Luni, 28 februarie 2005. Prima sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii prezidata de presedintele Basescu. Urmaream imaginile la televizor interesat sa vad cine a participat la aceasta sedinta: consilieri prezidentiali, ministri etc. Evident, linga acestia, sefi de servicii secrete. Radu Timofte, directorul SRI, statea in dreapta presedintelui, preocupat de dosarele lui super-ultrasecrete. Le rasfoia cu atentie prefacuta si cu morga unui individ care simtea ca pe umerii lui sta intreaga siguranta nationala a Romaniei. El, depozitarul tainelor teribile, omul care stie totul despre noi toti, se gindea probabil cum ii va imbirliga pe cei prezenti la sedinta.

Apoi, la final, apare presedintele Basescu, care declara ca SRI va preda CNSAS "in timp cit mai scurt" doua treimi din arhiva Securitatii, adica 12 km de arhiva. Asadar, imi spun, a fost nevoie de o sedinta a CSAT pentru ca acei 12 km de arhiva sa fie predati CNSAS. Aceiasi 12 km de arhiva despre care Timofte declara recent: "Cu toate insistentele Serviciului Roman de Informatii de a preda accelerat toti cei 12.000 de metri liniari, CNSAS a refuzat sistematic, invocind permanent lipsa spatiului de depozitare. Serviciul Roman de Informatii isi reafirma disponibilitatea de a preda in timpul cel mai scurt, prin efortul si pe cheltuiala serviciului, cei 12 km liniari disponibili in orice moment".

Bine, aceasta declaratie e totusi cuminte si, intr-un fel, binevoitoare, insa Timofte stie si sa puna piciorul in prag amenintator. La 25 ianuarie 2005 spunea despre kilometrii lui liniari de arhiva ca "saptamina viitoare ii incarc in camioane si ii duc in fata sediului CNSAS. Sa si le ia de acolo, sa faca ce vor cu dosarele respective". Cum suna declaratia de aceasta data? Nu-i asa ca tradeaza nesimtirea, adica lipsa de cuviinta si delicatete?

In aceste conditii, imi imaginez ca Timofte s-a dus la CSAT ca un baietel plingacios. A luat cuvintul si a spus ceva de genul "domnule presedinte, dar noi avem arhiva pregatita, avem 12 km", dupa care a scos din dosarele lui confidentiale, misterioase si enigmatice o lista sau doua ca sa-si intareasca spusele, iar Traian Basescu a muscat momeala. Si asa se face ca in prima sedinta a CSAT s-a luat decizia istorica de a transfera doua treimi de arhiva de la SRI la CNSAS, arhiva care oricum era pregatita pentru a fi transferata. Trec peste faptul ca nu era treaba CSAT sa ia o decizie stabilita deja intre cele doua institutii. Trec si peste talentul lui Timofte de a deturna o analiza in functie de interesele pe care le are. Insa nu pot sa nu ma intreb de ce nu s-a decis in cadrul CSAT ca toata arhiva Securitatii sa fie predata CNSAS "in timp cit mai scurt"?

Cred ca stiu raspunsul: Timofte l-a convins pe presedintele Basescu de faptul ca ultima treime de arhiva nu este "gata de predare". Ce inseamna asta? In mod normal, ele, dosarele, trebuie analizate fila cu fila de o comisie mixta CNSAS-SRI. Se identifica materialul arhivistic care ar putea afecta siguranta nationala si care trebuie sa ramina clasificat. Insa asa cum Timofte a avut grija sa pregateasca doua treimi de arhiva astfel incit dosarele sa fie periate dupa poftele securistilor, tot asa va fi pregatita si ultima treime. Apoi comisia mixta va lucra repede, deschis si sustinut, angajind toate fortele si mijloacele necesare pentru realizarea acestui obiectiv, vorba comunicatului semnat de Onisoru si Timofte. Poate ca presedintele Colegiului CNSAS este multumit. In ceea ce ma priveste, ofiterii de Securitate au obtinut prin Timofte inca o victorie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.