Programata pentru ieri dimineata si asteptata cu mare interes nu nu numai de mass-media si partenerii de pe scena politica , dar si de unii social-democrati, dornici sa-i ceara liderului Geoana sa precizeze clar si fara echivoc daca exista vreo intelegere cu liberalii, sedinta Biroului Permanent al PSD a fost amanata pentru 24 de ore, in conditiile in care mai-marii principalului partid de opozitie, asteptau reuniunile PNL, PD si a... Aliantei D.A., pentru a vedea cum evolueaza relatia dintre formatiunile conduse de Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu.

"Decesul Aliantei", sintagma folosita, ieri, de premierul Tariceanu, cat si scandalurile dintre PNL si PD, vor fi si ele pe agenda social-democratilor.

"Dorinta generala a clasei politice este de a nu mai colabora cu PD, din cauza ca este o formatiune generatoare de conflicte, a declarat ieri deputatul PSD Valeriu Zgonea, comentand declaratiile premierului Tariceanu. Sedinta social-democratilor se anunta a fi una destul de aprinsa, daca luam in calcul faptul ca, potrivit unor surse din partid, vor fi prezentate cateva sondaje secrete comandate de PSD, sondaje care crediteaza partidul cu un scor electoral de doar 18-19 la suta, situatie considerata inacceptabila de tot mai multi lideri ai partidului.

"Electoratul nostru, care este unul de stanga, este nemultumit de faptul ca noi suntem in aceeasi barca cu PNL prin voturile din Parlament", sustin unii social-democrati, nemultumiti. In ciuda declaratiilor oficiale ale liderilor partidului, precum Mircea Geoana sau Cristian Diaconescu, potrivit carora PSD "este si va ramane in Opozitie", situatia este destul de delicata, daca luam in calcul recentele afirmatii care i-au avut in prim-plan pe doi dintre "greii" din PSD: Ion Iliescu si Adrian Nastase. In timp ce senatorul Ion Iliescu a precizat, transant, la mijlocul saptamanii trecute, ca PSD nu va intra in combinatii politice cu niciuna dintre formatiunile politice aflate la guvernare, fostul presedinte al PSD, Adrian Nastase, a avertizat ca partidul are nevoie de o "strategie puternica si nu de mici negoturi".

In principalul partid de opozitie, potrivit presei centrale, exista trei "aripi". Daca Mircea Geoana si Viorel Hrebenciuc ar agrea o apropiere de liberali, se pare ca reprezentantii "grupului de la Cluj" considera mult mai benefica pentru partid demararea unor negocieri cu democratii lui Boc. Nu in ultimul rand, exista voci in partid, care doresc ca formatiunea lor sa nu intre in niciun fel de "combinatii politice" si sa se comporte in continuare ca un partid de opozitie.

Acestea exclud orice varianta de sustinere, fie si parlamentara, a actualului Executiv, chiar si restructurat. In context, social-democratii sunt decisi sa-si puna in practica amenintarile privind depunerea unei motiuni de cenzura, pentru a arata electoratului ca se comporta ca un veritabil partid de opozitie. Vicepresedintele PSD Mihai Tanasescu a precizat, recent, ca social-democratii au definitivat motiunea de cenzura la adresa Cabinetului, insa va fi depusa numai in cazul in care premierul nu va prezenta, saptamana viitoare, legislativului un guvern restructurat.

Potrivit vicepresedintelui PSD, social-democratii raman in expectativa si considera depunerea unui astfel de demers anti - Tariceanu drept un plan B, pentru ca prioritatea absoluta trebuie sa fie restructurarea Cabinetului si prezentarea noii formule de executiv in legislativ, termenul-limita fiind sarbatorile pascale. Vicepresedintele PSD a aratat ca textul motiunii contine puncte ce vizeaza agenda post - aderare, segmentul social si riscul macroeconomic. PSD isi doreste un executiv cu oameni noi, programe perfectionate si o reforma institutionala, a subliniat Tanasescu.
Iulian Badea

PRM: "Solutia - guvern de uniune nationala"

Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, a considerat tardiva constatarea de catre premierul Tariceanu a decesului Aliantei si a vorbit despre gasirea unei solutii constructive care sa-i inlocuiasca pe cei pe care i-a numit "certaretii de profesie": un executiv de uniune nationala.

"Este intr-adevar foarte tarziu sa se constate o realitate evidenta pentru toata lumea. Interesele care i-au tinut impreuna pentru obtinerea guvernarii ii sfasie acum si este prea tarziu pentru toata lumea ca o asemenea guvernare sa se mai mentina", a declarat oficialul peremist. Lucian Bolcas a afirmat ca este necesara gasirea unei solutii constructive "in locul acestor certareti de prefesie", si anume formarea unui executiv de uniune nationala.

UDMR: "Intre PD si PNL existau disfunctionalitati majore"

Senatorul UDMR, Peter - Eckstein Kovacs sustine ca in Alianta existau oricum didfunctionalitati majore, iar afirmatiile premierului nu au facut decat sa spuna, mai plastic, ce-I drept, o realitate de facto.In opinia reprezentantului UDMR, escaladarea tensiunilor dintre PNL si PD nu are cum sa nu afecteze bunul mers al Coalitiei de guvernamant.Reamintim ca innsusi liderul Uniunii, Marko Bela,vorbea recent de oportunitatea anticiaptelor, in conditiile in care Guvernul nu se mai bucura de o sustinere parlamentara.

PSD: "Cauza - lupta pentru putere"

Presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, a declarat ieri ca, prin anuntul potrivit caruia intentioneaza sa identifice o solutie viitoare de guvernare, premierul Calin Popescu-Tariceanu a facut un prim pas spre clarificarea scenei politice romanesti."Primul-ministru nu a facut altceva decat sa confirme moartea unui proiect politic, care se intamplase demult.Alianta D.A. nu mai exista de luni de zile", a afirmat Geoana, remarcand ca ruperea acestui proiect se datoreaza, in principal, razboiului dintre presedinte si premier.

In opinia liderului social-democratilor, ambitia si lupta pentru putere au afectat proiectul politic privind functionarea Aliantei D.A. si, nu in ultimul rand, interesul national al tarii. "Prin anuntul de astazi, premierul a facut un prim pas spre clarificarea scenei politice romanesti. PSD isi rezerva dreptul de a se pronunta dupa ce premierul va da explicatii suplimentare in privinta formarii guvernului, dar ramanem la opinia potrivit careia trebuie sa avem un guvern restructurat, prezentat in Parlament, inaintea Sarbatorilor de Pasti. Fiecare zi costa", a precizat presedintele PSD.

PC: "Decesul Aliantei afecteaza direct Guvernul"

"Despre morti, numai de bine! Noi am spus de multa vreme ca Alianta a decedat. A depasit etapele de coma profunda, coma totala, supravietuire cu ajutorul aparatelor, iar premierul i-a semnat, acum, certificatul oficial de deces. PC a atentionat, inca de anul trecut, ca mai intai Coalitia, apoi Alianta nu mai functioneaza.

Atata timp cat exista batalia intre cele doua Palate, Cotroceni si Victoria, aceasta se reflecta si in cadrul formatiunilor politice. Decesul Aliantei afecteaza, insa, direct Guvernul Romaniei. Asteptam in continuare un Guvern restructurat, dar credem ca premierul nu trebuie presat de un termen limita. Probabil ca acest Guvern restructurat va fi anuntat in cateva zile", ne-a declarat Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al Partidului Conservator.

PLD: "Tariceanu a tradat electoratul Aliantei"

Abia astazi, dupa saptamani de scandal politic, prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu a avut curajul sa recunoasca public sfarsitul Aliantei D.A., afirma liderul PLD, Theodor Stolojan, intr-o declaratie remisa presei luni. "Am creat Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD alaturi de presedintele Traian Basescu iar Calin Popescu-Tariceanu a distrus-o", sustine Stolojan, amintind ca PLD a anuntat, cu mai mult timp in urma, ca, din pacate, Alianta D.A. "a decedat".

In opinia liderului liberal-democrat, Tariceanu este "un simplu executant al strategiei de alianta politica dintre PNL si PSD pe care Dinu Patriciu a propus-o Partidului National Liberal inca din anul 2004". "Consider ca, prin aceste atitudini politice, Calin Popescu-Tariceanu a tradat electoratul Aliantei D.A., obiectivele Aliantei si, totodata, pe membrii Partidului National Liberal", declara Theodor Stolojan.

UPSC: "Afirmatiile lui Tariceanu trebuie probate in Parlament"

Senatorul Ioan Talpes, presedintele UPSC a spus referitor la afirmatiile de ieri ale premierului Tariceanu conform carora asistam la "decesul Aliantei DA", ca nu avem parte decit de o reactie asteptata din partea lui Calin Popescu-Tariceanu, care nu mai are nici o situatie de iesire din situatia la care s-a ajuns in momentul de fata.

Acuzatia ca "decesul Aliantei este unul initat cu multa grija, prin decizia PD de a participa la alegerile pentru Parlamentul European pe liste separate si care a fost continuat cu o serie de actiuni care au culminat cu gesturile de desolidarizare la nivelul Guvernului sau chiar de boicotare a actului guvernamental", nu raman decat simple acuzatii pana nu vor fi probate prin verdictul pe care il va da Parlamentul, a declarat Ioan Talpes.

Aceasta pentru ca, "premierul va trebui sa se prezinte cu toate aceste acuzatii in fata forului Legislativ si va vedea daca Parlamentul va fi sau nu de acord cu afirmatiile si deciziile sale". "Evident, a continuat presedintele UPSC intr-un mod ironic, vom fi fericiti daca Guvernul va fi reprezentat doar de UDMR".

PNG: "Tariceanu face o imensa greseala"

Partidul Noua Generatie considera ca "decesul Aliantei" este o oficializare facuta prin vocea premierului. Vlad Hogea, vicepresedintele PNG, ne-a declarat ca sunt deja cateva luni de cand relatiile PD-PNL s-au deteriorat, ceea ce a dus si la criza politica actuala. PNG considera ca premierul Tariceanu face o imensa greseala contand pe un presupus ajutor in Parlament din partea PSD, PC si PRM, aceste trei partide calauzindu-se in prezent dupa principiul "Dezbina si stapaneste".

Prin eliminarea PD de la guvernare, de catre Tariceanu, nu se rezolva criza politica, ci se adanceste, eliminand total linia de demarcatie dintre putere si opozitie, a opinat Hogea. PNG considera ca solutia optima o reprezinta alegerile anticipate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.