Mandatul de presedinte este consumat, fie ca e dus pina la capat, fie ca nu. Basescu nu ar mai putea candida pentru alte doua mandate daca-si da demisia acum.
Senatorul Antonie Iorgovan, profesor de drept constitutional la Universitatea Bucuresti, respinge categoric teza dreptului lui Traian Basescu la alte doua mandate de sef al statului, daca acum demisioneaza si nu-si duce actualul mandat pina la capat. "Filosofia mandatului de demnitar este clara: indiferent daca ti-ai terminat mandatul la termen sau daca l-ai parasit inainte de incheierea lui, acest mandat este considerat ca fiind consumat", spune Iorgovan, care a condus comisia de redactare a primei constitutii postdecembriste. In opinia sa, "dupa demisia presedintelui sau a oricarui alt demnitar aflat sub puterea unui mandat limitat in timp, alegerile anticipate se organizeaza pentru restul de mandat ramas".

Senatorul ne ofera ca argument propria experienta: "De la Curtea Constitutionala, am plecat dupa patru ani din cei noua ani ai mandatului. Inlocuitorul meu a stat doar cinci ani, si nu noua. Deci mandatul nu a fost luat de la inceput".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.