Presedintele Societatii Academice Romane, Alina Mungiu, a sesizat opinia publica asupra fluturasilor falsi distribuiti in paralel sau chiar inainte de cei distribuiti de Coalitia pentru un Parlament Curat. Rolul fluturasilor Coalitiei era de a avertiza alegatorii despre acei candidati care au fost implicati in scandaluri sau care au in spate afaceri oneroase. Mungiu a declarat ca realizarea si distribuirea acestor falsuri constituie o infractiune penala pentru ca sunt calomniati niste oameni sub semnatura membrilor Coalitiei si in numele personal al acestora. Diferenta fata de original consta in aceea ca, la mijlocul fluturasilor, numele sunt substituite si in locul candidatilor "patati", in majoritatea lor de la PRM si de la Uniunea PSD+PUR, apar candidatii Aliantei. In plus, comentariile la adresa acestora sunt, evident, calomnioase. Aceste falsuri au aparut deja in judetele Iasi, Timis si Sibiu. Presedintele SAR a sesizat Politia si Parchetul despre aceste situatii, solicitandu-le sa identifice tipografia de unde provin si persoanele care le-au realizat si care le difuzeaza si care cad sub incidenta falsului si uzului de fals. Mungiu a apreciat pozitiv independenta judecatorilor de la Birourile Electorale Judetene din Sibiu, Prahova si Giurgiu, care au respins solicitarea Uniunii PSD+PUR de a interzice fluturasii Coalitiei.

"Nu se tem de urmarirea legii"

Cat despre intentia de a raspandi fluturasi falsi, Mungiu considera ca, la celelalte pacate, candidatii patati si-au mai adaugat unul. Ea a atras atentia ca in acest scop autorii "necunoscuti" au pus la bataie o forta logistica foarte mare, mai mare decat a celei desfasurate de societatea civila. "E clar ca autorii nu se tem de urmarirea legii". Ei sunt convinsi ca nu-i va ajunge legea, dupa cum nu i-a ajuns nici pana acum, de vreme ce au ajuns sa candideze pentru Parlament", a observat presedintele SAR. Potrivit aceleiasi surse, aceste falsuri nu constituie initiative diferite, chiar daca au aparut in mai multe judete aparent fara legatura unele cu altele. "Problema este daca politia nu va fi intimidata sa faca aceste cercetari", a mai aratat Alina Mungiu.

Apel catre procurorul general

Presedintele SAR a facut un apel catre procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, sa ia masuri pentru ca situatiile de acest fel se vor repeta si vor aparea in rapoartele institutiilor straine despre alegerile din Romania. "Ceea ce vedem aici e un semn de panica. Activitatea Coalitiei a trezit reactii mari, iar efortul s-a concentrat asupra a ceea ce facem noi, in timp ce disputele dintre partide au trecut pe planul doi datorita faptului ca tema principala a acestei campanii este marea coruptie". Mungiu a sesizat ca principala victima a acestei campanii murdare este Alianta PNL-PD, ai carei membri apar pe fluturasii falsi, si ca "aceasta este prima forma de frauda electorala".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.