declara deputatul PD, Daniel Buda

Domnule Buda, cum apreciati decizia celor zece parlamentari apartinand PSD, PRM, PC si PNL care au depus la Biroul Permanent al Senatului o initiativa legislativa de modificare a legii referendumului?

Acest proiect de lege este rezultatul unei lipse de profesionalism si un amestec de ura si incapacitate profesionala din partea autorilor acestei initiative, care urmaresc inlaturarea lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei. Acest proiect nu are nimic comun cu realitatea sau cu normele de drept constitutional. La o simpla lectura a acestuia, observam ca aproape in totalitate dispozitiile acestei initiative contravin Constitutiei. Aici as dori sa fac o referire la faptul ca se stabileste o alta majoritate atat pentru valabilitatea referendumului, cat si pentru demiterea sefului statului. Ori, Curtea Constitutionala a precizat foarte clar ca atata vreme cat discutam de o modalitate de alegere a presdintelui nu putem discuta despre o altfel de majoritate de demitere. Inchipui-ti-va ca avem un presedinte care este ales din primul tur de scrutin, iar daca luam in calcul acest proiect de lege , practic, ar urma ca seful statului sa poata fi demis cu un numar de voturi mai mic decat cel cu care a fost ales in functie, situatie inadmisibila. Pe de alta parte, faptul ca, undeva, la finalul legii se insereaza o prevedere potrivit careia Guvernul ar fi obligat sa initieze un proiect de lege care sa reflecte vointa populatiei, eu consider ca si in momentul de fata exista aceasta obligatie din partea Executivului atata vreme cat ar fi reiesit un anumit rezultat in urma unui referendum. Sa fie clar: daca vrei sa ai o consultare reala a populatiei, atunci este evident ca ai nevoie de un punct de vedere majoritar. Sigur ca temele care sunt supuse referendumului trebuie sa fie suficient de serioase pentru a putea sa atraga atentia opiniei publice pentru a merge la vot.

Initiatorii proiectului sustin ca acesta reflecta noile realitati europene...

Nu stiu in care Europa traiesc cei care au depus aceasta initiativa legislativa. Probabil ca ei traiesc intr-o Europa aflata cu mult timp in urma, situata undeva prin Evul Mediu. Acest proiect este o dovada clara a intereselor transpartinice si a intentiilor reale ale acestora de a-l da cu orice pret jos pe Traian Basescu. Pentru ca altfel nu-mi explic cum parlamentari de la PC, PRM, PSD si PNL, pun umarul la debarcarea sefului statului. Ar fi fost mult mai cinstit pentru initiatori daca ar fi scris in acest proiect : "Traian Basescu si lupta declansata de el impotriva coruptiei ne deranjeaza si vrem sa-l dam jos".

Inca o data, se pare, ca noua majoritate parlamentara PSD-PNL-PC -PRM, a functionat perfect. Ce va face PD, care ramane tot mai izolat?

As fi vrut sa nu fiu nevoit sa recunosc acest lucru, dar, din pacate, acest amalgam politic de prost gust intre aceste partide, incepe sa prinda tot mai mult contur. Daca acest demers ar fi vizat bunastarea sociala sau bunul mers al societatii, era cu totul explicabila alianta dintre respectivele partide.

PD a anuntat ca va contesta din nou la Curtea Constitutionala incercarea de a modifica legea referendumului...

Nu incape discutia ca vom sesiza din nou Curtea Constitutionala ca si faptul ca vom avea din nou castig de cauza. Din pacate, o buna parte a clasei politice nu constientizeaza inca faptul ca prioritatile Romaniei sunt altele, iar presedintele Romaniei are dreptul sa se implice activ, bineinteles, in limitele Constitutiei, in exercitarea atributiilor sale. Atata vreme cat interesul lor este exclusiv in a-l suspenda pe seful statului, nu surprinde pe nimeni ca problemele sociale si economice pe care ar trebui sa le abordeze acestia sunt trecute intr-un plan secundar.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.