Asa cum a anuntat administratia prezidentiala, subiectul va figura pe agenda discutiilor de maine, cand seful statului va face, la Cotroceni, impreuna cu liderii formatiunilor politice prezente, o prima analiza asupra a ceea ce s-a realizat, concret, in vederea implementarii proiectului de trecere la acest nou sistem electoral.
Daca partidele politice nu au initiat, la timp, demersurile asteptate, societatea civila a fost cu un pas inainte. Asociatia Pro Democratia a propus, ieri, demararea unor negocieri pentru asumarea unui proiect de lege, convenit intre partidele parlamentare si organizatiile non-guvernamentale.

Acestea ar trebui sa aiba ca rezultat un un compromis politic, privind introducerea noului sistem electoral. Pro Democratia a organizat o intalnire preliminara in acest sens, pentru stabilirea principiilor generale ale noului tip de scrutin: circumscriptia uninominala si repartizarea proportionala a mandatelor. Proiectul de lege ar urma sa fie analizat si asumat de partide la urmatoarea intalnire, peste 10 zile. Daca se ajunge la un consens intre formatiunile politice, proiectul ar urma sa fie inaintat Comisiei pentru elaborarea Codului electoral si transmis Senatului, in urmatoarele trei saptamani. Potrivit vicepresedintelui Comisiei pentru elaborarea Codului electoral, democratul Valentin Iliescu, PNL, PD si PSD au convenit sa sustina varianta de vot uninominal propusa de Pro Democratia.

Aceasta este agreata si de catre seful statului, si prevede un sistem proportional cu compensare, astfel: uninominal in doua tururi la Senat, iar la Camera Deputatilor, uninominal intr-un tur, pentru un numar de deputati egal cu cel al senatorilor, si redistribuirea voturilor pierdute catre partide. ‘’Desi creditez partidele cu toata increderea ca vor gasi si solutii si vor realiza legea in timp util, nu inseamna ca nu voi continua sa-mi urmez obiectivul de a introduce votul uninominal pentru alegerile din 2008. Daca voi constata ca lucrurile nu se desfasoara intr-un grafic care sa dea certitudinea ca legea va fi gata, voi declansa referendumul. Daca la sfarsitul sesiunii parlamentare nu avem legea, exista riscul ca obiectivul de a avea alegeri cu vot uninominal in 2008 sa fie ratat’’, avertiza seful statului, la incheierea consultarilor cu partidele politice, pe tema introducerii votului uninominal. In acest context, consultarile de maine dovedesc ca avertismentul sau nu a fost o simpla declaratie politica, intrucat, asa cum aminteam, controversatul subiect al votului uninominal figureaza pe agenda discutiilor de la Cotroceni, alaturi de identificarea unor solutii pentru stabilizarea situatei politice si accelerarea reformei institutionale. Iar acordul la care par sa fi ajuns liderii politici demonstreaza ca, de buna voie sau nu, ei au incercat sa-si faca la timp temele date de seful statului.

Parlamentul, respectiv Comisia pentru elaborarea Codului electoral, mai dispun de numai trei saptamani pana la termenul limita dat de Traian Basescu- data de 10 aprilie. In aceste trei saptamani, formatiunile politice parlamentare ar trebui sa decida, de comun acord, si sa promoveze Comisiei o varianta de proiect pentru introducerea votului uninominal, care sa poata fi adoptata de catre legislativ pana la incheierea sesiunii parlamentare. Reamintim ca presedintele Traian Basescu s-a aratat dispus sa renunte la referendum, punand insa o conditie expresa:partidele politice sa ajunga la un consens pentru introducerea votului uninominal, si sa-si asume responsabilitatea elaborarii unei legi electorale, in pofida "viziunilor diferite" pe care le au asupra acestui subiect. Liberalii au fost primii care au declarat, public, ca vor cere Parlamentului dezbaterea cat mai rapida a proiectelor de vot uninominal depuse, si au anuntat initierea unui dialog cu toate partidele, incepand cu Partidul Democrat. Ei au sustinut proiectul sistemului mixt de vot uninominal, promovat de Asociatia Pro Democratia.

Social-democratii si democratii s-au declarat, in egala masura, partizanii introducerii unui astfel de sistem electoral, intr-un timp cat mai scurt. La randul sau, Partidul Conservator a sugerat chiar introducerea acestui sistem de vot si in cazul alegerilor pentru Parlamentul European, afirmand ca il va promova in cadrul Comisiei pentru elaborarea Codului Electoral. Conservatorii au cerut chiar adoptarea unui proiect pana in luna mai. Doar PRM, UDMR si Grupul minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, par sa prefere, in continuare, votul pe lista. Asa cum a anuntat, presedintele va analiza din nou, dupa consultarile de maine, in circa doua saptamani, stadiul proiectului si activitatea Comisiei pentru elaborarea Codului electoral, impreuna cu partidele politice. Iar decizia sa finala, in ceea ce priveste declansarea unui referendum, va fi adoptata functie de capacitatea partidelor de a ajunge la un acord, dar si a legislativului, de a promova proiectul, astfel incat sa poata intra in vigoare incepand cu alegerile din 2008.