Prim-ministrul Tariceanu este intre ciocan si nicovala. Liberalii din propriul partid il preseaza sa isi asume raspunderea pe un nou guvern, din care PD sa fie total exclus. Ceea ce ar avea si sustinerea PSD. PD se asteapta la aceasta miscare

Liberalii vorbesc pentru prima data de posibilitatea ca Tariceanu sa-si depuna mandatul, in cazul in care nu gasesste sustinere in Parlament.

PSD-ului ii surade puterea, dar nu vrea sa scoata castanele din foc

Presedintele Traian Basescu ar putea respinge, conform articolului 89 din Constitutie, de trei ori acest guvern fara PD, provocand anticipate. Toata lumea asteapta propunerile lui Traian Basescu de la consultarile din aceasta saptamana cu partidele politice

A aparut zvonul referitor la dorinta presedintelui Traian Basescu de a impune un guvern de uniune nationala si cooptarea PSD la guvernare. Sau unul de tehnocrati. Ambele variante apar de fiecare data cand exista un razboi intre actorii politici. si, bineinteles, din ecuatie nu putea sa lipseasca premierul din maneca, Mugur Isarescu. Totul urmand sa fie discutat la intalnirea din aceasta saptamana a sefului statului cu partidele politice. Presedintele Traian Basescu a demonstrat, insa, cat poate fi de surprinzator. si este greu de crezut ca cineva poate sa anticipeze ce are de gand sa le propuna presedintele liderilor partidelor politice. Cert este ca acest zvon a aparut la momentul potrivit pentru a intretine disensiunile dintre Basescu si Tariceanu. si asta deoarece premierul nu s-a sfiit sa-l atace pe Basescu in baza acestui zvon. Tariceanu a declarat sambata ca seful statului ar continua linia inceputa prin numirile la SRI si Avocatul Poporului, daca va propune la consultarile de la Palatul Cotroceni varianta unui executiv de uniune nationala.

PSD nu vrea sa scoata castanele din foc

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat initial ca partidul pe care il conduce poate sprijini un executiv de tehnocrati sau, in anumite conditii, un guvern de uniune nationala. Surse din cadrul partidului ne-au declarat ca aceasta idee nu este sprijinita de nimeni din partid, iar "greii" PSD si-au manifestat imediat dezaprobarea pentru sustinerea unei astfel de variante. Drept urmare, Geoana a revenit si a precizat ca "avem alte optiuni, mult mai realiste", respingand ideea unui guvern de uniune nationala. Geoana a vorbit despre solutia unui guvern monocolor liberal, fara Alianta "nociva". Liderul PSD a remarcat ca un guvern monocolor PNL este varianta care i-ar permite premierului "o relatie directa cu Parlamentul, fara Traian Basescu".

De altfel, strategii PSD merg pe varianta ramanerii partidului in afara guvernarii, astfel incat PNL, PD si Traian Basescu sa se erodeze cat mai mult. si aceasta deoarece scopul principal al PSD este castigarea viitoarelor alegeri si formarea unui guvern pe programul PSD, guvern care sa nu mai fie clintit patru ani. La ora inchiderii editiei, "greii" partidului se pregateau de intalnirea cu liderul PSD, Mircea Geoana, pentru a pregati strategia pe care o vor aborda la consultarile cu Traian Basescu.

Capcana restructurarii

Oricum, prim-ministrul Tariceanu este intre ciocan si nicovala. Liberalii din propriul partid il preseaza sa isi asume raspunderea pe un nou guvern, din care PD sa fie total exclus. Ceea ce ar avea si sustinerea PSD. PD se asteapta la aceasta miscare. Ba chiar ministrul democrat al transporturilor, Radu Berceanu, este de parere ca liderul PNL va propune in aceasta saptamana in Parlament un guvern restructurat, format din liberali. Presedintele Traian Basescu insa ar putea respinge, conform articolului 89 din Constitutie, de trei ori acest guvern, invocand faptul ca un astfel de Cabinet nu este in conformitate cu vointa electoratului. in aceste conditii, Parlamentul ar urma sa fie dizolvat si s-ar ajunge la alegerile anticipate, ceea ce ar insemna ca Basescu sa-si implineasca cea mai mare dorinta a sa.

Premierul Tariceanu nu va fi prezent la consultarile cu Traian Basescu, dupa cum a afirmat presedintele liberal al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.