I-a luat presedintelui Basescu un interviu care a dat peste cap toate calculele politice. Corina Dragotescu ne explica acum, din postura de intervievata, cum au decurs „ostilitatile“ la Cotroceni.

Cum a fost stabilit interviul?

Am facut o hirtie oficiala la Cotroceni, cu vreo doua saptamini inainte de plecarea Adrianei Saftoiu de acolo. Mi s-a comunicat data de 11 aprilie, ora 14.00, dar doamna Saftoiu a plecat, povestea a ramas in aer. Apoi m-a sunat domnul Turcan, care mi-a spus ca pe 11 aprilie sint programata pentru un interviu cu presedintele si m-a intrebat daca mai doresc ca el sa aiba loc.

Cit a durat interviul?

Initial mi s-a spus ca mi se acorda 30 de minute, dar totul a durat mai mult de o ora, o ora si un pic. Imi amintesc ca imi facea semne domnul Valeriu Turcan ca timpul a trecut.

Cine a mai fost prezent in sala?

Interviul a fost filmat de cameramanul oficial al Cotroceniului, inregistrat pe reportofonul de la Cotroceni si pe reportofonul meu. Faptul ca a fost inregistrat si pe reportofonul de la Cotroceni chiar m-a ajutat, pentru ca al meu s-a oprit la un moment dat. In plus, la interviu au mai asistat si domnul Turcan si o domnisoara de la Biroul de presa. La un moment dat am oprit reportofonul, ca sa discutam in off. Asta s-a intimplat la partea cu suspendarea. L-am zarit atunci pe domnul Turcan un pic agitat, i-am spus presedintelui, care s-a oprit si a spus: "Nu, nu, vreau sa continui, vreau sa spun asta!". Domnul Turcan s-a purtat ca un adevarat purtator de cuvint. Era normal sa reactioneze asa. Domnul Turcan era ingrijorat ca presedintele sa nu intre in prea multe amanunte pe acest subiect. Apoi, am reluat conversatia, iar presedintele si-a continuat ideea cu suspendarea exact de acolo de unde o lasase.

Se vorbeste ca presedintele ar fi intervenit apoi asupra textului interviului. Care este povestea cu revenirea?

Nu exista nici o poveste. S-a revenit in sensul in care atunci cind am plecat de la Cotroceni, la ultima intrebare, cea daca eventuala demisie este o renuntare la lupta sau un nou inceput, presedintele mi-a raspuns in trei fraze. M-am dus in redactie si mi s-a parut ca formularea sa era neclara, ca ma lasa in coada de peste. Asa ca l-am sunat sa o explice. Presedintele mi-a spus: "Corina, trimite-mi interviul si eu iti dau partea pe care o vrei. Vreau sa reformulez, nu-ti stric nimic". I-am trimis textul editat, din care eu am scos repetitiile, adresarile care nu au ce sa caute in ziar, iar presedintele mi-a trimis materialul cu completarea. Mi-a schimbat insa toata formularea, mi-a adaugat destul de mult. In momentul acela mi-am dat seama ca eu nu pot sa justific pe banda acea adaugare, asa ca l-am sunat din nou. I-am spus: Domnule presedinte, dati-mi, va rog, pe banda ultima parte, iar Domnia sa mi-a spus: "Hai la Cotroceni!". I-am raspuns ca nu pot, pentru ca trebuie sa intru in emisie la 6.00, dar sa-mi dea acea parte pe un telefon din redactie. Asa mi-a citit presedintele partea pe care o scrisese.

Cum vi s-a parut presedintele in timpul interviului?

Foarte atent cu formularile. Era foarte preocupat sa-si construiasca frazele, sa fie clare. Foarte, foarte atent si intr-o stare de incordare. De altfel, cu exceptia momentului de off, interviul a curs cap coada. Imi amintesc ca si la telefon presedintele mi-a spus: "Corina, nu cred ca a fost suficient de clar. Vreau sa se inteleaga ca numai daca voi fi suspendat voi demisiona!".
Interviul care a cutremurat scena politica

Prezentam cele mai importante pasaje din interviul pe care presedintele Traian Basescu l-a acordat ziarului "Cotidianul". Declaratiile sefului statului au aruncat in aer scena politica romaneasca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.