"S-a cam implicat in niste chestiuni care tin eminamente de executiv"

Fostul sef al statului, Ion Iliescu, considera ca presedintele Traian Basescu, are tendinta de a se suprapune atributiilor Executivului in raporturile sale cu Guvernul. Ion Iliescu a declarat, intr-un interviu acordat Rompres, difuzat ieri, ca apreciaza incercarea de a da o noua vigoare institutiei prezidentiale, dar remarca la actualul sef al statului si anumite luari de pozitie "intempestive" care pot produce "derapaje constitutionale".

"Ceea ce vad ca se comenteaza, motivat, in mod critic, este caracterul intempestiv al unor declaratii si al unor actiuni care pot sa devina periculoase, care pot produce derapaje de la prevederile constitutionale ale atributiilor presedintelui si care afecteaza raporturile intre institutiile statului, precum si unele declaratii care afecteaza relatiile noastre internationale, care au si deranjat anumiti parteneri ai nostri", a declarat Iliescu. Senatorul PSD sustine ca presedintele Basescu "s-a cam implicat in niste chestiuni care tin eminamente de executiv", avand totodata si o "nota agresiva" fata de puterea judiciara, alaturi de ministrul Justitiei, Monica Macovei, care, crede Ion Iliescu, "a depasit orice fel de limite din acest punct de vedere".

Anticipatele, "o idee aventuroasa"

Referindu-se la tema alegerilor anticipate, Iliescu a apreciat ca aceasta reprezinta "o idee aventuroasa" pentru actuala putere. "Eu as fi mai prudent, din acest punct de vedere, in ceea ce il priveste si in ceea ce priveste actuala guvernare, mai ales tinand seama de complicatiile de la noi, generate de prevederile constitutionale. Nu se pot promova usor la noi alegeri anticipate, deci sa dizolvi Parlamentul ca sa provoci alegeri anticipate e o procedura foarte complicata. Aceasta inseamna ca Alianta la putere trebuie sa isi dezavueze propriul guvern si nu o data, ci de vreo doua ori, si apoi pe un termen de cateva luni de zile", a spus Iliescu. In aceste conditii, a spus liderul PSD, anticipatele ar putea provoca in randul populatiei multe semne de intrebare cu privire la seriozitatea acestei guvernari si poate sa afecteze gradul de popularitate foarte accentuat intr-o perioada relativ scurta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.