Noua pozitie a democratilor a fost lansata pe doua canale. Vineri, intr-o conferinta de presa la Craiova, vicepresedintele PD Radu Berceanu a afirmat ca, "eventual, o sa facem in Parlament legea pentru alegerile uninominale, fara sa mai fie nevoie de un referendum".

Blaga il anticipeaza pe Basescu

Duminica, la emisiunea "ProVest", secretarul general al democratilor, Vasile Blaga, referindu-se la viitoarele consultari de la Cotroceni, a reluat acest punct de vedere. "Dorim sa discutam astfel incit sa nu aminam alegerile pentru Parlamentul European. (...) Poate aminam referendumul pentru votul uninominal", a spus Blaga. Mai mult, liderul PD spune ca a discutat acest lucru chiar cu presedintele Basescu.

"Am cerut domnului presedinte sa amine referendumul pentru votul uninominal si am vazut un punct de vedere al Presedintiei foarte clar in chemarea partidelor la Cotroceni: vom discuta ce tip de vot uninominal se prefera, inclusiv armonizarea temelor de derulare a referendumului, astfel incit sa nu se amine data de 13 mai", a precizat Vasile Blaga.

PNL saluta pozitia PD, dar are si un plan "B"

Intentiile PD sint salutate de liberali. Vicepresedintele Ludovic Orban spune: "Este exact ceea ce ceream si noi, adica renuntarea la referendumul pentru uninominal si legiferare urgenta prin Parlament si aminarea pina dupa 13 mai a raportului Comisiei de ancheta privind suspendarea presedintelui. Daca insa nu se va amina referendumul, atunci avem un plan 'B>> si anume, daca Traian Basescu va face campanie pentru PD, atunci si noi o sa ne facem campanie pentru euroalegeri in perioada de campanie pentru uninominal".