei in Monitorul Oficial, opinie cu care seful Comisiei juridice, Sergiu Andon, nu a fost de acord. Insa Vacaroiu a convocat pentru astazi sedinta Birourilor Permanente, iar plenul reunit va fi joi. Presedintele Basescu va putea asista la dezbateri si va putea sa se apere in fata acuzelor care ii sunt aduse.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.