Rompres: Sincer, cata viata ati acordat Aliantei D.A.?
Emil Boc: Eu personal si Partidul Democrat (PD) i-am acordat viata lunga si am facut tot ce ne-a stat in putinta sa o salvam, sa o mentinem in viata, pentru ca am crezut in acest proiect politic. Din nefericire, partenerii nostri ne-au tradat si s-au dezis de intelegerea noastra initiala. Noi, practic, ii dadeam viata inclusiv dupa anul 2008.

Rompres: Cand v-a fost clar ca veti fi scosi de la guvernare? Si de ce nu ati preferat sa iesiti de la guvernare?

Emil Boc: Nu am avut niciun motiv sa iesim de la guvernare. Ministrii nostri si-au facut datoria. Au fost, practic, cei mai performanti din Cabinet. Nu am trimis biletele nici in dreapta, nici in stanga. In concluzie, nu aveam motive sa iesim de la guvernare, in conditiile in care au gresit colegii nostri liberali. Pe de alta parte, prezenta noastra la guvernare era cel putin la fel de legitima ca si cea a colegilor liberali, daca nu mai mult, avand in vedere ca Traian Basescu a castigat alegerile din 2004. Daca am fi iesit de la guvernare, ni s-ar fi pus in spate toata criza politica: factor destabilizator al tuturor guvernelor Romaniei, politicieni iresponsabili, politicieni care nu se gandesc decat la interesele de moment ale lor si nu la interesul Romaniei. S-ar fi pus pe umerii nostri incapacitatea Romanei de atragere a fondurilor comunitare si am fi dat, practic, liberalilor girul pentru o guvernare alaturi de PSD. Ar fi spus ca daca partenerii i-au parasit, trebuie sa guverneze cu PSD. In concluzie, niciun argument nu era in directia iesirii noastre de la guvernare. Daca altii au preferat sa tradeze Partidul Democrat si alegatorii din 2004, sa-si asume consecintele politice ale gestului lor. Si ma refer aici la PNL si, nu in ultimul rand, la PSD, care la fel si-a tradat electoratul, realizand o alianta de guvernare cu PNL.

Rompres: Se presupune ca ati facut o evaluare interna dupa acest moment. PD nu a gresit cu nimic? Ce v-ati putea reprosa?

Emil Boc: Din punctul nostru de vedere am facut tot ce
ne-a stat in putinta sa salvam si sa mentinem Alianta Dreptate si Adevar. Chiar nu ne reprosam nimic din punctul acesta de vedere. Am respectat prevederile Protocolului, nu l-am incalcat ca sa fim acuzati de incalcarea lui, am avut disponibilitatea de dialog politic in consiliile de conducere ale Aliantei, in cadrul Guvernului. Evident ca nu am putut accepta umilintele pe care le-ar fi dorit PNL. Adica sa renuntam la cei mai importanti ministri ai PD, sa ne facem pres, sa punem partidul pe tava si sa-l desfiintam. Asta este sub demnitatea oricarui pedist si am spus de fiecare data ca nu vom ramane la guvernare cu orice pret, si nu vom umili partidul. Daca cineva doreste un partener loial si cu respectarea angajamentelor bine, daca nu, PD nu se va umili niciodata, in fata nimanui, pentru ca Tariceanu avea, la un moment dat, functia de prim-ministru. Sa-i fie de bine! Si vom vedea ce se va intampla in viitor.

Rompres: S-a dorit neaparat eliminarea unor ministri democrati?

Emil Boc: A fost o cerere expresa din partea PNL ca una dintre conditiile colaborarii noastre, la un moment dat, sa fie renuntarea la Blaga, Macovei, Berceanu, coroborat cu sustinerea neconditionata a propunerii PNL de retragere a trupelor din Irak. Adica ne-au pus conditii care, din start, erau inacceptabile. Cu alte cuvinte, mi-am dat seama mai tarziu ca planul lor de scoatere a PD de la guvernare era mult mai vechi, poate inainte chiar de Anul Nou, si ca doar s-au cautat pretexte si argumente pentru a fi dati afara de la guvernare, incercand sa puna oarecum pe seama noastra acest lucru. S-a demonstrat insa ca Tariceanu a gresit si cu amanarea alegerilor parlamentare europene prin sfidarea, fara precedent, a legi si a legalitatii, iar acum cu retragerea trupelor din Irak. Exact pozitia pe care a avut-o PD a fost preluata a doua zi de catre PNL, demonstrand inca odata amatorismul politic si faptul ca ei, de fapt, urmareau cu orice pret scoaterea PD de la guvernare. Vor plati in fata electoratului. Asta este!

Rompres: In ce masura presedintele Traian Basescu, prin actiunile si pozitiile sale, a contribuit la deteriorarea relatiilor cu liberalii, tinand cont de acuzatiile care, in mod repetat, s-au adus din partea fostilor parteneri?

Emil Boc: Si aici, PNL a folosit presedintele ca paravan pentru a masca dorinta de scoatere a PD de la guvernare, stiind bine faptul ca presedintele este un presedinte-jucator. Va amintesc din discursul de investitura a lui Calin Popescu Tariceanu din 28 decembrie 2004, unde el spunea foarte clar ca doreste o colaborare de exceptie cu presedintele tarii ‘si presedintele-jucator va fi un partener al Guvernului pe care il va conduce’. Iata ca s-a razgandit in multe privinte domnul Tariceanu. Inca una in plus. S-a razgandit in privinta parteneriatului pe care l-a propus presedintelui Romaniei, ca si presedinte-jucator, in colaborarea cu Guvernul. Daca veti urmari cei patru piloni de la discursul de investitura a lui Calin Popescu Tariceanu, veti observa ca niciun pilon nu mai este in vigoare, nu mai este valabil astazi. Primul pilon era Alianta D.A., ca nucleu politic. L-a distrus. Al doilea, colaborarea cu presedintele-jucator, presedintele Romaniei. L-a distrus. Al treilea, justitie independenta. L-a distrus prin mesajele pe care le-a adresat justitiei, si biletelele, si influentele pe care a incercat sa le exercite. Relansarea Parlamentului. La fel, prin practica ordonantelor de urgenta a pus practic Parlamentul in plan secundar. Ce credibilitate poate sa mai aiba o asemenea persoana care tot timpul si-a cautat subterfugii pentru a iesi din criza punand-o pe seama altora?

Rompres: V-ati dezmeticit? Sunt constienti membrii PD de faptul ca sunt in opozitie? Se spune ca este foarte greu sa uiti gustul puterii...

Emil Boc: Nu. PD a demonstrat-o, prin Colegiul Director de saptamana trecuta, ca isi asuma cu mare responsabilitate si cu mare vigoare rolul de partid de opozitie. Nu a plecat cu coada intre picioare de la putere, pentru ca nu a fost trimis acasa de electorat. A fost trimis prin tradarea liberalilor si, in consecinta, prin alegeri va reveni la putere atunci cand vor fi organizate ele, fara sa tradeze pe nimeni, asa cum o face PNL. Iar din acest punct de vedere suntem pregatiti sa facem o opozitie dura, categorica, ferma si, in acelasi timp, sa revenim la putere prin vointa oamenilor.

Rompres: Sunteti primar si sef de partid. PD este vazut ca un partid al primarilor. In contextul acesta, ce semnale, ce ingrijorari ati receptionat de la colegii dumneavoastra primari din teritoriu?

Emil Boc: Am receptionat faptul ca acest Guvern care s-a format are incapacitatea de a pune la cale strategia de absorbtie a fondurilor comunitare, si aceasta asta va fi si povara administratiilor publice locale, fiind practic in imposibilitatea de a atrage acesti bani de la Uniunea Europeana. Acesta este cel mai mare pericol. Iar al doilea pericol subsecvent este pericolul confiscarii Romanei de catre grupuri de interese preocupate doar de interese de grup, nu de interesul national. Iar Calin Popescu Tariceanu duce Romania in aceasta directie.

Rompres: A pierdut PD vreo afacere odata cu eliminarea din Cabinet? Si asta va intreb, in contextul in care un partid puternic se tine cu bani.

Emil Boc: Ce a avut are si acum, adica fondurile care rezulta din cotizatiile membrilor de partid, alocatiile bugetare care se dau pe baza procentelor obtinute in alegeri in anul 2004. Deci, din acest punct de vedere, nu s-a schimbat absolut nimic. Aceleasi surse pe care le-am avut si inainte de la plecarea de la guvernare raman si dupa plecare - cotizatiile membrilor de partid, in principal, si subventiile care se acorda partidelor politice. 16% am avut si inainte de a pleca de la putere, si dupa ce am plecat avem tot 16%. In functie de acele procente se raporteaza subventia bugetara pe care o primeste un partid politic. Nici nu am pierdut, nici nu am castigat. Suntem la fel.

Rompres: Domnul Blaga spunea ca vremea aliantelor pre-electorale a trecut. Cum vedeti, in acest context, viitorul PD?

Emil Boc: Eu cred ca este o doza de adevar mare... prin esecul Aliantei din partea colegilor liberali, oamenii pot sa prefere aliante mai mult post-electorale decat pre-electorale. Are o doza de adevar. Din perspectiva PD, pe noi ne intereseaza mai mult in primul rand sa consolidam un partid puternic, un partid care se afla la 30% din optiunile electoratului, si pe care dorim sa-l ducem mai sus, fiind acum in opozitie, si sa facem din el principala forta care va guverna Romania dupa urmatoarele alegeri.

Rompres: Poate sa va ajute Traian Basescu in lupta politica pe care o veti duce in opozitie?

Emil Boc: Presedintele Traian Basescu va fi Traian Basescu, indiferent cine va fi la putere sau cine va fi in opozitie. El isi va urma demersul legal si constitutional potrivit prevederilor legale. Evident ca intre noi au existat si exista similitudini de puncte de vedere avand in vedere bagajul comun cu care am trait atata vreme. Si bagaj de idei, si bagaj de experiente si e firesc sa avem multe puncte de vedere comune, dar, repet, el este presedintele Romanei si la fel va fi, indiferent de cine se afla la putere sau in opozitie.

Rompres: S-a tot speculat pe tema luptelor interne care ar exista in PD pentru putere. Exista aceste lupte?

Emil Boc: Poate nu sunt eu cel mai in masura sa raspund la aceasta intrebare, pentru ca ar insemna sa dau o pledoarie pro domo si sa fiu considerat ca imi fac o pledoarie pentru functia de presedinte. Ce va pot spune cu sinceritate, si chiar o pot demonstra sedintele Biroului Permanent si ale Colegiului Director, este ca in PD a existat, exista si va exista intotdeauna o echipa care va conduce unit partidul si care va promova o politica coerenta, unitara. Chiar daca intre noi exista puncte de vedere divergente pana la luarea deciziei, dupa luarea deciziei avem puncte de vedere comune, pe care le aplica tot partidul.

Deci, nu exista in acest moment niciun pericol de framantari, de fragmentari interne sau de pozitii alternative, pentru ca niciodata noi nu am luat decizii care sa nu fie acceptate de catre colegii nostri. Eu personal am luat decizii dupa ce m-am consultat cu Vasile Blaga si cu Adriean Videanu, iar noi am mers mai departe dupa ce am luat decizia pe baza consultarii cu BPN sau cu alte structuri de conducere ale partidului.

Rompres: De unde credeti ca au aparut aceste speculatii?

Emil Boc: Intotdeauna sunt interesati sa-si bage coada in treburile altora, dar la PD ii asigur ca nu au gasit teren prielnic.

Rompres: Exista sanse ca PD sa elimine din Statut prevederea referitoare la necolaborarea cu PSD?

Emil Boc: Este valabila pana in 2008, pana la urmatoarele alegeri. Dupa urmatoarele alegeri, alegatorii vor decide cine va guverna Romania si in ce masura. Noi am pus acea prevedere avand in vedere castigarea alegerilor din 2004, unde le-am promis oamenilor ca nu vom colabora cu PSD. Asta le-am promis. In acea perioada de guvernare 2004-2008 le-am promis ca nu vom face colaborare politica cu PSD. Dupa 2008, tot cetatenii vor fi aceia care ne vor spune cum practic ne vom putea alia, pentru a guverna Romania.

Rompres: Este condamnata clasa politica din Romania sa nu invete din greselile trecutului?

Emil Boc: Intotdeauna vor fi politicieni care nu vor invata din greselile trecutului. Altfel, tara ar fi guvernata de sfinti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.