Liberalii au luat decizia de a scoate PD de la guvernare, convinsi ca, pe termen mediu si lung, vor avea mai mult de castigat decat de pierdut.

Cel mai mare avantaj va fi, in opinia liderilor PNL, posibilitatea de a adopta o serie de masuri sociale, cu un mare impact popular, pe care alegatorii sa le identifice foarte usor, in perspectiva scrutinului din 2009, cu politica Executivului liberalo-udemerist condus de Calin Popescu Tariceanu.

Un atu la fel de important este obtinerea mjoritatii in Consiliul Suprem de Aparare a tarii. Dupa eliminarea democratilor, liberalii vor avea in CSAT sapte posturi din cele 13 ale organismului - premierul plus ministrii apararii, administratiei si internelor, afacerilor externe, justitiei, economiei si comertului si finantelor publice. Tariceanu nu va mai avea opozanti in Executiv si va reusi, cel mai probabil, sa-si promoveze fara probleme toate proiectele.

Liderul liberal va reusi, dupa excluderea pedistilor din toate structurile puterii, sa multumeasca - prin numirea in posturi-cheie - un numar mult mai mare de membri de partid. Tariceanu se va expune insa riscului major de a fi rasturnat in orice moment, daca Opozitia va decide sa-i retraga sprijinul politic din parlament. Un esec al guvernarii se va rasfrange nemijlocit asupra PNL, care risca sa piarda procente bune in sondaje.

Vicepresedintele liberal Teodor Melescanu a recunoscut, ieri, ca, prin eliminarea PD, guvernul va putea functiona "corent si unitar". "Vom avea o echipa de ministri care va functiona unitar sub autoritatea primului-ministru, ca in toate democratiile occidentale", a spus Melescanu.

El a vorbit si despre posibilitatea continuarii programelor de reforma, asumate de actualul guvern la obtinerea votului de investitura, care se afla in dificultate in prezent din cauza lipsei unei majoritati stabile in legislativ. Melescanu a precizat ca PNL isi va putea asuma integral acum atat succesele, cat si insuccesele actiunii guvernamentale, inlaturand situatia in care PD se delimita in cazul unor masuri negative.

La capitolul dezavantaje, Melescanu a bifat despartirea de unii colegi democrati, care au avut o contributie importanta la "bilele albe" contabilizate de putere, cum ar fi integrarea la termen. Despre avantajul liberalilor de a-si promova propriile initiative legislative a vorbit si deputatul PNL George Scutaru, membru in conducerea partidului. "Va fi cea mai mare provocare a formatiunii noastre dupa 1990", a precizat Scutaru, adaugand ca liberalii ar putea avea probleme serioase si surprize neplacute in Legislativ din partea Opozitiei majoritare.

Sacrificii mari pentru democrati

"Partidul Democrat nu se teme sa treaca in Opozitie", sustine presedintele PD, Emil Boc, atunci cand este intrebat care ar fi avantajele si care ar fi dezavantajele plecarii de la guvernare. Boc sustine ca, in conditiile in care partidul sau a crescut in sondaje in perioada in care se afla la putere, nu vede de ce acest fenomen nu ar continua si atunci cand va trece in Opozitie. Neoficial, nu toti liderii democrati sunt atat de increzatori. Multi dintre ei se tem ca liberalii vor prelua Ministerul de Interne si cel al Justitiei si le vor folosi pentru a fabrica dosare avand ca subiect activitatea ministrilor PD.

"Scenariul pus la cale de PNL este: PD, scos de la guvernare, iar Traian Basescu, suspendat pe mai multe luni - pe motiv ca trebuie timp pentru organizarea referendumului. in acest timp, cu Nicolae Vacaroiu presedinte interimar, se scot dosare impotriva ministrilor PD si a lui Basescu", sustine un lider al PD care nu a dorit sa fie citat. "Avantajul plecarii PD de la guvenare va fi al PNL, care isi va face de cap cu PSD", sustine si vicepresedintele PD Anca Boagiu. "Vor face tot posibilul pentru a ne discredita si pentru a ne distruge imaginea", spune si vicepresedintele PD Ioan Oltean.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.