A fost numit „sforarul“, „guzganul rozaliu“, „cancerul politicii romanesti“. Hrebenciuc a demonstrat, la votarea noului guvern, ca este cite putin din toate acestea. Combinatie din care rezulta un mare combinator. Politic.

Viorel Hrebenciuc jubila marti seara. "Ai vazut? A trecut cu 302 pentru si doar 27 impotriva! Ti-am zis eu!". Avea si de ce sa se bucure negociatorul din umbra al PSD. Investirea Cabinetului Tariceanu este, de fapt, teza de doctorat pe care Hrebenciuc si-a dat-o in materie de combinatii politice. A convins PSD sa-l sustina pe Tariceanu. L-a convins pe Tariceanu sa-i dea afara pe democrati. Si le-a explicat liderilor PC si PRM de ce trebuie sa anunte ca nu voteaza Cabinetul PNL-UDMR, pe motiv de iredentism, ca tot e Hrebenciuc specialist in negocierile cu UDMR.

"Se va vota cu inima"

Apoi, tot el si-a linistit colegii de partid, care nu erau foarte incintati ca sint singurii care vor sustine noul guvern. "Se va vota cu inima, credeti-ma pe cuvint", spun sursele citate ca le-ar fi explicat Hrebenciuc. Iar a avut dreptate: mai mult de jumatate dintre parlamentarii PC si PRM au votat pentru Tariceanu.

Hrebenciuc neaga ca ar fi influentat in vreun fel votul dat de peremisti si de conservatori. El recunoaste insa ca a fost in avantajul PSD. "Dar si pentru Tariceanu", completeaza imediat acesta.

"De ani intregi am fost mai aproape de PNL"

Ce a cistigat PSD? "Faptul ca am dat afara de la guvernare partidul presedintelui e putin lucru? Am mai putea cistiga si o colaborare mai apropiata cu PNL, dar numai dupa alegeri, daca se vor tine bine pe picioare", spunea Hrebenciuc inaintea votului din Parlament.

Cind e cazul, Hrebenciuc pare sincer: "Eu zic: cu PNL. De ani intregi am fost mai aproape de ei. Nu stiu sa zic exact de ce. Asa…". Era raspunsul la o intrebare pe care si-o puneau inclusiv multi pesedisti: "Cu PD sau cu PNL?". In timp ce colegii sai inca se mai gindeau ce decizie sa ia, Hrebenciuc actiona deja.

Geoana: "Viorele, nu mai accept!"

Initial, in plina criza politica, pesedistii se gindeau sa intre ei la guvernare.

Hrebenciuc a fost partizanul ideii ca PNL trebuie sa-si duca singur soarta pina la capat. In PSD se stie ca Hrebenciuc este principalul negociator cu PNL. Recent, pe 19 martie, Mircea Geoana chiar ii reprosa acest lucru. "Bai, voi ati innebunit? Vine Tariceanu in Parlament sa ne dea lectii? Viorele, nu mai accept sa va faceti jocurile si aranjamentele pe spinarea mea", afirma Geoana, citat de "EVZ".

Cu putin timp in urma, jurnalistii il surprindeau pe premierul Tariceanu intrind in biroul lui Hrebenciuc. "A venit la Comisie. N-a fost o discutie privata. Daca am fi dorit, puteam avea discutii private in alte locuri, nu neaparat acolo", ne-a explicat ieri Hrebenciuc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.