Din multitudinea variantelor luate in calcul de mass-media si analisti, tot mai multe voci par sa agreeze fie Cabinetul liberal monocolor, fie un guvern de tehnocrati. Mai mult chiar, atat liberalul Vosganian, cat si pesedistul Dan Nica au afirmat ca, in ultima instanta, mai preferabile ar fi... alegerile anticipate, idee sustinuta, la Cluj, inclusiv de liderul tineretului PSD.

In schimb, Ioan Talpes, presedintele UPSC, a declarat in week-end: "Romania are nevoie de un guvern de tehnocrati, de oameni profesionisti, care sa nu se lase angrenati in jocurile de putere si de interese ce viciaza in acest moment activitatea Executivului... Privesc la actualul guvern si am impresia ca vad trei piloti care se bat pe mansa de comanda,desi din avion nu a mai rams decat carlinga!"

Intr-un comunicat de presa, UPSC argumenteaza ca un guvern de tehnocrati reprezinta solutia optima in acest moment pentru depasirea situatiei politice extrem de tensionate din Romania. Conflictele interminabile de pe scena politica, suspiciunile de coruptie ce planeaza asupra unora dintre membrii actualului Executiv, precum si semnele de intrebare ce persista in legatura cu legalitatea unor acte normative adoptate in ultima vreme de Guvern reprezinta o situatie inacceptabila pentru o tara ce a devenit deja membru cu drepturi si obligatii depline in Uniunea Europeana. Anii 2007 si 2008 sunt extrem de importanti pentru Romania, dar partidele aflate la Putere lasa impresia ca sunt preocupate mai mult de batalia politica decat de buna guvernare. In aceste conditii, se impune o schimbare curajoasa in ceea ce priveste formula Executivului, care sa aduca institutiilor stabilitatea si luciditatea necesare in etapa post-aderare. "Romania are nevoie de un guvern de tehnocrati, de oameni profesionisti, care sa nu se lase angrenati in jocurile de putere si de interese ce viciaza in acest moment activitatea Executivului", a declarat Ioan Talpes, presedintele UPSC. Un astfel de Guvern poate fi impus doar daca se va realiza un consens parlamentar pe acest subiect. In consecinta, UPSC saluta initiativa presedintelui Traian Basescu de a invita partidele parlamentare la consultari si isi manifesta speranta ca in cadrul discutiilor va fi abordata si tema unui guvern format exclusiv din profesionisti.

"Privesc la actualul Guvern si am impresia ca vad trei piloti care se bat pe mansa de comanda, desi din avion nu a mai ramas decat carlinga", a declarat Ioan Talpes. Presedintele UPSC a adaugat ca "ne aflam intr-o situatie absurda si penibila totodata: doua functii de vicepremier sunt neocupate, Ministerul Integrarii Europene nu mai are, practic, obiectul muncii, la Ministerul Afacerilor Externe nu exista inca un titular, Zsolt Nagy este in ancheta Comisiei de la Cotroceni, iar Radu Stroe, care a demisionat de mai bine de doua luni, continua sa-si exercite functia. Deja nu vorbim despre un Executiv schiop, ci despre un Executiv olog de-a binelea". In consecinta, UPSC considera ca Romania are nevoie de un nou Guvern, care sa nu fie varianta peticita a actualului Cabinet. Avem nevoie de un Executiv care sa-si asume si sa se dedice rezolvarii problemelor guvernarii si administraii tarii, coordonarii actiunilor de integrare si nu scandalurilor de alcov. A continua inca un an in aceeasi maniera caracterizata de scandaluri penibile, ar insemna sa participam, cu buna stiinta, la blocarea luptei impotriva coruptiei si la incapacitatea cotidiana de a ne promova programele de integrare si dezvoltare. Credem ca un guvern de tehnicieni este cu atat mai necesar cu cat o data cu declansarea alegerilor parlamentare europene, Romania va intra intr-un an al alegerilor locale si generale, corectitudinea acestora fiind garantata, in aceasta conjunctura politica, de oameni competenti si neangajati in partide politice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.