De asemenea, Rus precizeaza ca PSD va ramane si se va comporta si in continuare ca un partid de Opozitie, respingand, totodata, speculatiile potrivit carora intre PSD si PNL ar exista un "troc politic", prin care liberalii ar vota suspendarea presedintelui, iar social-democratii ar sustine parlamentar noul Executiv restructurat.

- Domnule Rus, PSD a convocat pentru maine Comitetul Executiv National, ceea ce inseamna ca se asteapta luarea unor decizii vizavi de criza politica actuala. Poate fi vorba, asa cum se anunta in presa, de o eventuala intrare la guvernare a social-democratilor?

- Din ceea ce stiu eu, in acest moment va avea loc o informare a conducerii partidului catre toti liderii filialelor judetene asupra situatiei politice existente astazi in Romania si se va pune in mod cert problema luarii unor decizii transante privitoare la pasii pe care ii va face partidul in perioada urmatoare. Dar, in nici un caz, nu se va pune problema intrarii PSD la guvernare, in acest moment.

- Un alt zvon care circula insistent, in mass-media si nu numai, este acela ca PSD este interesat de functia de director al SIE...

- Este un simplu zvon. PSD nu doreste aceasta functie, cum de altfel nu a fost interesat nici de cea de director al SRI. Atunci a fost o oferta care s-a facut partidului nostru, si am acceptat-o, fara ca noi sa manifestam un interes anume fata de acest lucru. Repet, nu ne intereseaza pozitia de sef al SIE...

- Varianta oficiala, comunicata de vicepresedintele Cristian Diaconescu, dupa sedinta Biroului Permanent National, este aceea ca nu veti bate palma nici cu PNL, nici cu PD, dar ca veti sustine, temporar, un guvern restructurat pentru depasirea actualei crize. Cum comentati?

- Decizia PSD este aceea de a nu intra la guvernare decat in urma unor alegeri si de a refuza orice colaborare cu unul sau altul dintre partidele din Alianta. Dincolo de aceste decizii, care au caracter politic, sunt probleme care tin de interesul national si de depasirea perioadei de criza in care se afla actuala guvernare a Romaniei. Vom fi pusi, astfel, in situatia de a alege din mai multe variante, indiscutabil toate rele, pe cea mai putin nociva pentru PSD si pentru Romania. Este vorba de a sustine, pe o anumita perioada de timp, un Guvern restructurat, propus de cei care gestioneaza astazi treburile tarii.

- A conditionat PSD plecarea PD de la guvernare?

- Noi nu am luat o decizie in acest sens. Au fost pozitii, dar fara ca aceste lucruri sa fie obligatorii pentru cineva. Daca se tine cont de ele, bine, daca nu, sa fie sanatosi...

- Vedeti posibila o "noua sfanta impacare" intre PNL si PD? Cum va proceda PSD in aceasta situatie? Veti mai depune motiunea de cenzura?

- PSD se va manifesta in continuare ca partid de opozitie si-si va face treaba ca partid de aceasta factura, inclusiv depunand o motiune de cenzura, daca va fi cazul. In ceea ce priveste prima intrebare, da, eu vad posibilitatea ca cele doua partide sa stea in continuare. Le leaga prea multe, sunt la mijloc prea multe interese, ca sa gaseasca resurse pentru a trece peste ceea ce le desparte si pentru a se gandi mai bine la ceea ce le leaga...

- S-a speculat, de asemenea, ca ati conditionat sustinerea noului guvern restructurat de votul parlamentarilor acestui partid privind suspendarea presedintelui Basescu. In mod voalat, Diaconescu a respins ieri posibilitatea unui asemenea troc. Cum comentati?

- Nu avem niciun fel de intelegere, troc sau cum vreti sa-i spuneti, nici cu PD, nici cu PNL. Nici legat de suspendarea sefului statului si nici de eventuala sustinere in Parlament a unui Guvern PNL, PNL-UDMR sau al Aliantei. Sunt pure speculatii facute de cei care au interesul de a face acest lucru si... punct.

- In ce masura credeti, presupunand ca s-a rezolvat criza, ca un guvern eminamente de dreapta va putea fi sustinut de PSD, un partid de stanga?

- Aceasta varianta este exclusa. Din punctul meu de vedere, acest tip de guvern nu va putea fi sustinut de noi. Daca pentru moment se va gasi o solutie, fie si temporara, nu cred ca aceasta varianta este una viabila si ar putea aduce prejudicii PSD, care este un partid de stanga.

- Exista pozitii divergente in PSD vizavi de modul cum trebuie sa arate noua formula guvernamentala?

- Problema formulei guvernamentale apartine exclusiv premierului, PNL, PD si UDMR, nu ne apartine noua. Noi, ca partid de opozitie, putem avea cel mult un punct de vedere vizavi de structura si nivelul de competitivitate al acestui executiv, care sa ne determine sa adoptam o atitudine, sau alta dar, repet, nu este problema PSD... Analistii portocalii incearca sa transfere spre noi tot felul de decizii care nu ne apartin in niciun fel... Nu cred ca in partid exista o tabara sau alta care sa negocieze cu PNL sau PD.

Chiar daca unii dintre colegi au un punct de vedere mai in dreapta sau mai in stanga, vizavi de linia medie, sa-i spunem, pozitia partidului va fi una singura si anume cea decisa de Comitetul Executiv. Nu exista tabere, exista insa personalitati in partid care pot sa aiba puncte de vedere sau analize proprii, dar fara ca aceste afirmatii sa duca la existenta unor tabere bine definite, potrivnice, uneia sau alteia dintre posibilele variante. Noi vom respecta suta la suta decizia luata in Comitetul Executiv. PSD e un partid viu, exista discutii in interiorul sau, dar fara ca acest lucru sa impieteze asupra existentei unei atitudini coerente a partidului fata de viata politica romaneasca.