Conducerea PSD a pus prima ochii pe salariile mari (3.680 de euro, venit net minim) pe care le incaseaza europarlamentarii. Cum partidul este inglodat in datorii, Mircea Geoana n-a stat deloc pe ginduri: cine vrea sa se laude cu titulatura de parlamentar european trebuie sa lase lunar la casieria partidului fix 500 de euro. In schimb, primeste o chitanta pe care scrie "contravaloare cotizatie".

Surse din conducerea PSD sustin ca, initial, Geoana a vrut sa instituie o "eurotaxa" de 1.000 de euro pe cap de parlamentar. Dar cum social democratii s-au plins de viata scumpa a la Bruxelles, suma a fost injumatatita.

Euro-Geoana

Oficial, presedintele PSD nu recunoaste tributul pe care il ia de la europarla-mentari. "Nu stiu de asta. Nu am cunostinta de o asemenea taxa", ne-a declarat Geoana, indignat. Secretarul general al PSD, Titus Corla-tean, este mult mai calm: "E vreo problema? Este o decizie oficiala a conducerii PSD, care se aplica si europarla-mentarilor, si parlamentarilor. Repet, este o decizie oficiala a conducerii partidului, care este perfect legala", ne-a declarat Corlatean, care mai spune ca nu-si mai aduce aminte cind a fost instituita aceasta taxa si nici a cui a fost ideea. Dar este convins ca presedintele PSD cunoaste foarte bine aceasta decizie.

Alesii social democrati sint obligati sa plateasca 10% din indemnizatia pe care o primesc in calitate de parlamentari romani. Echivalentul a inca aproximativ 100 de euro. Cum cei zece europarlamentari PSD sint si parlamentari "de Bucuresti", ei au de achitat lunar doua taxe.

Citeste si:

Pagubitii stiu mai bine

Cotizantii accepta ca baga adinc mina in buzunar, dar cu jumatate de gura. "E o cotizatie. Nu e nimic ilegal. E adevarat ca ajunge la echivalentul in lei a circa 500 de euro", recunoaste, dupa indelungi parlamentari, "eurodeputatul" PSD Radu Podgoreanu. "Daca esti membru de partid, trebuie sa platesti cotizatie. Asa s-a stabilit printr-o hotarire a conducerii partidului si mi se pare corect sa o platesc", adauga el, disciplinat.

La intrebarea daca de plata acestei taxe depinde o viitoare nominalizare pe un loc eligibil pe lista, Podgoreanu raspunde prudent: "Nu poti candida pe functii de acest gen daca nu esti la zi cu obligatiile fata de partid".

Colegul sau de la Bruxelles Dan Mihalache sus-tine insa ca taxa nu a fost instituita prin decizie de partid, ci prin generozitatea europarlamentarilor PSD, care s-au simtit obligati sa ajute partidul aflat la ananghie. "Eu nu comentez chestiunea asta. Este o decizie pe care am luat-o in colectiv, in grupul nostru, si nu cred ca este cazul sa mai comentez ceva", ne-a declarat Mihalache.