sustine secretarul general al PSD, Titus Corlatean

- Domnule Corlatean, cum a primit PSD decizia premierului Tariceanu de a renunta la proiectul de restructurare a Guvernului?

- In primul rand, daca primul ministru a renuntat, intr-adevar, la restructurarea Guvernului , face o greseala care poate afecta interesele Romaniei pe termen mult mai lung, si va purta o responsabilitate politica extrem de grava. Spun asta pentru ca actuala structura politica a Guvernului a devenit ineficienta, devenind depasita in contextul in care corespunde unei perioade de dinainte de perioada aderarii, iar Romania are nevoie urgenta de un Guvern restructurat care sa corespunda statutului Romaniei post-aderare. Este nevoie de un Guvern mult mai flexibil, mai eficient, pentru ca actuala structura birocratica este, repet, depasita.

Daca premierul refuza sa promoveze proiectul restructurarii, vom avea in continuare un guvern de tranzitie pentru urmatorii doi ani, cel putin teoretic. Sau, poate ca nu vom avea un asemenea Executiv, pentru ca PSD a spus-o foarte clar ca, in cazul in care premierul nu prezinta, in perioada imediat urmatoare, o formula restructurata si care sa nu fie construita pe formula Aliantei PNL - PD, PSD va depune o motiune de cenzura.

- Vicepresedintele PSD, Mihai Tanasescu, anunta recent ca termenul de gratie acordat Cabinetului Tariceanu in privinta restructurarii este pana saptamana viitoare. Credeti ca seful Executivului se va supune ultimatumului PSD?

- Asteptam ca in cel mult zece zile premierul sa dea un semnal clar cu privire la intentia restructurarii Guvernului. Va reamintesc ca noi pierdem zilnic 9 milioane de euro pentru ca nu avem structurile administrative capabile sa permita absorbtia fondurilor europene, suntem in 9 martie, si la un calcul simplu, rezulta ca am pierdut sute de milioane de euro, desi anul acesta vom plati un miliard o suta de milioane de euro ca si contributie la Bugetul Uniunii Europene.

Deci, in perioada pe care am mentionat-o, asteptam o vointa politica foarte clara, ferma si fara dubii a premierului, de a prezenta o structura de Guvern care sa faca fata obiectivelor ambitioase si provocarilor care stau in fata Romaniei, dupa1ianuarie, 2007. Din acest motiv, daca nu vom primi un semnal clar in aceasta privinta, urmat de o prezenta in Parlamentul Romaniei a unui Guvern restructurat si cu un program corespunzator, PSD va initia, repet, o motiune de cenzura. Asteptam un Executiv european, care sa aiba de la 14 pana la 17 ministere, dar asta depinde de structura fiecarui stat membru UE.

Este, insa, indispensabila o formula de Guvern care sa cuprinda si un Minister al Dezvoltarii Regionale care sa permita o buna dirijare a absorbtiei fondurilor europene, de anumite corectii, dar nu facem noi sugestii. Este responsabilitatea exclusiva a celor aflati la guvernare sa faca un lucru absolut necesar, in acest sens. In caz contrar, riscam sa avem un Cabinet care devine un obstacol in calea integrarii Romaniei, asa cum se intampla in momentul de fata.

- Liderii PD va acuza ca "jocul de-a motiunea de cenzura" nu reprezinta nimic altceva decat un joc de imagine, in contextul in care, sustin acestia, nu va doriti in nici un caz initierea acestui demers si cu atat mai putin, demiterea Cabinetului Tariceanu. Cum raspundeti?

- Sunt acuze care fac parte dintr-un joc politic ieftin si din ce in ce mai penibil, al liderilor democrati. Este vorba de un interes mult mai profund al Romaniei, ca stat. Este nevoie de un Guvern restructurat, functional si competitiv si acesta este motivul pentru care PSD va actiona in consecinta.

- Ati discutat cu PC si PRM despre aceasta motiune? De altfel, dupa cum stiti, si conservatorii au amenintat cu un demers similar...

- Nu am discutat in sensul in care, daca avem sau nu o actiune concertata. Au fost si altii care au anuntat public initierea acestui demers, si ma refer aici la PC, care, din pacate, nu are semnaturile necesare. Ma refer aici si la PRM care a avut o atitudine critica la adresa Guvernului, cunoscuta la nivelul opiniei publice, si la momentul oportun, suntem decisi sa actionam in Parlament.

- Liderii PRM s-au aratat surprinsi de demersul dumneavoastra, spunand ca prioritara este procedura de suspendare a presedintelui...

- Este vorba de o critica la adresa actualei Puteri, in ansamblul sau. Noi mergem mai departe si cu procedura de suspendare a presedintelui si in nici un caz nu putem face abstractie de grava criza a guvernarii. Daca ne raportam la declaratia ministrului Vosganian, observam o situatie dramatica si anume ca vom putea absorbi in 2007 doar 100 milioane de euro, ceea ce reprezinta doar 4,4 la suta...

- PSD a amenintat cu o serie de motiuni simple. Concret, ce ministri aveti in vizor?

-Vom avea o actiune critica fata de portofolii in care nu s-a facut ceea ce trebuie facut, si aici ma refer la motiunea anti -Macovei, vom depune o motiune in domeniul Educatiei, va exista o actiune similara si in cel al Sanatatii, pentru ca si aici situatia este intolerabila.

- Sondajele de opinie nu dau prea mari sperante PSD, la alegerile pentru PE. Ce va propuneti la scrutinul electoral din 13 mai?

- Este absolut regretabil si penibil ca institute de sondare a opiniei publice au acceptat sa dea cu piciorul unei credibilitati pe care si-o castigasera, si sa dea curs unor jocuri politice murdare. PSD este pregatit pentru aceste alegeri, avem atat strategia, cat si oamenii pregatiti, vom definitiva, la inceputul saptamanii viitoare, listele.

Oamenii sunt decisi sa castige aceste alegeri europene, pentru ca PSD sa castige alegerile locale si parlamentare din 2008. PSD trebuie si merita sa revina la guvernare, invatand din greselile trecutului, pentru ca are de rezolvat marile probleme generate de actuala guvernare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.