Institutul pentru Politici Publice (IPP) a sesizat ieri Ministerul Public, solicitandu-i initierea la Tribunalul Municipiului Bucuresti a cererii de dizolvare pe cale judecatoreasca a 14 partide politice, in baza prevederilor in vigoare. Conform unui analize a IPP, aproape jumatate din partidele existente astazi in Romania necesita dizolvarea, intrucat nu mai indeplinesc obiectivele stabilite pentru un partid politic. "Astfel, dintr-un numar total de 31 de partide si o alianta, inscrise in Registrul Partidelor si al Aliantelor Politice la Tribunalul Bucuresti la data de 2 septembrie 2004, 14 partide nu indeplinesc conditia numarului minim de voturi in doua scrutinuri succesive, potrivit rezultatelor electorale extrase din datele prelucrate de Institutul National de Statistica pentru Biroul Electoral Central", precizeaza IPP, intr-un comunicat de presa.

In document se arata ca, potrivit legii, inactivitatea sau neindeplinirea obiectivelor stabilite pentru un partid politic duc la incetarea existentei partidului. Neindeplinirea obiectivelor se poate constata atunci cand un partid politic nu obtine la doua alegeri generale succesive un numar minim de 50.000 de voturi la nivel national pentru candidaturile depuse in oricare dintre urmatoarele scrutinuri: consilii judetene, consilii locale, Camera Deputatilor, Senat.

"Ne exprimam rezerva cu privire la interesele nationale sau de reprezentare asigurate de partide precum Partidul Popular din Romania sau Partidul Mileniului III care, la ultimele alegeri locale, au obtinut sub 1000 de voturi, in conditiile in care numarul minim de membri prevazut de lege pentru infiintarea unui partid este de 25.000", mentioneaza IPP.

Pe "lista neagra" intocmita de Institut mai figureaza Partidul Socialist Roman, Partidul Socialist Unit, Partidul Muncitoresc Roman, Uniunea pentru Reconstructia Romaniei (dizolvata, intre timp, in PPCD), Partidul Alianta Socialista, Partidul National Democrat Crestin, Partidul Socialist Democrat "Constantin Titel Petrescu", Partidul Pensionarilor si Protectiei Sociale, Partidul "Renasterea Romaniei", Partidul Noua Democratie, Partidul "Pentru Patrie" si Forta Dreptatii. IPP precizeaza ca prin solicitarea adresata Ministerului Public nu urmareste restrangerea libertatii de asociere, insa "actuala lege este una si aceeasi pentru toate partidele si trebuie aplicata".

AFDPR si-a comemorat martirii

Cu ocazia Zilei Sfintilor Mucenici, filialele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR) si-a comemorat martirii. In intreaga tara s-au desfasurat slujbe de pomenire a celor care au fost victime ale regimului comunist. Liderul AFDPR, Constantin Ticu Dumitrescu (foto), a participat la slujba de comemorare din localitatea Mercina, slujba in memoria celor deportati de comunisti si ai luptatorilor anticomunisti cazuti in Muntii Banatului. "Mai exista doar doi supravietuitori ai celor care au luptat in aceasta zona.

" Sunt si ei prezenti la manifestare", a precizat Ticu Dumitrescu. Mentionam ca Mercina este un sat in apropierea frontierei cu Iugoslavia, foarte dezvoltat pana in 1945, dar care s-a confruntat cu deportarile comunistilor pe motiv ca locuitorii sprijineau rezistenta anticomunista din Muntii Banatului. "Este foarte durereros sa vezi decadenta financiara in care se zbat satele care alta data reprezentau mandria Banatului", a marturisit Ticu Dumitrescu care a mentionat ca zona Banatului a fost "forfecata" de ororile comunismului. "Cu aceasta ocazie, lansam un apel catre Preafericitul Patriarh pentru a introduce in calendarul bisericesc, alaturi de ziua Sfintilor Mucenici, si ziua martirilor cazuti in lupta impotriva comunismului deoarece au trecut 14 ani de cand au loc astfel de comemorari in bisericile noastre", a mai spus liderul AFDPR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.