In mod normal, in aceasta saptamina, situatia averii Casei Regale ar fi trebuit sa intre in normalitate. Politicienii, insa, au decis ca aceasta problema nu este una urgenta. Statul roman ii datoreaza, conform estimarilor, 38 de milioane de euro Regelui Mihai I.

Peste doua saptamini, membrii Comisiei juridice a Senatului vor dezbate ordonanta emisa anul trecut de guvern privind bunurile familiei regale. Pina la inceperea discutiilor, senatorii vor studia testamentele fostilor regi ai Romaniei. Conform ordonantei amintite, pentru domeniul Peles, Casa Regala urmeaza sa primeasca in jur de 30 de milioane de euro. Conacul de la Savirsin este estimat neoficial intre 4 si 5 milioane de euro, suma putind sa creasca, date fiind valoarea de patrimoniu si cea istorica a domeniului. Valoarea imobilelor din strada Ion Luca Caragiale si a celui din bulevardul Eliade se ridica, fiecare, la un milion de euro, iar cel din strada Budisteanu la 500.000 de euro. La ora actuala, averea familiei regale este de 1.300.000 de euro, suma rezultata din vinzarea proprietatii sale de la Versoix, din Elvetia, locul in care Regele Mihai, impreuna cu Regina Ana si cele cinci fiice, si-a petrecut cea mai mare parte a exilului.

Beneficiile statului

Regele Mihai I a fost deposedat de intreaga sa avere mobiliara si imobiliara de pe teritoriul Romaniei prin Decretul-lege nr. 38/1948, care prevedea confiscarea bunurilor intregii familii regale. Acest decret a fost urmat de o hotarire a guvernului (Jurnal al Consiliului de Ministri nr. 841/1948) care prevedea in mod detaliat care sint bunurile. Cu exceptia monarhiei britanice, in toate regatele din Europa, castelele si palatele regale au fost donate sau vindute statului respectiv, ultimul care a consimtit la aceasta situatie fiind Regele Juan Carlos al Spaniei, urcat pe tron la moartea dictatorului Franco, in anul 1975.
Proprietati regale

"Regele a avut patru proprietati in Bucuresti: un teren si trei imobile. Pe linga acestea, detinea si o proprietate mare la Savirsin. Exista mai multe imobile mici, raspindite pe Valea Prahovei, care fac parte dintr-o proprietate mai mare, numita Mosia Regala Sinaia - Azuga - Predeal", spune avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu.

In ceea ce priveste Domeniul Peles, el precizeaza ca nu a apartinut niciodata Domeniului Coroanei, ci familiei regale, mai tirziu mostenite de Regele Mihai I care, in calitate de succesor al Regelui Ferdinand, a primit intreaga avere.

Carol al II-lea nu a contestat si nu a atacat in justitie niciodata testamentul si codicilul prin care Ferdinand ii lasa intreaga avere lui Mihai. Motiv pentru care, explica avocatul, Paul Lambrino, cel care a solicitat proprietati ale familiei Regale poate pretinde doar ceea ce i-a lasat direct mostenire Carol al II-lea si nimic altceva.

Prin actiune judecatoreasca, Casa Regala a cistigat Domeniul Savirsin, pentru care statul a solicitat 900 de milioane de lei, considerate cheltuieli facute de-a lungul timpului pentru intretinerea conacului. Aceasta in conditiile in care l-a folosit 50 de ani abuziv, fara titlu legal, spune avocatul Adrian Vasiliu. Singura evaluare oficiala facuta conacului dateaza din 1948; noile estimaril oscilind intre 4 si 5 milioane de euro.

Jumatati de masura

La capitolul recuperari se incadreaza si imobilul de pe strada I.L. Caragiale, din Bucuresti. Despre terenul de pe bulevardul Mircea Eliade, de 1.298 mp, revendicat la Regia Autonoma a Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS), avocatul spune ca exista acte de proprietate facute asupra acestuia de catre alte persoane, situatie care trebuie solutionata de catre stat. In Poiana Tapului, primaria i-a restituit Regelui Mihai trei obiective, iar la Azuga acesta a primit un teren in schimb.

La Predeal, nici una dintre cele noua notificari nu a fost solutionata, in aceeasi situatie aflindu-se si casa de pe strada Codrescu nr. 2, din Iasi, apartinind acum Academiei Romane.

O familie incercata

La 30 decembrie 1947, autoritatile comuniste il forteaza pe Regele Mihai sa semneze actul de abdicare si sa paraseasca Romania. Regele Mihai si Regina Ana traiesc primul an de exil la Vila Sparta, de linga Florenta, locuinta Reginei-Mame Elena. In 1949 se muta la Lausanne, Elvetia, unde se nasc si principesele Margareta, Elena si Irina. Ulterior, familia se muta in Anglia, unde vor locui timp de sase ani. Pentru a-si cistiga existenta, infiinteaza o ferma de pui si un atelier de timplarie. In 1956, se intorc in Elvetia, la Versoix, un orasel aflat la citiva kilometri de Geneva. Celelalte fiice ale familiei, Principesa Sofia si Principesa Maria, s-au nascut la Atena, respectiv Copenhaga. In 1990, Principesele Margareta si Sofia vin la Bucuresti. Tot atunci se pun bazele Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, cu proiecte vizind categoriile defavorizate din tara. In 1992, Regele revine in tara pentru a petrece din nou Pastele cu romanii.

Proiect legislativ privind averea Regelui Mihai

Proiectul de lege elaborat de guvern anul trecut, privind reglementarea situatiei juridice a bunurilor care au apartinut Regelui Mihai, prevede plata unei despagubiri banesti de 30 de milioane de euro pentru Domeniul Peles, trecerea Casei Cavalerilor in domeniul privat al statului, urmind restituirea in natura. Castelul Peles, desi este proprietatea lui Mihai I, nu poate fi evaluat in bani pentru ca nu exista ceva similar in Europa. Suma de 30 de milioane de euro a fost maximul de compromis al ambelor parti, spune avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu.

Problema de fond este ca, daca Regele este alaturi de stat si nu de guvern, capcana in care cad cei mai multi analisti, este pentru ca apropierea tarii de Uniunea Europeana prevede o garantare clara a proprietatii, completeaza el. Conform aceluiasi proiect, Regele poate beneficia pe durata vietii de Palatul Elisabeta, ca sediu al Casei Regale, si de castelele Peles, Pelisor si Foisor pentru evenimente oficiale. In timpul negocierilor, Casa Regala a fost reprezentata de avocatul Adrian Vasiliu, care si-a cistigat renumele de a fi cistigat toate procesele de retrocedare a proprietatilor abuziv confiscate de regimul comunist, si de negociatorul-sef Andrew Popper din Londra.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.