Dupa ce au obtinut amanarea alegerilor pentru Parlamentul European, social democratii pledeaza, in continuare, pentru restructurarea Guvernului, argumentand ca acest proces ar contribui la stoparea actualei crize politice. In acest sens, Susanne Kastner, vicepresedinta Parlamentului german si lider al grupului parlamentar de prietenie germano-romana, si-a manifestat increderea ca demersurile initiate de PSD vor responsabiliza clasa politica romaneasca.

"Eu cred ca PSD este pregatit sa-si asume raspunderea in tot acest proces politic. Insa Guvernul Romaniei trebuie sa accepte orice provocare si nu trebuie sa neglijeze posibilitatea oferita de Uniunea Europeana, aceea de accesare cat mai rapida a fondurilor. Romania are, in acest moment, mai multe posibilitati financiare, dar, in acelasi timp, si o mai mare raspundere fata de aceste fonduri", a explicat social democrata Susanne Kastner, in cadrul unei conferinte de presa, la sfarsitul Biroului Permanent National al PSD.

Liderii Partidului Social Democrat i-au reamintit premierului Tariceanu sa se prezinte in fata Parlamenetului cu o noua formula de guvernare, pana in data de 21 martie. In caz contrar, social-democratii sustin ca nu renunta la initiativa depunerii unei motiuni de cenzura, in cazul in care Calin Popescu Tariceanu nu se va incadra in cele aproximativ doua saptamani "oferite" de PSD. La finalul sedintei Biroului Permanent National de ieri, Mircea Geoana a insistat ca primul-ministru, care, in acest moment, beneficiaza de toate conditiile, sa proiecteze un Guvern restructurat, cu un program de guvernare adaptat necesitatilor europene si cu o structura care sa excluda ministrii democrati. "Alianta este un proiect politic mort, iar noi nu mai putem continua cu un Guvern paralizat. Am reusit o performanta unica in Europa - sa incaieram institutia presedintelui si cea a primului-
ministru intr-o maniera demna de comedii. Daca ne prezentam cu un presedinte care rupe usa Guvernului si cu un premier care nu nimereste geamul sa-l arunce, atunci este clar ca avem o problema.

Atitudinea lui Traian Basescu de la Palatul Victoria denota un comportament abuziv si neconstitutional", a declarat Mircea Geoana, referitor la prezenta sefului statului inainte de sedinta de Guvern, de ieri. Mai mult, liderul social-democrat a tinut sa precizeze ca lista acuzatiilor aduse presedintelui Basescu ar putea fi completata cu prezenta acestuia la Palatul Victoria, mentionand ca "demersul de suspendare este o masura de aparare a democratiei din Romania". De asemenea, Mircea Geoana a reluat ideea prezentata, recent, de Cristian Diaconescu, conform careia, tot in 21 martie expira atat termenul la care comisia parlamentara de ancheta trebuie sa-si incheie raportul, cat si cel al Curtii Constitutionale, care urmeaza sa se pronunte asupra avizului consultativ pe tema modificarii legii referendumului. Potrivit declaratiilor lui Mircea Geoana, PSD se asteapta ca macar unul dintre cele doua conflicte ale Aliantei D.A. sa ia sfarsit, cel dintre PNL si PD, urmand ca cel institutional dintre presedinte si premier sa-si gaseasca solutionarea, in opinia sa, "prin suspendarea si, ulterior, demiterea presedintelui si prin prezenta primului-ministru cu un Guvern restructurat, saptamana viitoare", a concluzionat liderul PSD.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.