Ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, a prezentat ieri planurile de restructurare a MAE si schimbarile prevazute in viitorul apropiat, astfel incit ministerul pe care il conduce sa raspunda la trei obiective: aderarea de calitate la UE, elaborarea unui profil strategic al Ro--maniei si a unei politici externe apte sa joace la nivel regional un rol ofensiv in apararea interesului national.

Tot ieri, confirmind relatarile "Evenimentului zilei", ministrul Ungureanu a anuntat rechemarea in centrala MAE a unor sefi de misiuni diplomatice si pensionarea altora. Cei care isi incheie mandatul anul acesta sint ambasadorii romani din Albania, Chile, Germania, Kazahstan, Olanda, Pakistan, Slovenia, SUA si Thailanda. Urmeaza sa fie pensionati sefii de misiune din Armenia, Canada, Columbia, Cuba, Egipt, Franta, Indonezia, Libia, Lituania, Qatar, Senegal, Uzbekistan si Vietnam. Se mai intorc acasa, fiind la final de mandat, dar avind si virsta pensionarii, diplomatii din Austria, Cehia, Croatia, Elvetia, Emiratele Arabe Unite, Filipine, Finlanda, Georgia, Grecia, Israel, Liban, Luxemburg, Mexic, Spania, Tunisia si Uruguay. Foarte probabil, aceasta ultima ambasada a Romaniei in strainatate se va inchide.

Restructurarea diplomatiei nu este o operatiune tocmai usoara. Ministrul Ungureanu a anuntat ieri, de exemplu, faptul ca trei fosti parlamentari PSD au dat in judecata MAE din cauza ca institutia le-a desfacut contractul de munca, incheiat de fosta guvernare. Este vorba de Lucica Lepadatu, Virgil Popescu si Sever Mesca, numiti in functii la sfirsitul anului trecut si rechemati de la posturi la inceputul acestui an de noua conducere a ministerului. In aceasta situatie se afla zece persoane care au fost introduse in diplomatie strict pe criterii politice.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.