Nu mai putin de 26 de filiale judetene, sustin surse din partid, au comunicat deja conducerii partidului ca, la nivel local, colaborarea intre PNL si PD exista doar... prin intermediul presei.
Astfel, luni, in cadrul Biroului Permanent National al partidului, se va lua in dezbatere la modul cel mai serios... retragerea sprijinului politic acordat premierului Tariceanu. In conditiile in care acesta este decis sa scape de ministrii Blaga si Macovei, situatie considerata inacceptabila de PD, seful Executivului a fost acuzat ca "a batut palma cu PSD", iar pretul acestei intelegeri este... eliminarea democratilor din noul Guvern. Interminabile scandaluri din Alianta au dus , practic, la o situatie exploziva intre PNL si PD. In ciuda declaratiilor oficiale, care vorbesc despre necesitatea continuarii in actuala formula, cele doua parti sunt constiente de faptul ca "Alianta nu mai exista". Dupa decizia PD de a candida pe liste separate la alegerile pentru PE si instalarea in fruntea PNL a noii conduceri a partidului, formata in mare parte din "radicali" precum Crin Antonescu, Ludovic Orban, Norica Nicolai si Puiu Hasotti, "mariajul" dintre PNL si PD a devenit imposibil de continuat. De altfel , in ultima saptamana, "razboiul" declansat este pe viata si pe moarte. Premierul este tot mai apropiat de PSD, PRM si PC, decizia amanarii alegerilor pentru PE, fiind luata, fara o consultare prealabila, cu colegii de Alianta. Liberalii se gandesc in modul cel mai serios chiar la un Guvern restructurat, alaturi de UDMR, fapt ce reprezinta, practic, excluderea democratilor. Mai-marii PD, in frunte cu Emil Boc, au contraatacat, anuntandu-i pe omologii din PNL ca orice incercare a acestora, care sa vizeze scoaterea democratilor de la guvernare, se va solda cu un esec. De altfel, delegatia democratilor, prezenta marti la Cotroceni, a avertizat ca singura solutie pentru depasirea crizei politice este declansarea alegerilor anticipate.

" Procesul integrarii presupune legi ferme, presupune decizii care sa vizeze absorbtia fondurilor europene, iar toate acestea nu se pot realiza cu un guvern fara sustinere. In democratie, solutia nu o reprezinta jocurile de culise, ci intoarcerea la corpul electoral, singurul in masura sa dea o majoritate parlamentara", a spus Boc. Ca atare, fiecare dintre cele doua partide din Alianta il considera pe celalalt drept... principalul vinovat de deteriorarea raporturilor. "PD sa aleaga: ori cu presedintele Basescu", spun liberalii, in timp ce democratii contraataca: " PNL sa-si clarifice relatia cu PSD". Liberalii au avansat deja o varianta de schimb MAE-MAI, cerand ca democratii sa preia portofoliul lui Ungureanu, iar ei - Internelor, varianta respinsa de Boc si colegii sai. Nu ar fi exclus, insa, ca Blaga sa devina chiar noul sef al SIE, dar chiar si in aceasta situatie, PD nu agreeaza renuntarea la unul dintre cele mai importante ministere.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.