declara presedintele PSR, Vasile Orleanu

Partidul Socialist Roman a fost reinfiintat de Florin Petrescu pe 18 august 1992, fiind reinscris in 1996, cu 15.000 de semnaturi si 2003, cu 35.000 de semnaturi. Liderii partidului sustin ca acest partid este, de fapt, continuatorul Partidului Socialist din Romania, infiintat in 1918, care s-a constituit in urma fuziunii dintre Partidul Social Democrat din Tara Romaneasca si Moldova si Partidul Socialist din Transilvania. PSR s-a confruntat recent cu o incercare de "puci" prin care se dorea ca deputatul independent, Nati Meir sa fie numit presedintele partidului. Pentru depasirea problemelor si calmarea situatiei interne, ca si pentru revigorarea partidului, Consiliul Suprem (forul de conducere) a declansat convocarea Congresului Extraordinar al partidului, pe 21 aprilie.

Domnule Orleanu, Partidul Socialist Roman se pregateste de un Congres Extraordinar. Ce schimbari va aduce acesta, in viata partidului?

Partidul Socialist Roman va organiza, in 21 aprilie, la Palatul Parlamentului, un Congres Extraordinar extrem de important pentru viitorul partidului nostru, la care vor fi invitate personalitati ale vietii politice interne si internationale. Ne-au confirmat participarea presedinti ai partidelor parlamentare si neparlamentare, ambasadori si reprezentanti ai misiunilor diplomatice acreditate la Bucuresti si, nu in ultimul rand, personalitati de prestigiu ale societatii civile. Este necesar sa se stie ca in Romania exista o miscare socialista moderna, care trebuie sa fie in consonanta cu viata politica actuala, cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Mai mult, va pot spune ca acest Congres este indispensabil, pentru ca a venit vremea ca si pozitia PSR sa fie cunoscuta, deoarece noi consideram ca s-a ajuns la un punct critic privind gestionarea crizei existente care a cuprins toate sectoarele vietii sociale, incepand cu educatia si terminand cu justitia. Marea majoritate a populatiei este nemultumita si, nu ar fi exclus, ca o miscare revendicativa, de protest, sa se transforme in altceva mult mai grav. Este nevoie de programe de guvernare viabile, cu o importanta componenta sociala, care sa duca la o insanatosire a vietii romanilor. Realizarea unor proiecte pe termen mediu si lung privind dezvoltarea economica, a unora sociale si, nu in ultimul rand, educationale, se impune. Este nevoie si de o componenta nationala care trebuie sa pastreze toate traditiile culturii romanesti si sa puna, mai presus de orice, natiunea romana.

Care este diferenta dintre un partid socialist si unul social-democrat?

Este necesar ca PSR sa se manifeste activ pe scena politica romaneasca deoarece exista inca o confuzie destul de grava intre o miscare de stanga autentica, socialista si social-democratia. Noi ne aflam undeva in stanga PSD. Nu vrem, insa, sa fim catalogati precum un partid comunist, pentru ca este departe de noi aceasta sintagma si faptele noastre vor demonstra acest lucru. Noi suntem de acord cu toate tipurile de proprietate, iar privatizarea reprezinta o necesitate, desi ea a provocat si multe neajunsuri. Sa nu uitam ca in domeniul privatizarii au existat uriase fapte de coruptie, foarte multi dintre cei care sunt multimilionari in euro si dolari nici nu se gandeau, inainte de 1989, ca pot acumula asemenea averi, atat de usor.

Concret, ce rol isi propune PSR sa joace pe scena politica romaneasca?

PSR nu-si doreste sa preia conducerea in Romania. Pentru inceput, am fi multumiti sa ajungem in sfera unde se iau decizii politice si sa atragem atentia celor de la guvernare ca lucrurile nu sunt pe fagasul normal si ca noi vom fi hotarati sa actionam, prin toate mijloacele legale, sa indreptam aceasta stare de lucruri, defavorabila cetatenilor. Vom monitoriza foarte atent toate actiunile intreprinse de actuala guvernare. Nu vom aduce, pentru moment, critici pentru ca inainte de toate ar trebui facuta o analiza exacta la ceea ce s-a intamplat in ultimii 16 ani. Economia de piata a dus, din pacate, la o adancire, la o prapastie uriasa, intre bogati si clasa mijlocie.

Doriti sa aderati la Partidul Socialist European?

Vom face demersurile necesare pentru a intra in randul PSE. Vom purta, in acest sens, un dialog si cu reprezentantii Partidului Social Democrat.

PSR este un partid mic, sansele acestuia de a intra in Parlament prin propriile forte sunt aproape nule. Va ganditi la o politica de aliante, la participarea la un eventual pol de stanga?

Exceptand formatiunile cu caracter extremist, vom demara negocieri cu toate partidele politice, fie ele de stanga sau dreapta. Luam in calcul, in primul rand, o colaborare cu PSD, care are un cuvant greu de spus, atat in Romania, cat si la PSE. Bineinteles ca ne intereseaza, in primul rand, o apropiere de partidele de la stanga esichierului politic, nefiind exclusa participarea la un pol de stanga. Este, insa, obligatoriu ca intre programul nostru si al viitorilor parteneri politici sa exista o compatibilitate, pentru ca pana la urma, toti dorim binele Romaniei. Este, insa, prematur sa discutam despre viitoare aliante. In primul rand, sa asteptam Congresul Extraordinar, in care vom adopta atat raportul privind starea natiunii, cat si mesajul nostru politic.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.