Acestea reflecta, fie si intr-o masura relativa- avand in vedere ca veridicitatea semnaturilor nu a fost, deocamdata, verificata, atat cota de popularitate cat si procentele pe care se bazeaza formatiunile politice. Desi alegerile pentru cei 45 de europarlamentari, care vor reprezenta Romania la Strasbourg, au fost amanate pentru semestrul al doilea, partidele si-au depus la Biroul Electoral Central (BEC) bibliorafturi intregi cu liste de semnaturi din toata tara, pana la termenul stabilit, de 14 martie. Incepand de a doua zi, pana la fixarea noii date a alegerilor, activitatea BEC a fost suspendata. Pentru a-si desemna reprezentanti in PE, partidele politice trebuie sa depaseasca pragul electoral de 5%, iar candidatii independenti- daca inregistreaza un numar de voturi echivalent cu cel al unui mandat intreg. Mai exact, pentru a intra in cursa alegerilor europarlamentare, a fost nevoie de un minim de 200000 de semnaturi pentru fiecare partid in parte, iar pentru independenti, de 100000 semnaturi de persoana. Un alegator poate sustine o singura lista de candidati, la alegere: ai unui partid politic, organizatie a minoritatilor nationale, aliante politice sau electorale, ori un singur candidat independent. Reamintim ca alegerile pentru PE, programate pentru data de 13 martie, au fost amanate, cu cateva zile in urma, printr-o ordonanta de urgenta semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu si contrasemnata de presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Octavian Opris.

Data de desfasurare va fi stabilita printr-o alta decizie a executivului, dupa consultarea cu partidele politice parlamentare. Ordonanta prin care seful actualului Cabinet a amanat primele euroalegeri din Romania motiveaza ca procesul trebuie sa aiba loc in conditii optime, ceea ce nu este cazul in acest moment. Listele de sustinatori deja intocmite raman valabile, insa listele candidatilor vor fi depuse abia dupa stabilirea noii date a alegerilor pentru PE.

PD: 1179000 semnaturi

Pentru inscrierea in cursa europarlamentarelor, democratii au reusit sa stranga cele mai multe semnaturi de sustinere. Liderul PD Emil Boc a afirmat, la finalul consultarilor, ca nu exista niciun fel de rationament pentru amanarea alegerilor pentru Parlamentul European. Potrivit deputatului Costica Canacheu, Partidul Democrat a depus la Biroul Electoral Central 303 de dosare, totalizand un numar de 1179000 de semnaturi.

PSD: peste un milion

Nici opozitia nu s-a lasat mai prejos in ceea ce priveste listele de semnaturi depuse la BEC. Liderii Partidului Social Democrat au anuntat ca au depus peste un milion de semnaturi, stranse din toata tara. In ceea ce priveste listele de candidati, vicepresedintele social-democrat, Cristian Diaconescu a declarat ca acestea vor fi depuse pana la sfarsitul sesiunii parlamentare.

PNL: 701151 semnaturi

Spre deosebire de colegii de Alianta, Partidul National Liberal a strans aproximativ jumatate din numarul de semnaturi inregistrate de democrati. Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban - mandatat de partid pentru organizarea alegerilor europarlamentare, a depus la data de 14 martie 2007, la BEC, cele 701151 semnaturi de sustinere a candidatilor liberali. Campania de strangere de semnaturi a durat 10 zile.

PC: 400000 de semnaturi

Desi au cerut, alaturi de social-democrati, amanarea alegerilor pentru Parlamentul European, conservatorii au depus, si ei, peste 400000 de semnaturi. "E foarte important ca Romania sa fie reprezentata in Uniunea Europeana de oameni cu un CV cunoscut de alegatori, oameni care sa-i faca mandri pe romani si nu sa exportam lupta politica si neajunsurile noastre in Europa", a argumentat liderul conservator, Dan Voiculescu.

UDMR: 322435 semnaturi

"Am intocmit la timp toate documentele necesare in vederea inregistrarii noastre pentru alegerile europarlamentare", a declarat comisiei BEC, presedintele UDMR, Markó Béla, la prezentarea celor 322435 de semnaturi.

PNTCD: 312 000 semnaturi

Taranistii au depus la BEC nici mai mult, nici mai putin de 312000 de semnaturi. Liderul PNTCD, Marian Milut, a declarat ca listele sunt in curs de definitivare, in fruntea acestora aflandu-se Alexandru Herlea, Radu Munteanu, Vasile Lupu, Marian Popovici, Aurelian Pavelescu si Gheorghe Ciuhandu.

PLD: 300 000 semnaturi

Partidul Liberal Democrat a depus 300 000 semnaturi la BEC, considerand, in acelasi timp, ca amanarea europarlamentarelor arata un profund dispret fata de lege din partea premierului Tariceanu.

PRM: 250 000 semnaturi

Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM, a anuntat, recent, ca PRM a strans aproximativ 250 000 de semnaturi. "Decizia de amanare este rationala deoarece conserva deciziile luate si actele care s-au facut pana acum in privinta alegerilor europarlamentare", a spus vicepresedintele executiv, subliniind ca PRM nu a fost consultat in legatura cu aceasta prevedere a Ordonantei.

UPSC: 215757 semnaturi

UPSC a strans nu mai putin de 215757 de semnaturi. "Decizia amanarii alegerilor pentru PE nu a fost luata de Calin Popescu Tariceanu, ci de elitele criminalitatii politico-economice care il inconjoara, adica de aceiasi oameni ce l-au facut sa renunte la demisie in 2005", a afirmat liderul UPSC, Ioan Talpes.

PNG-CD: 366745 semnaturi

PNG-CD a depus, cu o zi inainte de termenul limita, listele de sustinere. Potrivit datelor comunicate de catre reprezentantii partidului, acesta a cumulat 366745 de semnaturi. Vicepresedintele PNG-CD, deputatul Vlad Hogea a declarat ca procesul de stabilire a candidaturilor este in curs de definitivare.

Tokes: 100 000 semnaturi

Episcopul reformat Tokes Laszlo, candidat independent, are peste 100.000 de semnaturi stranse, a declarat directorul de campanie Szilagyi Zsolt. Zsolt considera ca episcopul are foarte multe sanse sa ajunga eurodeputat, dat fiind faptul ca un independent are nevoie de mai putine voturi.