Iliescu: "Ce inseamna jihad? Un razboi. N-am vazut asa ceva, am vazut ca sunt oameni mai nervosi si fac tot felul de declaratii"

Atmosfera din PSD devine din ce in ce mai incarcata pe masura ce se apropie Congresul din aprilie, cand va fi ales noul presedinte al partidului. Taberele din interior isi sporesc simtitor presiunile, iar liderul in functie, Adrian Nastase, se vede in pericol sa fie catapultat direct in planul al treilea, pe un simplu post de vicepresedinte. In aceste imprejurari, declaratiile fostului premier capata accente tot mai taioase si tintesc - chiar daca nu direct - catre presedintele fondator al formatiunii social-democrate, Ion Iliescu, si catre oamenii din jurul acestuia. Luni seara, Adrian Nastase a vorbit, intr-o emisiune televizata, despre "jihadul" declansat dupa alegeri in partid si despre anumiti colegi "cu mai putin caracter".

In mod previzibil, presedintele fondator al PSD l-a contrazis ieri pe Nastase, calificand afirmatia sa drept "exagerata".
Nastase i-a chemat pe pesedisti la masa pacii, cerandu-le sprijinul pentru o intelegere cu fostul sef al statului, care sa puna capat "jihadului" declansat in partid dupa alegeri.

"Eu contez pe aproape intregul partid, dar nu pentru o batalie impotriva lui Ion Iliescu, ci pentru o intelegere cu Ion Iliescu", a precizat liderul social-democrat, adaugand ca misiunea sa este acum sa creeze atmosfera care sa duca la incheierea "jihadului intern". Chiar daca a aratat clar ca prefera impacarea cu Iliescu, Nastase a lasat sa se intrevada si disponibilitatea de a se angaja intr-o batalie cu fondatorul PSD, subliniind ca, daca lucrurile nu vor merge "intr-o directie constructiva", el "isi va reconsidera pozitia".
Nemultumirile actualului lider social-democrat s-au indreptat si impotriva acelor oameni "cu mai putin caracter" pe care i-a descoperit in partid dupa pierderea alegerilor. El a spus ca, in acea perioada, mai multe persoane care au avut nemultumiri de-a lungul anilor au incercat sa-i faca "tapi ispasitori" pe el si pe altii, cum ar fi pe Mircea Geoana.
Potrivit lui Nastase, in perioada 2001-2004, lideri ai partidului nemultumiti mergeau la Ion Iliescu, ca la "o instanta de apel, separata de conducerea partidului", cerandu-i acestuia chiar "sa se intoarca si sa salveze partidul".

Mesajul lansat de la televizor de catre Nastase a fost cel privind coabitarea la conducerea PSD.
El a declarat ca problema nu este ca el sa aiba un anumit loc in partid, ci ceea ce se va intampla cu partidul, aratand ca se va bate ca partidul sa nu mearga inapoi spre FDSN.
"Sunt foarte multi oameni care considera ca, la acest moment, eu ar trebui sa joc mai puternic, sa ies mai puternic la rampa pentru a continua ce s-a facut bun in partid, dar si pentru a-i scoate din partid sau din functiile de conducere pe cei care nu merita acest lucru", a spus Nastase, adaugand ca alegerile au fost pierdute din cauza unor oameni din partid care "nu au stiut sa respecte formulele de masura si decenta, iar acum devin purtatori de cuvant a ceea ce reprezinta masa".

Liderul social-democrat a revenit, ieri, asupra subiectului, aratand ca "este foarte mult spus ca in PSD exista talibani". "Sunt generatii multiple, sunt oameni cu experiente diferite, cu abordari diferite, unii sunt mai conservatori, unii sunt mai grabiti, dar intr-un partid mare cum este PSD aceste lucruri trebuie sa coexiste", a declarat Nastase.

Iliescu crede ca Nastase este nervos

"Ce inseamna jihad? Un razboi. N-am vazut asa ceva, am vazut ca sunt oameni mai nervosi si fac tot felul de declaratii. Am avut vreun razboi cu Nastase vreodata? Nu cred ca a facut o astfel de declaratie, pentru ca nu avea o motivatie. Nu ne-am aflat si nu ne aflam in razboi", a replicat, ieri, Ion Iliescu, citat de Rompres.

Fondatorul PSD a spus ca exista la ora actuala o stare de nervozitate in partid - justificata pentru toti membrii formatiunii prin pierderea alegerilor de anul trecut - care il afecteaza probabil si pe Adrian Nastase. "Este firesc pentru el, este in primul rand un sentiment de pierdere.
Eu cred ca este datoria partidului ca sa il ajute in asemenea momente, aceasta este si tema Congresului", a mentionat Ion Iliescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.