Lucian Bolcas, vicepresedintele Camerei Deputatilor, a anuntat ca Parlamentul ar putea aviza referendumul privind votul uninominal, initiat de presedintele Traian Basescu, in cursul saptamanii viitoare.

Deputatul PRM a declarat ca o decizie clara ar putea fi luata in cadrul sedintei Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului de luni. Atunci va fi stabilita o data pentru o sedinta comuna a senatorilor si deputatilor care sa aiba inscris pe ordinea de zi si subiectul referendumului, alaturi de "problemele organizatorice ramase de la ultima sedinta comuna", a explicat Bolcas.

La precedenta sedinta comuna, referendumul nu a primit avizul din cauza numarulu insuficient de voturi exprimate. Atunci majoritatea voturilor au fost favorabile initiativei prezidentiale, dar dezinteresul parlamentarilor a facut ca lucrurile sa tergiverseze. Ulterior, propunerea a fost trimisa comisiilor juridice ale celor doua Camere care au prelungit in mod repetat termenul pana la care trebuiau sa elaboreze un nou proiect de hotarare pe acest subiect.

Pana la urma, noul proiect contine o concluzie contrara celei anterioare, parlamentarii juristi sustinand acum ca nu este oportuna organizarea unui referendum pe aceasta tema. Singurii care s-au opus au fost reprezentantii PD din comisii. Insa presedintele nu este conditionat de aprobarea Parlamentului, putand declansa consultarea populara chiar si in cazul unui aviz negativ al forului legislativ. Totusi, plebiscitul nu poate fi organizat in absenta avizului parlamentar, fie el si negativ.

La consultarile de la Cotroceni de acum doua saptamani, Basescu a fost de acord sa renunte la referendum daca Parlamentul va face pasi concreti in directia introducerii votului uninominal. Cum, pana acum, nu s-a intamplat nimic, este probabil ca presedintele sa revina la intentia initiala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.