Parlamentarii si-au dat liber acces la secretele de stat. N-a fost deloc greu. Deputatii au votat ieri aproape in unanimitate initiativa democratului Costica Canacheu de modificare a legii privind informatiile clasificate.

Doar parlamentarii PLD s-au abtinut. Singurul care mai poate intoarce legea din drum este Basescu, pentru ca actul normativ fusese deja adoptat, cu acelasi entuziasm, in Senat.

De prevedere vor beneficia inclusiv alesii care nu obtinusera certificate de la Oficiul Registrului National al Informatilor Secrete de Stat (ORNISS). Desi modificarea incalca prevederi din Tratatele de aderare ale Romaniei la NATO sau Uniunea Europeana, Guvernul s-a rezumat sa expedieze un aviz negativ, proiectul trecind cu sprijinul larg al liberalilor lui Tariceanu.

Doar secrete specifice functiei

Potrivit modificarii aprobate ieri de parlamentari, presedintele, premierul, ministrii, senatorii si deputatii vor mai fi nevoiti sa posede un certificat ORNISS. Demnitarii mentionati vor trebui, totusi, sa treaca printr-o procedura de verificare interna a institutiilor din care fac parte, proceduri avizate de ORNISS.

Cum in lege insa nu sint mentionate prevederi privind astfel de proceduri de verificare, demnitarii vor avea teoretic acces liber la secretele de stat. Nu la toate insa. Potrivit legii, acestia pot solicita doar informatii care fac parte din domeniile in care au atributii specifice functiei. In plus, demnitarii vor trebui sa semneze, in prealabil, un angajament scris de pastrare a secretului informatiei.