Europarlamentarii romani de la PSD si PRM trebuie sa cotizeze la partid cite 500 de euro pe luna, din ratiunea ca, oricum, au lefuri foarte mari. „Ne mai stringem si noi la mincare, ne lasam de fumat si o platim“, sustine europarlamentarul PRM Daniela Buruiana, care incaseaza de la UE minimum 3.680 de euro, net.

Conducerea PSD a pus prima ochii pe salariile mari (3.680 de euro, venit net minim) pe care le incaseaza europarlamentarii. Cum partidul este inglodat in datorii, Mircea Geoana n-a stat deloc pe ginduri: cine vrea sa se laude cu titulatura de parlamentar european trebuie sa lase lunar la casieria partidului fix 500 de euro. In schimb, primeste o chitanta pe care scrie "contravaloare cotizatie".

Surse din conducerea PSD sustin ca, initial, Geoana a vrut sa instituie o "eurotaxa" de 1.000 de euro pe cap de parlamentar. Dar cum social democratii s-au plins de viata scumpa a la Bruxelles, suma a fost injumatatita.

Euro-Geoana

Oficial, presedintele PSD nu recunoaste tributul pe care il ia de la europarla-mentari. "Nu stiu de asta. Nu am cunostinta de o asemenea taxa", ne-a declarat Geoana, indignat. Secretarul general al PSD, Titus Corla-tean, este mult mai calm: "E vreo problema? Este o decizie oficiala a conducerii PSD, care se aplica si europarla-mentarilor, si parlamentarilor. Repet, este o decizie oficiala a conducerii partidului, care este perfect legala", ne-a declarat Corlatean, care mai spune ca nu-si mai aduce aminte cind a fost instituita aceasta taxa si nici a cui a fost ideea. Dar este convins ca presedintele PSD cunoaste foarte bine aceasta decizie.

Alesii social democrati sint obligati sa plateasca 10% din indemnizatia pe care o primesc in calitate de parlamentari romani. Echivalentul a inca aproximativ 100 de euro. Cum cei zece europarlamentari PSD sint si parlamentari "de Bucuresti", ei au de achitat lunar doua taxe.

Pagubitii stiu mai bine

Cotizantii accepta ca baga adinc mina in buzunar, dar cu jumatate de gura. "E o cotizatie. Nu e nimic ilegal. E adevarat ca ajunge la echivalentul in lei a circa 500 de euro", recunoaste, dupa indelungi parlamentari, "eurodeputatul" PSD Radu Podgoreanu. "Daca esti membru de partid, trebuie sa platesti cotizatie. Asa s-a stabilit printr-o hotarire a conducerii partidului si mi se pare corect sa o platesc", adauga el, disciplinat.

La intrebarea daca de plata acestei taxe depinde o viitoare nominalizare pe un loc eligibil pe lista, Podgoreanu raspunde prudent: "Nu poti candida pe functii de acest gen daca nu esti la zi cu obligatiile fata de partid".

Colegul sau de la Bruxelles Dan Mihalache sus-tine insa ca taxa nu a fost instituita prin decizie de partid, ci prin generozitatea europarlamentarilor PSD, care s-au simtit obligati sa ajute partidul aflat la ananghie. "Eu nu comentez chestiunea asta. Este o decizie pe care am luat-o in colectiv, in grupul nostru, si nu cred ca este cazul sa mai comentez ceva", ne-a declarat Mihalache.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.