Premierul Calin Popescu Tariceanu va conduce, azi, delegatia PNL la Cotroceni, din care mai fac parte vicepresedintii Crin Antonescu si Teodor Melescanu.

Prezenta liberalilor la Cotroceni nu inseamna insa, asa cum a precizat Crin Antonescu, decat "respect pentru institutia prezidentiala ca atare", intrucat mandatul acestora se reduce la a-i transmite presedintelui Traian Basescu faptul ca il considera "principalul vinovat pentru problemele legate de stabilitatea politica" si a-l avertiza ca, potrivit Constitutiei, nu are dreptul sa intervina pe scena politica, atata timp cat Guvernul nu este demis. Biroul Politic al PNL, reunit ieri, a decis ca, pe fond, aceasta noua runda de consultari solicitata de seful statului este inutila, reprezentand un simplu exercitiu de imagine, prin care Traian Basescu vrea sa-si intareasca impresia de "om care le rezolva pe toate, si sa iasa din izolarea politica in care se adanceste". Pe scurt, rezumand opinia liberalilor, care nu au pierdut nici ieri prilejul de a-l face pe seful statului responsabil de instabilitatea politica si majoritatea fragila in Parlament, pana la deteriorarea raporturilor in Alianta DA, Crin Antonescu a fost de parere ca actualele consultari nu vor duce la niciun rezultat, deoarece PNL poate gasi singur o solutie de rezolvare a crizei. "Cat timp exista un Guvern legitim, problemele legate de stabilitatea politica trebuie rezolvate de premier si de partidele parlamentare", a subliniat Antonescu.

In opinia sa, un alt argument pentru care consultarile nu au rost este ca "in urma unei suite de fapte si actiuni, presedintele si-a pierdut calitatea si autoritatea de moderator, si a demonstrat ca nu-i pasa de respectarea Constitutiei".

Guvernul - restructurat politic

Crin Antonescu a sustinut ca nu-i atribuie presedintelui informatiile vehiculate recent in mass-media, privind intentia acestuia de a cere, azi, la Cotroceni, formarea unui guvern de uniune nationala, dar a apreciat ca, daca scenariul s-ar adeveri, seful statului "s-ar afla din nou in afara Constitutiei, pentru ca nu poate face nimic cat timp Guvernul nu este demis printr-o motiune de cenzura adoptata de majoritatea Camerelor". In opinia vicepresedintelui PNL, sub aspect constitutional, presedintele poate initia consultari cu partidele pentru un nou Cabinet, sau demara ulterior alegeri anticipate, doar in cazul unui guvern demisionar sau demis printr-o astfel de motiune. In ceea ce priveste restructurarea executivului, viceliderul liberal a precizat ca aceasta nu reprezinta o prioritate din punct de vedere administrativ- respectiv, al reducerii numarului de portofolii sau comasarii unor structuri din subordinea Guvernului, insa BPC a discutat, in schimb, "despre o formula politica, dar fara a lua o decizie". Fara a hotari "intrarea sau iesirea" democratilor, sau a altor formatiuni politice, de la guvernare, Biroul Politic Central l-a mandatat, ieri, pe premier "sa caute toate formulele politice care sa asigure indeplinirea, pana la capat, a angajamentului in fata electoratului". Antonescu a evitat sa se pronunte explicit asupra raporturilor cu democratii, multumindu-se sa sublinieze ca "premierul are toata sustinerea PNL, de a lua decizii ferme in privinta ministrilor care nu se supun principiului solidaritatii guvernamentale"- cu referire la Monica Macovei si Vasile Blaga.

Crin Antonescu a mai tinut sa respinga orice speculatii privind initierea unor negocieri secrete PNL - PSD, afirmand ca acestea sunt simple scenarii "lansate de adeptii presedintelui, care au demarat o campanie de presa in acest sens".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.