Domnule Dancu, PSD a anuntat ca merge pana la capat in privinta suspendarii presedintelui Basescu. Sunt social-democratii pregatiti in eventualitatea in care seful statului va fi suspendat de catre Parlament de alegeri prezidentiale anticipate?

Din punct de vedere organizatoric, PSD este pregatit pentru alegeri anticipate, fie ele prezidentiale sau parlamentare. Avem un program de manageri de campanie electorala care ajunge la nivelul fiecarei sectii de votare. Daca privim lucrurile statistic, presedintele Basescu, in acest moment, in conditiile unei situatii neelectorale, are cele mai mari sanse sa fie si viitorul presedinte. Insa, problema unei campanii electorale si a unui scandal de trei luni implica o serie de schimbari de configuratie si trenduri politice. Sa va dau cateva exemple... Atunci cand un candidat este singur impotriva tuturor si ceilalti se coalizeaza impotriva sa, exista foarte putine sanse ca acesta sa castige, mai ales ca Traian Basescu a coborat in intentiile de vot sub 50 la suta. Este greu sa te bati in aceste conditii cu toti ceilalti. In al doilea rand, clasa politica poate amenda gestul presedintelui, in sensul ca toti aceia care se coalizeaza impotriva lui Traian Basescu pot gasi solutia unui candidat unic si asta ar crea o mare problema acestuia. Se mai pot avansa si alte scenarii. Este vorba de modul in care se coaguleaza intentiile de vot in situatiile acestea de conflict si criza politica. Apar candidati foarte repede, toate evenimentele se petrec intr-un ritm mult mai accelerat... Sa nu uitam ca Traian Basescu, cu cateva luni inainte de alegeri, cand candidatul Aliantei D.A. era Theodor Stolojan, era creditat cu doar 7 la suta in sondajele de opinie. Daca Basescu ar fi fost introdus atunci drept candidat, ar fi obtinut sub 10 la suta. Apoi a fost generata, dupa cum stiti, o situatie care a definit o criza politica din punct de vedere al mesajului electoral, iar Traian Basescu, obtinand prin retragerea din cursa a lui Stolojan toate voturile Aliantei, a crescut intr-un timp foarte scurt. Noi, analistii politici, incercam sa facem o disociere clara intre situatia normala de astazi si una de potentiala campanie electorala acerba peste trei luni. Nu este atat de simplu... In acest moment, repet, seful statului ramane favorit, insa viitorul poate rezerva mari surprize.

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor a lansat varianta unui candidat unic al opozitiei. Cum comentati?

Este o chestiune sociologica simpla pentru ca este evident ca un candidat unic ar putea avea sanse ipotetice mai mari decat unul care este sustinut de un singur partid. Exista, insa, si unele inconveniente. Cel mai mare obstacol pentru candidatii unici este acela ca nu reusesc sa obtina o mobilizare electorala foarte puternica. Cea mai buna mobilizare la vot o aduc candidatii partidelor si directiilor politice principale. Este o munca extrem de migaloasa ca sa obtii o medie a acceptabilitatii diverselor tipuri de partide pentru a obtine un profil de candidat unic agreat de toti. Este foarte important cadrul comunicatilor si cel ideologic pe care il presupune pozitionarea politica a acestuia (ca un candidat al elitelor, al celor multi, al stangii, etc). Candidatul unic nu este un panaceu universal, este o solutie care este luata in functie de anumite conjuncturi politice.

Ce castiga PSD dintr-o eventuala suspendare a sefului statului?

Nu cred ca PSD castiga dintr-o eventuala suspendare a presedintelui. Este insa vorba de o situatie conflictuala in care niciunul dintre partide nu va castiga. Este o pierdere generalizata , dar pe de alta parte exista doua semnificatii suplimentare ale acestui demers. Nu este vorba numai de o lupta politica pentru a impiedica unele incalcari ale Constitutiei de catre presedinte. Este vorba, insa, si de o batalie a Parlamentului pentru a-si recastiga forta pe care i-o confera Constitutia. Sa fie clar: Parlamentul a fost de multe ori umilit in competitia cu presedintii sau premierii perioadei post-decembriste...

Va fi Mircea Geoana candidatul partidului in cazul unor ipotetice prezidentiale anticipate?

Studiile facute atat de noi, cat si de altii, arata ca, in
acest moment, Mircea Geoana are cea mai buna performanta politica intr-un ipotetic tur doi dintre toti candidatii ipotetici ai celorlalte partide la care ne-am putut gandi noi. Dar, va repet, noi nu am luat inca in calcul varianta unei situatii de campanie electorala. Avem un posibil candidat, dar nu am luat inca o decizie oficiala. Nu este obligatoriu, insa, ca acesta sa fie Mircea Geoana. Cred ca sunt si alte solutii care pot fi viabile si competitive pentru partid. Daca Traian Basescu va fi suspendat si apoi isi va da demisia, vom anunta in cel mai scurt timp un candidat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.