Astazi, liberalii se intrunesc in sedinta Delegatiei Permanente, pentru prima data dupa validarea de catre presedintele Basescu a noilor ministri.

In context, liberalii, multumiti de trimiterea PD in Opozitie si de sprijinul, fie si conditionat, al social-democratilor, sunt decisi sa recastige, incet-incet, din zestrea electorala pierduta in doi ani de "scandaluri interminabile" cu PD si presedintele Basescu. Creditati cu 13-15 la suta in sondaje, mai-marii PNL isi propun ca, pana la alegerile pentru Parlamentul European, sa castige cel putin 7-8 procente, ceea ce ar propulsa partidul la un scor de 22-23 la suta din intentiile de vot. De asemenea, liberalii sunt ingrijorati si de perceptia electoratului Aliantei D.A. in privinta colaborarii cu PSD. Desi negata vehement de ambele partide, aceasta devine obligatorie in contextul in care fiecare proiect de lege care va fi inaintat de primul ministru va trebui negociat "la sange", inainte de toate cu... parlamentarii PSD. Este evident ca nu putine voci din formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu considera ca principalul partid de opozitie reprezinta un pericol cel putin la fel de mare, precum PD, pentru liberali.

Teama PNL este generata de refuzul vehement al PSD de a semna vreun protocol de colaborare, situatie ce alimenteaza acuzatiile potrivit carora social-democratii se vor folosi de liberali, pana cand vor creste suficient in sondajele de opinie. Totodata, in ciuda declaratiilor oficiale, exista "grei" din partid care nu s-au impacat cu faptul ca au ramas pe dinafara schemei guvernamentale (Puiu Hasotti, Radu Stroe si chiar Norica Nicolai). Mai mult, in PNL parerile sunt impartite si in privinta suspendarii sefului statului. Desi antipatia fata de Traian Basescu este uriasa, existand chiar un curent majoritar in favoarea suspendarii acestuia, mai multi lideri ai partidului se vor opune unui eventual vot impotriva presedintelui pe motiv ca in aceste conditii criza politica ar reveni in prim-plan, iar acum, dupa instalarea noului Cabinet, prioritatile sunt altele.

Flilialele liberale, impartite in privinta suspendarii

Pozitia organizatiilor judetene in privinta suspendarii presedintelui nu este unitara. In timp ce liberalii sibieni si cei vasluieni ii indeamna pe parlamentarii formatiunii conduse de Calin Popescu Tariceanu sa voteze pentru suspendare, cei hunedoreni considera ca acest demers l-ar victimiza pe seful statului, situatie ce nu ar vantaja in niciun caz PNL. La randul lor, liderii filialei PNL Cluj sustin ca trebuie sa se tina cont de avizul Curtii Constitutionale. Parlamentarii constanteni ai liberalilor asteapta o hotarare comuna pentru a vota, sau nu, suspendarea presedintelui Traian Basescu


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.