Ultimatumul acordat de conservatori premierului, pentru restructurarea Cabinetului, a expirat ieri. Daca social-democratii au decis, in aceeasi zi, sa-i prelungeasca acestuia termenul de gratie, iata ca acelasi lucru l-ar putea face si colegii de opozitie, conservatorii - cu atat mai mult cu cat, in ultima perioada, de la declansarea demersului pentru suspendarea din functie a sefului statului, cele doua partide, PC si PSD, au avut numeroase consultari pentru a-si armoniza pozitia, dar si pentru adoptarea unor initiative legislative comune.

Biroul Politic al PC se va reuni, astazi, pentru a decide, oficial, daca ii acorda lui Calin Popescu Tariceanu un nou termen pentru restructurarea executivului - posibil pana la sfarsitul lunii, sau daca initiaza procedurile de introducere a unei motiuni de cenzura, cu sprijinul altor formatiuni politice din opozitie, cu precadere al Partidului Social Democrat. Hotararea conservatorilor va depinde, in mare masura, de consultarile anuntate de primul-ministru cu toate formatiunile politice parlamentare, dupa controversata hotarare de amanare a euroalegerilor, anuntata, ieri, la Palatul Victoria.

"Biroul Politic al Partidului Conservator va reanaliza chestiunea introducerii unei motiuni de cenzura in toata complexitatea ei. Nu suntem intr-o proba sportiva - in politica trebuie sa manifesti si suplete. Sa nu uitam ca politica este arta compromisului",ne-a declarat conservatorul Sergiu Andon, presedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. "S-ar putea sa gasim o noua formula, tinand seama si de ultimele evolutii ale scenei politice, care sunt remarcabile". Motivatia conservatorilor este justificata, in opinia sa, de constatarea ca "aceste evolutii includ in ele si ceva din mesajul Partidului Conservator", ba mai mult, "indica faptul ca s-au facut pasi foarte importanti spre un Guvern monocolor liberal, asa cum a propus PC". Chiar daca ultimele evolutii de pe scena politica au trecut, oarecum, in plan secundar, controversata problema a restructurarii actualului Guvern, opozitia ar putea ajunge la o pozitie comuna in acest sens, insa este departe de a-si abandona proiectele.

Pe fondul crizei declansate de amanarea alegerilor pentru Parlamentul European, premierul Calin Popescu Tariceanu a castigat, in mod cert, inca una sau doua saptamani, pentru a prezenta in fata Parlamentului, spre avizare, formula unui executiv restructurat. Aceasta nu inseamna insa nimic mai mult decat o simpla amanare de principiu a momentului cand premierul va trebui sa aleaga intre doua alternative, ambele la fel de inconfortabile, sub aspect politic: Guvern monocolor liberal sau Guvern care sa-i includa, in continuare, si pe democrati. Prima varianta, spre care par sa incline, pentru moment, atat optiunile liberalilor, cat si ale majoritatii opozitiei, ar marca insa sfarsitul de facto al Aliantei.

In plus, democratii au anuntat, chiar ieri, ca nu sunt dispusi sa iasa de la guvernare, in pofida disensiunilor dintre ei si premier, si ca sustin in continuare actuala politica a executivului, dar nu si unele decizii ale sefului sau. In cazul unei formule de Guvern care sa-i includa in continuare pe democrati, lucrurile par sa se complice si mai mult, avand in vedere ca PSD - care ar vota impotriva, detine majoritatea in Senat, pentru a nu mai aminti ca social-democratii nu sunt singurii care asteapta iesirea PD de la guvernare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.