Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a precizat ieri, dupa sedinta Biroului Permanent National, ca social-democratii exclud orice fel de intelegeri politice sau aliante cu PNL sau PD pentru a sprijini un nou Guvern

"Nu vom intra in nicio formula de guvernare pana in 2008 si nu vom guverna alaturi de un partid sau altul din Alianta D.A.", a adaugat purtatorul de cuvant al PSD, care a reiterat faptul ca formatiunea pe care o reprezinta asteapta un Executiv restructurat "european", urmand ca dupa aceea social-democratii sa analizeze "posibilitatea de a da sau nu un vot de incredere".

De asemenea, Diaconescu a respins speculatiile potrivit carora social-democratii au conditionat sustinerea unui Cabinet Tariceanu restructurat de votarea de catre PNL a suspendarii presedintelui.

Partidul Social Democrat nu va intra in nicio formula de guvernare pana la alegerile parlamentare din 2008, potrivit unei decizii adoptate, ieri, de catre Biroul Permanent National al PSD. Social- democratii sunt de parere ca atat PNL cat si PD poarta responsabilitatea actualei crize, si apreciaza ca nu este problema lor sa decida culoarea politica a viitorului Guvern, votul privind un eventual sprijin al acestuia in Parlament bazandu-se exclusiv pe criteriile de eficienta.

Comitetul Executiv National al partidului, convocat vineri, la Bucuresti, va decide daca PSD sustine sau nu, in Parlament, un guvern monocolor liberal, un guvern de tehnocrati sau orice alta formula posibila, cu sau fara Partidul Democrat.

Social-democratii au decis, ieri, ca nu vor participa la nicio formula guvernamentala, pana la alegerile din 2008, care sa includa unul dintre partidele Aliantei DA. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a precizat ca partidul sau va acorda votul in Parlament unui Guvern cu adevarat restructurat, alcatuit potrivit unei formule europene. Acesta a refuzat sa precizeze, explicit, daca PSD va vota sau nu un Guvern cu sau fara democrati, monocolor liberal sau de tehnocrati, subliniind in schimb ca votul partidului are la baza un singur scop: "Sa se puna capat actualei crize politice, determinate de PNL si PD".

Vicepresedintele PSD a reiterat pozitia social-democratilor, conform careia "nu vor exista intelegeri ad-hoc intre social-democrati si alte formatiuni politice", pe tema constructiei guvernamentale care se prefigureaza. In opinia sa, social-democratii au, in momentul de fata, doua optiuni: sa incerce sa puna capat actualei crize, asumandu-si un rol activ, sau sa nu intervina, lasand sa se perpetueze conflictul de pe scena politica.

Iar PSD a ales deja sa puna capat crizei, asteptand ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa prezinte legislativului, pana saptamana viitoare, un Cabinet restructurat. In caz contrar, a avertizat in numele partidului Cristian Diaconescu, PSD va merge pana la capat cu motiunea de cenzura deja elaborata. Aceasta cuprinde observatii referitoare la toate cele 24 de capitole din programul de guvernare. In acelasi timp, social-democratii s-au aratat mai decisi ca niciodata sa continue demersurile de suspendare ale presedintelui Traian Basescu, in asteptarea avizului Curtii Constitutionale.

Pentru a decide exact ce formula guvernamentala va sustine mai exact, cu sau fara Partidul Democrat, Biroul Permanent al PSD a convocat, vineri, Comitetul Executiv National. Alesii locali sunt chemati sa-si spuna parerea daca, potrivit lui Diaconescu, "PSD isi va da votul nu unei culori sau structuri politice, ci unui Guvern bazat pe criteriul eficientei".

De altfel, intrebat insistent de ziaristi daca PSD sustine in continuare un guvern fara PD, asa cum a anuntat recent, Cristian Diaconescu a evitat sa raspunda la intrebare, multumindu-se sa afirme ca ramanerea sau iesirea democratilor din viitorul Cabinet este obligatia, respectiv decizia exclusiva a premierului.

"Concluzia BPN este ca Alianta DA a decedat si, din aceasta perspectiva, s-a deschis calea luptei pentru functii si posturi atat la nivel central, cat si la nivel local intre PNL si PD", a mai precizat Cristian Diaconescu. Intrebat daca PSD a fost sau nu invitat sa participe la guvernare, intr-o nota ironica, viceliderul social-democrat a raspuns: "Nu, si cu atat mai bine".

Dancu: "PSD nu vrea sa fie o alta solutie imorala"

Vicepresedintele PSD, Vasile Dancu, ne-a declarat ieri ca, desi PSD a fost trimis in Opozitie in 2004, si-a luat acest rol in serios, incercand pana acum sa-si aduca aportul la depasirea tuturor starilor conflictuale aparute pe scena politica interna, cat si a actualei crize politice, criza ce nu mai poate continua, mai ales in aceasta perioada in care Romania trebuie sa treaca cu brio de perioada post-aderare.

Liderul PSD a spus ca presedintele Basescu a construit actuala majoritate si a dus PSD in Opozitie, desi castigase alegerile din toamna lui 2004, insa lucrurile nu pot ramane aici si aceasta nu pentru faptul ca Partidul Social Democrat tine neaparat sa se schimbe ceva in actuala configuratie parlamentara, ci pentru ca aceasta schimbare este necesara. Deasemenea, Vasile Dancu a spus ca PSD trece printr-o perioada de reconstructie si se concentreaza pe elaborarea unui "Program alternativ pentru Romania", program ce se va constitui intr-o solutie de implementare viabila a politicilor din domeniile pe care Romania trebuie sa se concentreze la aceasta ora.

"PSD nu vrea sa fie o alta solutie imorala si trebuie sa fie limpede inteles ca noi nu sustinem PNL sau pe anumiti oameni politici, ci vom sustine o solutie temporala, care sa scoata Romania din criza. Avem nevoie urgenta de o solutie care sa nu mai prelungeasca starea de confuzie si indecizie actuala", a conchis liderul PSD.

"PSD nu sustine un guvern PNL - UDMR, ci va sustine o solutie viabila post-aderare si un set de politici care sa duca la un proces real de absorbtie a fondurilor, fonduri pe care Romania intarzie sa le acceseze, ba mai mult, risca sa le piarda". Dancu a afirmat ca va exista o atentie concertata pe Proiectul Social al actualei guvernari, dar si pe proiectele pe care ar putea sa le propuna un viitor guvern restructurat.

"PSD nu vrea sa fie un catalizator al actualei crize si de aceea nu va depune acum motiunea impotriva Guvernului Tariceanu, deoarece asta ar insemna prelungirea crizei politice cu inca sase luni, iar acest lucru ar fi total defavorabil Romaniei, in situatia in care avem inca foarte multe restante in indeplinirea atributiilor ce ne revin, ca stat membru UE", a declarat vicepresedintele PSD, Vasile Dancu.

Vacaroiu: "Il asteptam cu toata dragostea pe premier in Parlament"

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat, ieri, la finalul sedintei Biroului Permanent, ca il asteapta "cu toata dragostea" pe primul ministru in Parlament pentru votul de incredere daca va veni cu un guvern restructurat. "Il asteptam cu toata dragostea si vom demara procedurile. Va trebui sa facem o sedinta comuna a Birourilor Permenente ale celor doua Camere, daca vine cu un guvern restructurat", a spus Vacaroiu. Acesta a aratat ca vor fi si audieri in cadrul comisiilor de specialitate comune, care vor dura o zi sau doua, apoi va avea loc o sedinta de plen.

"Se deruleaza audieri in comisii comune, pe diferite domenii, iar asta ne ia o zi doua si dupa acea sedinta de plen in care premierul isi prezinta echipa si eventual modificari, daca vine cu modificari la programul de guvernare", a completat acesta. Nicolae Vacaroiu a mai spus ca in cazul votului de incredere pentru un nou Guvern acesta va fi secret, cu bile, pentru validarea unui nou executiv fiind nevoie de 235 de voturi "pentru". Acesta a mai spus ca o sedinta comuna nu mai poate fi organizata in niciun caz in aceasta saptamana. "Am dori ca cel putin de Paste sa avem un Guvern restructurat", a spus acesta.

Serban Nicolae: "PSD ramane in Opozitie"

Senatorul PSD Serban Nicolae a declarat pentru Cronica Romana ca afirmatia premierului Tariceanu, conform careia "Alianta a murit", nu reprezinta o surprinza pentru nimeni deoarece, "situatia era clara de la inceput, Alianta fiind sortita esecului pentru simplul motiv ca nu poti construi ceva cu buldozerul; sa cladesti o alianta fara a avea o baza politica solida".

"Este evident ca adevaratele motive de conflict in Alianta nu au fost cele politice, ideologice, ci banii. Cei din PNL si PD s-au certat pe bani si tocmai din acest motiv cred ca actuala criza nu isi va gasi rezolvarea, ci se va adanci si mai mult", a afirmat Serban Nicolae. Senatorul PSD a infirmat orice zvon privind o alianta sau intelegere cu PNL, catalogand drept false orice presupuneri, indiferent de spectrul politic din care acestea ar veni.

"PSD ramane in Opozitie si nu vom lua nicio decizie pana nu vom cunoaste hotararile pe care premierul Tariceanu le va lua, dar si reactiile pe care celelalte formatiuni parlamentare le vor avea", a spus Nicolae, senatorul PSD indemnand la prudenta in evaluarea crizei din Alianta si neexcluzand o posibila "reformare" a acesteia, avand in prim plan aceiasi actori: PNL si PD.

Victor Ponta: "PD si PNL nu se mai pot impaca"

Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, crede ca este clar ca democratii si liberalii nu se mai pot impaca, in aceste conditii Romania avand nevoie de o alta formula de guvernare. Potrivit acestuia, urmatoarele 48 de ore vor fi decisive, iar Comitetul Executiv National al PSD, care se va reuni vineri, va lua decizia cea mai buna, in functie de evolutia situatiei politice. "In acest moment, este un lucru bun pentru Romania ca se consfinteste moartea Guvernului si a Aliantei DA", a mai afirmat social - democratul Victor Ponta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.