Premierul Calin Popescu Tariceanu ar putea anunta formarea guvernului restructurat PNL-UDMR astazi cu scopul de a anula impactul mediatic pe care l-ar putea avea congresul organizat de partidul lui Theodor Stolojan, au declarat Agentiei NewsIn, surse liberale.

Tariceanu ar putea iesi cu o declaratie politica privind restructurarea Guvernului, pentru a bloca, la nivel de imagine, mesajele liderilor PLD care, asa cum anticipeaza liberalii, se vor grabi sa ii acuze de tradarea PD si de pactizare cu PSD-ul, legitimandu-se din nou ca si continuatori ai Aliantei DA.

Din aceste ratiuni, surse liberale, sustin ca premierul a preferat sa nu iasa public ieri pentru a anunta restructurarea Executivului, ci chiar in timpul congresului PLD, astfel incat atentia opiniei publice sa se focalizeze pe actiunea sa si nu pe atacurile care vor veni din partea lui Theodor Stolojan. Surse liberale mai sustineau ca era posibila convocarea unei reuniuni informale intre Tariceanu si lideri ai PNL, posibil in cursul noptii de ieri, cand a sosit din China si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Intalnirea ar putea avea loc insa si sambata dimineata.

Premierul ar urma sa instiinteze Parlamentul la inceputul saptamanii viitoare, iar conform planului stabilit, audierea candidatilor urmeaza sa aiba loc luni si marti, in timp ce plenul reunit pentru votul de investitura ar fi programat pentru miercuri. Cat priveste componenta nominala a noului Cabinet PNL-UDMR, in mediile liberale inca sunt vehiculate mai multe variante pentru diverse portofolii, Executivul urmand sa fie redus la 14 posturi, prin comasarea ministerului agriculturii cu cel al mediului, precum si comasarea ministerului educatiei cu cel al culturii, asa cum se preconizase in urma cu mai bine de o luna. Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, pentru Realitatea TV, ca, in opinia lui, premierul va veni cu un guvern restructurat pana la sfarsitul saptamanii, pentru a fi validat pana miercurea viitoare, guvern in care liderul liberal spune ca spera sa nu se regaseasca PD.

Crin Antonescu a reiterat faptul ca PNL l-a mandatat pe premierul Calin Popescu Tariceanu sa decida structura viitorului Guvern, cat si momentul in care acesta va fi prezentat pentru validare, dar a opinat ca termenul limita ar fi sfarsitul saptamanii. "Cred ca daca premierul ar opta pentru varianta unui Guvern restructurat cu care sa vina in Parlament, sfarsitul acestei saptamani este termenul limita.

Pentru ca, potrivit procedurilor parlamentare, un nou Guvern ar putea, cu audierile in Comisii ale noilor ministri si cu votul in camerele reunite sa fie undeva cel tarziu miercuri, pentru ca totusi vom intra in Saptamana Mare, si problemele de interes parlamentar care sunt obisnuite sporesc in aceasta saptamana", a spus vicepresedintele liberal. Intrebat daca noua formula guvernamentala nu va contine si PD, Antonescu a precizat ca, "daca se opteaza pentru o asemenea formula, ceea ce eu sper, atunci ar trebui ca pana la sfarsitul acestei saptamani premierul sa trimita scrisoarea catre birourile Camerelor si, sigur, sa o faca si publica".

"Primul ministru, dupa cum stiti, a primit un mandat de la PNL, sa caute si sa propuna o solutie guvernamentala. In ceea ce priveste PD, nu vad ce s-ar putea negocia, am putea spune munca de convingere, nu se poate pune problema de negociere. Nu se pune problema de negocieri cu celelalte partide din parlament, cu partidele din opozitie. In interiorul partidului, premierul a primit mana libera", a mai spus Crin Antonescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.