- Domnule Oltean, mai exista sau nu Alianta D.A.?

- Alianta exista. Aceasta a functionat si functioneaza in termenii unui protocol, protocol care nu a fost inca desfiintat. De altfel, in Guvern se lucreaza, s-au adoptat decizii, putem spune ca Alianta continua sa existe. Sa fie clar: singura afirmatie a unui lider politic, fie el chiar premier, ca Alianta a decedat, nu este suficienta pentru ca aceasta sa fie rupta. In opinia mea, cel putin pana astazi, 29 martie ( n.r. -ieri ), sta foarte bine pe picioarele ei.

- Secretarii de stat ai PD si-au depus, la cererea conducerii partidului, demisiile in alb. Ce reprezinta acest lucru?

- Aceasta decizie a fost luata de noi pentru a arata opiniei publice si PNL ca PD nu se agata de guvernare si ca toata echipa de conducere la nivel de Guvern ( ministrii si secretari de stat) este pregatita sa plece in momentul in care premierul va veni in Parlament cu o alta structura guvernamentala din care PD sa nu faca parte. Pentru a usura efortul sefului Executivului dupa prezentarea noului Guvern PNL -UDMR, am considerat, repet, necesar acest lucru. PD este pregatit pentru a trece in Opozitie.

- Varianta unui guvern PNL -UDMR este tot mai credibila. Chiar credeti ca PD va mai face parte dintr-un executiv restructurat?

- Asa cum stau lucrurile acum, nu cred ca vom mai face parte din noua formula guvernamentala. Nu exista niciun indiciu potrivit caruia, premierul ar dori sa mentina PD in viitorul Cabinet. Noi suntem pregatiti pentru ambele variante.

- Mai exista vreo cale de impacare intre cele doua partide?

- In politica este posibil orice. Am trait dupa 1990, o multime de actiuni politice pe care nu le-am anticipat. Orice este posibil... Chiar ca PD sa continue guvernarea alaturi de PNL si UDMR. Ar fi, insa, nevoie ca partidele din Alianta sa fie preocupate doar de buna functionare a guvernarii si sa fie excluse orice fel de discutii contradictorii... In acelasi timp nu ne sperie opozitia. Intotdeauna partidul a fost unul care a avut o evolutie buna, atat la guvernare, cat si in opozitie. Suntem pregatiti de orice, pentru ca noi am luat in calcul si aceasta alternativa.

- Considera PNL un "mariaj" cu PSD unul preferabil celui cu PD. Credeti ca liberalii au batut palma cu social-democratii?

- Daca luam in calcul ultimele realitati , ultimele actiuni ale PNL, aceasta aventura politica este una mai mult decat credibila, pentru ca o asociere politica intre PNL si PSD nu aduce beneficii electorale niciunui partid. Mai devreme sau mai tarziu, liberalii o vor pati pentru ca nu-i stiu, se vede, pe social-democrati, care sunt in stare de orice si numai de o colaborare fara conditii cu PNL, le arde. O apropiere a celor doua partide, fie ea o guvernare comuna, fie doar o sustinere parlamentara a unui guvern PNL-UDMR, inseamna disparitia PNL din Parlament la viitoarele alegeri.

- Cum va reactiona PD in fata unui guvern PNL -UDMR, sustinut parlamentar de PSD?

- Parlamentarii nostri nu vor sustine prin vot un guvern PNL-UDMR. Asta este o pozitie care va fi exprimata de PD fara niciun fel de dubii. PNL nu are niciun fel de legitimitate sa guverneze singur Romania. Alianta este formata din PNL si PD, aceasta fiind constructia politica pe care poporul a votat-o la alegerile din 2004. Ar fi normala ori o ramanere la guvernare a celor doua partide, ori trecerea concomitenta in opozitie... Nicaieri in lume nu se intampla asa ceva. Este inadmisibil ca premierul sa nu respecte vointa electoratului Observati ca Puterea este tentanta, iar PD detine cateva portofolii importante, precum Ministerul Administratiei si Internelor, al Transporturilor, al Justitiei, al Educatiei, al Mediului, toate aceste pozitii devenind extrem de atractive pentru orice om politic.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.