Dupa modelul conservatorilor, social-democratii au dat, ieri, un termen limita premierului, solicitandu-i acestuia ca, in cel mult doua saptamani, sa se prezinte in fata Parlamentului cu o noua formula de guvernare.

Anuntul a fost facut de vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, care a reluat ideea restructurarii, motivand ca aceasta este o solutie prioritara pentru stoparea actualei crize politice. "Avem nevoie de un Guvern modern, operational, cu o structura similara celui european. Vom analiza modul in care premierul Tariceanu va actiona, in aceasta privinta, in urmatoarele doua saptamani. Trebuie sa intelegem ca, fara restructurare, vom avea, in continuare, un Guvern de tranzitie. Speram ca doua saptamani sa fie suficiente pentru ca primul-ministru sa prezinte un guvern restructurat, daca nu, vom lua atunci masura care se impune. Romania nu mai poate fi condusa de actuala formula, pentru ca aceasta nu are nici sprijin politic, nici capacitate administrativa", a explicat Diaconescu.

Pe de alta parte, vicepresedintele social-democrat a adaugat ca, in cazul in care termenul nu va fi respectat de catre primul ministru, PSD nu exclude posibilitatea depunerii unei motiuni de cenzura la adresa Executivului, mentionand insa ca "speram totusi sa nu fie cazul, pentru ca nu dorim sa deschidem noi fronturi. Dar nu vom participa la guvernare cu nicio parte a Aliantei". Potrivit lui Diaconescu, opozitia social-democrata se asteapta atat la o limpezire a scenei politice, cat si la un raspuns din partea comisiei de ancheta constituite in vederea suspendarii sefului statului, data vehiculata fiind 21 martie.

In ceea ce priveste desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, PSD pledeaza, in continuare, pentru amanarea acestora, sperand ca premierul sa nu se razgandeasca in privinta amanarii si mentinandu-si argumentele potrivit carora scrutinul pentru europarlamentare nu poate avea loc pe fondul crizei politice, in care "toate partidele sunt responsabile, dar Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu se constituie ca parte a problemei", crede vicepresedintele PSD, precizand ca social-democratii sunt dispusi sa participe la un dialog, in vederea depasirii "blocajului institutional si comportamental". Totodata, Cristian Diaconescu a anuntat ca Partidul Social Democrat se gandeste sa propuna o "modificare de substanta" a Constitutiei Romaniei. "Noi am avut si in urma cu sase luni o prima initiativa de schimbare a Constitutiei si consideram ca acum este cel mai bun moment ca acest document sa fie adus in discutia partidelor. In primul rand, ne gandim la analizarea reglementarilor care vizeaza o separare clara a puterilor in stat si la adoptarea modelului politic al regimului parlamentar. Totodata, trebuie sa gasim o formula parlamentara, referitoare la instituirea mecanismului de vot uninominal, pe baza consensului partidelor reprezentate in Parlament", a concluzionat vicepresedintele social-democrat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.