Social-democratii resping alternativa unui guvern de uniune nationala, argumentand ca, in acest moment, “PSD are alte optiuni, mult mai realiste”.

Aceasta a fost reactia lui Mircea Geoana referitoare la scenariile vehiculate in presa, potrivit carora seful statului ar urma sa propuna, in cadrul consultarilor cu partidele politice, un guvern de uniune nationala sau unul de tehnocrati, varianta in care PNL ar guverna alaturi de PSD. In cadrul unei emisiuni televizate, liderul social-democrat a vorbit despre solutia unui guvern monocolor liberal, fara "Alianta nociva". "Decizia este la Parlament, nu la Cotroceni", a subliniat liderul PSD. Totodata, el a remarcat ca un guvern monocolor PNL este varianta care i-ar permite premierului "o relatie directa cu Parlamentul, fara Traian Basescu". "Vom vedea daca avem sau nu nevoie de Traian Basescu in rezolvarea crizei, vom vedea daca avem sau nu nevoie de Calin Popescu Tariceanu", a adaugat Geoana.

Totusi, prin vocea vicepresedintelui PSD, Dan Nica, opozitia social-democrata a anuntat ca ii mai acorda premierulul Tariceanu inca o saptamana pentru a prezenta, in plenul celor doua Camere, o noua formula executiva. Potrivit lui Dan Nica, termenul de 21 martie nu trebuie considerat un ultimatum, ci "un termen de bun simt, la fel ca si celelalte termene acordate, pana acum, primului ministru". "Daca Tariceanu va refuza sa propuna un Guvern restructurat, PSD va explora si celelate variante, inclusiv cea a alegerilor anticipate. Suntem deschisi oricaror solutii. Motiunea de cenzura este oricand un instrument al partidelor parlamentare", a amintit Nica. Totodata, vicepresedintele social-democrat a tinut sa raspunda acuzatiilor aduse partidului pe care il reprezinta. "PSD nu accepta sa fie folosit de PD si PNL in disputele lor. Sunt scandaluri care le apartin, cu care noi nu avem nicio legatura. Parca cele doua partide nici nu ar putea sa existe fara noi", a explicat Dan Nica.
De altfel, si vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a tinut sa respinga, la sfarsitul saptamanii trecute, orice coalitie formata din liberali sau democrati. In acest sens, Diaconescu a reiterat decizia partidului sau de a introduce o motiune de cenzura impotriva cabinetului Tariceanu, daca premierul nu va propune Parlamentului, pana pe 21 martie, un guvern restructurat.

Cristian Diaconescu a adaugat ca este treaba lui Calin Popescu Tariceanu sa isi aleaga viitorii ministri, si ca varianta unui Executiv alcatuit din PNL si UDMR pare cea mai viabila, in conditiile conflictelor dintre liberali si democrati.

Pe de alta parte, Tineretul Social Democrat pare sa aiba o alta viziune asupra restructurarii Guvernului. Singura varianta cu care sunt de acord tinerii social-democrati este un guvern de tehnocrati. "Alianta portocalie trebuie sa ramana pana in 2008 si sa-si respecte programul de guvernare. Timp de doi ani nu au facut nimic din ce au promis, asa ca ar trebui sa inceapa macar de acuma. Nu trebuie sa-i sustinem, nu trebuie sa achiesam la ideea de a sustine un guvern al lor", a declarat Banicioiu, citat de NewsIn. Presedintele TSD a mai precizat ca Traian Basescu ar fi trebuit sa numeasca, dupa alegerile din 2004, un Guvern PSD, motivand ca alegerile au fost castigate de social-democrati.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la intoarcerea din Luxemburg, ca PNL poate face un guvern sprijinit de PSD atata timp cat este constitutional si cat timp aceasta intelegere este transparenta, insa a sugerat ca acest demers nu.

Conform ziarelor "Ziua" sau "Cotidianul", PSD asteapta, marti, de la seful statului sa i se propuna chiar postul de prim-ministru in guvern, insa majoritatea liderilor social-democrati analizeaza cu prudenta acest scenariu, de teama sa nu devina un simplu pion de sacrificat in razboiul lui Traian Basescu cu Tariceanu si PNL. Surse citate de ambele publicatii mai sustin ca o alta varianta pe care ar avea-o seful statului ar fi sa ofere portofoliul lui Tariceanu actualului guvernator al BNR, Mugur Isarescu, care a mai condus si in ultimele luni ale CDR, un guvern.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.