Interviul lui Basescu i-a prins nepregatiti. Nici un partid politic, cu exceptia formatiunii lui Gigi Becali, nu are vreun prezidentiabil gata pregatit pentru lupta cu Basescu.

Fluxurile de stiri politice au fost asaltate cu informatii despre posibilii contracandidati ai lui Basescu. Foarte multi lideri ai PNL si PSD au inceput sa-si dea cu parerea. "Lui Tariceanu i-ar sta mai bine presedinte" (zice seful PNL Olt). "Geoana e cel mai bun" (crede pesedistul Dan Nica). "Tariceanu ar putea fi candidatul PNL" (spune liberalul Eugen Nicolaescu). "Cel mai bine plasat candidat PSD e Geoana" (sustine pesedistul Vasile Dincu). Si lista poate continua cu multe alte opinii venite din tara. Pe scurt, partidele au intrat in trepidatie.

Oferte la prima mina

Se cauta candidati. Se identifica prezidentiabili. Nici PNL, nici PSD nu au pregatit din timp contracandidatul pentru Basescu. Asa ca primele nume luate acum, pe fuga, in considerare sint cele ale sefilor: Calin Popescu Tariceanu, respectiv Mircea Geoana. Reprezentantii celor doua partide dau insa si alte nume de posibili candidati. Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, spune ca Mircea Geoana nu e neaparat candidat doar pentru ca e presedintele partidului. "Sigur ca PSD a avut de-a lungul anilor anumite probleme in a-si desemna candidatii la Presedintie. Mircea Geoana e mai tinar, dar in lupta politica, cind cineva se angajeaza, se schimba", afirma Iliescu. In competitia interna sint aruncate si alte nume. "Prezidentiabili ar putea fi si Ioan Rus, si Vasile Puscas", e de parere seful PSD Sibiu, Ioan Cindrea. Surse din PSD spun ca un prezidentiabil cu sanse ar fi Adrian Nastase, fost sef al partidului si fost candidat in 2004.

Liberali din linia a doua

De partea cealalta, in tabara liberalilor, doar Crin Antonescu a avut curajul sa recunoasca faptul ca PNL nu este pregatit de alegeri prezidentiale anticipate. El n-a exclus, la Realitatea TV, varianta in care PNL nu s-ar prezenta la eventualele alegeri anticipate prezidentiale.

Liderul PNL Sibiu, in schimb, il vede pe Crin Antonescu in postura de candidat al liberalilor. PNL Hunedoara il nominalizeaza pe Mugur Isarescu, actual guvernator al BNR, in postura de eventual prezidentiabil liberal. Liberalii bistriteni sint si mai fermi: in nici un caz Tariceanu, eventual Crin Antonescu sau Ludovic Orban.

Becali, la prima cursa

Gigi Becali este singurul lider de partid care si-a declarat intentia de a intra in cursa prezidentiala. "Vreau sa fie foarte clar, voi candida, dar nu il voi ataca niciodata in campanie pe domnul presedinte Traian Basescu, un om care isi da demisia de onoare, dovedind ca are demnitate, un om pe care l-au tradat premierul si Parlamentul Romaniei", a spus Becali, citat de NewsIn.

Corneliu Vadim Tudor se declara nesigur cu privire la o eventuala candidatura. Liderul PRM crede, ca multi alti politicieni de altfel, ca Basescu nu va demisiona. "Nu cred ca acest Basescu isi va da demisia decit daca sefii sai americani, care l-au adus la putere, ii vor da ordin", a declarat Vadim pentru NewsIn, precizind ca va candida doar daca va avea garantia ca nu vor exista fraude.

Conservatorii lui Voiculescu par cei mai nepregatiti pentru anticipate. Scorul lor in sondaje este foarte slab, ca si al taranistilor. Un posibil candidat al PC ar putea fi Codrut Seres, care a mai candidat si in 2004, el retragindu-se pentru a sustine candidatura lui Adrian Nastase.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.