Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, ieri, dupa sedinta Biroului Permanent National al partidului, ca democratii nu vor repeta gestul de la investirea noului Guvern, cand s-au retras din sala in momentul votului, ci vor participa la votul din Parlament pe suspendarea presedintelui si vor vota impotriva, cu bilele la vedere, pentru a elimina orice eventuala suspiciune.

Liderul democrat a spus ca, tinand cont ca nu exista motive constitutionale pentru suspendarea sefului statului, "PD considera ca intregul demers de suspendare a presedintelui este doar unul politicianist". "Avem un judecator suprem in materie de constitutionalitate care ne spune daca exista sau nu asemenea fapte de incalcare a Constitutiei. Acest judecator suprem este Curtea Constitutionala, iar aceasta a spus foarte clar ca nu exista fapte care sa ateste incalcarea de catre presedinte a Constitutiei si implicit fapte care pot conduce la suspendarea din functie a presedintelui Romaniei", a reafirmat Emil Boc. Presedintele PD a enumerate motivele din spatele "demersului politicianist" al PSD, printre care, lupta sefului statului cu "baietii destepti" si faptul ca Traian Basescu a deranjat prin actiunile sale, majoritatea clasei politice, desecretizarea arhivelor Securitatii si condamnarea comunismului. Deasemenea, PD i-a avertizat pe cei de la putere ca vor fi "monitorizati la sange".

Boc a reclamat, in acest sens, faptul ca, cel putin din punct de vedere al majorarii, de la 1 septembrie, a punctului de pensie, se observa ca noul Guvern "bate pasul inapoi". Liderul democrat a criticat si faptul ca premierul Tariceanu a "exportat criza politica pe care a generat-o el insusi", cu prilejul vizitei sale in Croatia, acuzandu-l pe acesta ca "l-a dezinformat" pe comisarul Franco Frattini si strica, prin modul in care actioneaza, relatia pe care o are Romania cu celelate state ale Uniunii Europene. Boc vede in demersul premierului, nu o rezolvare a crizei politice din Romania, ci, o adancire si mai mare a acesteia. Presedintele PD i-a mai reprosat primului-ministru ca "se agata de scaun", aducand ca argument faptul ca, pentru pastrarea functiei, Tariceanu s-a razgandit cu privire la declansarea alegerilor anticipate, cu privire la amanarea alegerilor pentru Parlamentul European si a preferat alianta cu PSD. Retragerea trupelor din Irak a fost un alt subiect al democratilor, acestia acuzandu-i pe liberali de ipocrizie si reprosandu-le ca au, in prezent, aceeasi pozitie publica in privinta retragerii trupelor din Irak, ca si cea avansata de PD la ultima sedinta a Aliantei, si pe care liberalii o invocasera printre motivele de ruptura. Boc a amintit, cum liberalii au infierat "cu manie proletara", pozitia PD legata de retragerea trupelor din Irak, aceea ca, o discutie pe acest subiect este posibila numai dupa consultarea cu partenerii din NATO si dupa o discutie in CSAT.

Emil Boc si-a exprimat parerea ca, premierul a intrat in panica, fiind tulburat de anuntul facut de Traian Basescu referitor la o eventuala demisie si organizarea de anticipate pentru presedintie, in cazul in care Parlamentul va vota suspendarea sa din functie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.