Vicepresedintele PLD Valeriu Stoica sustine ca declaratia premierului care anunta "decesul Aliantei DA" are meritul de a fi sincera, considerand ca, in aceste conditii, "se ajunge la formula propusa de Dinu Patriciu in 2004, o alianta PNL-PSD".

Stoica a spus ca, in situatia in care Alianta DA a "sucombat", este nevoie de o alta solutie. "S-a militat de multa vreme pentru o alianta PNL-PSD, imi amintesc ca din 2004 Dinu Patriciu a propus aceasta alianta. E adevarat ca intre timp Alianta DA a impiedicat aceste planuri, dar acum se ajunge la formula propusa de Dinu Patriciu in 2004, o alianta PNL-PSD, chiar daca PSD nu isi va asuma direct problema guvernarii", a explicat Valeriu Stoica.
"Declaratia de azi (luni - n.r.) a premierului are meritul de a fi sincera. Intr-adevar, Alianta DA a sucombat. Ca a fost mai demult in moarte clinica si astazi s-a semnat actul de deces, este o chestiune mai putin importanta", a spus liderul PLD.

El a precizat ca o solutie pentru rezolvarea crizei politice trebuie gasita, pentru ca cetatenii sunt nemultumiti si la fel sunt si investitorii straini care au inceput sa aiba rezerve in ceea ce priveste planurile de a investi in Romania.

"Asistam practic, din cauza PD, la decesul Aliantei, un deces care a fost initat cu multa grija, prin decizia PD de a participa la alegerile pentru Parlamentul European pe liste separate si care a continuat cu o serie de actiuni care au culminat cu gesturile de desolidarizare la nivelul Guvernului, practic de boicotare a actului guvernamental. Nu am putut sa nu remarc si gestul facut de ministrul Berceanu, care a fost mandatat, pus de conducerea PD, sa ma atace in mod public, sa ma ironizeze si sigur ca aceste lucruri nu pot fi neglijate si le-am dat interpretarea cuvenita", a declarat Calin Popescu Tariceanu la finalul sedintei Biroului Politic Central al PNL, care a urmat unei intalniri la nivelul Aliantei.

Tariceanu a spus ca nu-i ramane decat un singur lucru de facut, de a veni in Parlament cu un guvern stabil, dar a refuzat sa precizeze daca din acesta va face parte si PD. El a aratat ca in urmatoarele zile urmeaza sa se gandeasca foarte serios cum va arata acest guvern.

"Am primit un mandat din partea Parlamentului si stiu ca Romania are nevoie in perioada urmatoare de o guvernare stabila, solida, care sa indeparteze grijile, temerile oamenilor. Romania trebuie sa fie o tara guvernata, asa incat in perioada urmatoare va trebui sa ma gandesc in mod foarte serios cum va trebui sa arate viitorul Guvern si Parlamentul, aici va avea un rol extrem de important".

Alianta PNL-PSD de care a vorbit Valeriu Stoica este un proiect propus de Dinu Patriciu imediat dupa alegerile din 2004, cand el a propus intr-o sedinta a conducerii liberale sa nu se asocieze la guvernare cu PD, ci cu PSD. Teza a fost reluata de Patriciu si dupa aceea, in vara anului trecut, cand a afirmat ca PNL si PSD pot asigura stabilitatea in Romania. Era asumarea de catre Patriciu a unei dezvaluiri potrivit careia a donat in campania din 2004 mai multi bani la PSD decat la PNL. Omul de afaceri Dinu Patriciu, membru al PNL Prahova, a recunoscut in luna august 2006, ca doua dintre firmele sale au sponsorizat PSD, tot el fiind cel care a militat pentru o alianta PNL-PSD intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale din 2004.

Potrivit cotidianului "Bursa", care cita datele publicate in Monitorul Oficial, firma de publicitate "Odyssey Communication" SRL si firma "Global Security Consulting" SRL, controlate de "Rompetrol Holding" si, respectiv, de "Rompetrol Logistic", au donat aproape 2 miliarde de lei PSD-ului. In iunie 2004, Odyssey Communication a donat 991,8 milioane de lei, iar Global Security Consulting SRL, 1 miliard de lei, imediat dupa primul tur de scrutin al alegerilor locale.

Conform cotidianului citat, banii pe care i-a donat Patriciu partidului aflat atunci la putere ar fi semnul gratitudinii omului de afaceri liberal pentru o ordonanta care l-ar fi favorizat, emisa de Guvernul Nastase. Astfel, in octombrie 2003, Cabinetul Nastase a votat o ordonanta de urgenta prin care datoriile rafinariei Petromidia au fost transformate in obligatiuni cu scadenta in maximum 20 de ani, dupa ce initial s-a incercat trecerea unui proiect prin care "Rompetrol" isi putea rascumpara datoriile de peste 600 de milioane de dolari, cu doar 70 de milioane.

Suma cu care Patriciu a cotizat la PSD, principalul inamic al Aliantei PNL-PD, este de patru ori mai mare decat cea cu care a contribuit la PNL, sustinea cotidianul citat. NewsIn


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.