Un nou motiv de cearta intre "aliatii" PNL-PD: este sau nu este nevoie de o singura institutie care sa se ocupe de interceptari? Este, sustine PNL. Nu este, sustine PD. Ba este nevoie, zice si PSD.

Nesurprinzator, tinand cont ca in ultimul timp liberalii si social-democratii canta pe aceleasi unde. Subiectul, mai vechi de altfel, a fost redeschis de catre demisionarul sef al SIE, Claudiu Saftoiu, care, gafand sau nu, a declarat ca Serviciul face interceptari pe teritoriul Romaniei cu mandat de la procurorul general.

O Agentie Nationala de inregistrare si Interceptare aflata sub control parlamentar total nu este o solutie in acest moment, a declarat in acest weekend ministrul justitiei, Monica Macovei, sustinuta de PD.

Macovei vrea ca, in conformitate cu o recomandare a Consiliului European, interceptarile sa fie efectuate de cei care pun in aplicare legea, adica de procurori, care sunt beneficiarii acestor informatii. si nu de judecator, cum spune legea in vigoare in Romania. "Noua autoritate ar putea afecta acest circuit judiciar care trebuie sa existe intre judecator si procuror. Imaginati-va ce se intampla daca unii parlamentari au acces chiar la numele celor interceptati. in acest moment nu o vad ca lucru util si care sa creasca eficienta in cercetarea criminalitatii in general", a conchis ministrul justitiei.

PNL si PSD, pe aceeasi unda

Un proiect de lege liberal prevede ca interceptarile telefonice trebuie facute de o singura institutie: Autoritatea Nationala de Interceptare a Telecomunicatiilor. Aceasta ar urma sa fie condusa de un Consiliu de coordonare, format dintr-un presedinte, un vicepresedinte si patru membri, acestia din urma reprezentand, fiecare, Comunitatea Nationala de Informatii, Guvernul, Presedintia si Ministerul Public. Presedintele ar urma sa fie un jurist cu vechime de 15 ani in domeniu, numit exclusiv de Parlament.

PSD vrea, la randul sau, ca posibilitatea de interceptare a mijloacelor de comunicare sa fie gestionata de o autoritate unica in domeniu, Centru Tehnic pentru Securitate Nationala.

Pana una, alta, Comisia juridica din Camera Deputatilor a decis saptamana trecuta ca interceptarile telefonice sa se faca numai cu autorizatie obtinuta de la judecator, eliminandu-se astfel posibilitatea ca timp de 48 de ore sa dispuna procurorul de aceste masuri. Masura care, de altfel, a creat si confuzia in declaratiile neclare ale lui Claudiu Saftoiu.

In paralel, Camera Deputatilor a inceput dezbaterea initiativelor legislative ale PNL referitoare la siguranta nationala, care au aviz favorabil al Guvernului. Printre prevederile din proiecte se afla si transformarea SPP si a Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) in simple Directii ale Ministerului Administratiei si Internelor. Guvernul a transmis totusi si o observatie: Autoritatea Nationala pentru Interceptarea Comunicatiilor, prevazuta pentru infiintare, nu va avea atributii in domeniul militar.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.