Premierul il avertizeaza pe Basescu ca amana alegerile PE daca nu termina cu temele "politicianiste" * In realitate, liderul PNL marseaza la cererea formulata de PSD, PRM si PC

Partidele parlamentare, mai putin PD si UDMR, pun la cale amanarea alegerilor europarlamentare. PSD, PRM si PC au solicitat ieri premierului Calin Popescu Tariceanu amanarea scrutinului, invocand necesitatea rezolvarii crizei politice interne.

La nivel oficial, PNL sustine respectarea datei de 13 mai, dar, potrivit unor surse, liberalii planuiesc amanarea europarlamentarelor. Aceleasi surse ne-au declarat ca PD a amenintat cu iesirea de la guvernare in cazul amanarii scrutinului. La finalul intalnirii cu principalele partide, Tariceanu i-a avertizat pe seful statului si pe liderii PSD ca, daca nu renunta la temele "tip referendum" care bruiaza scrutinul pentru PE, va fi nevoit sa il amane. Traian Basescu i-a transmis ieri o scrisoare sefului Executivului in care insista ca europarlamentarele sa nu fie amanate. O decizie privind data alegerilor va fi luata insa saptamana viitoare, in functie de consultarile initiate de seful statului cu liderii partidelor.

Subiectele parazitare

Premierul Tariceanu a lansat ieri un ultimatum la adresa lui Traian Basescu si a liderului PSD Mircea Geoana, avertizand ca va decide amanarea alegerilor pentru PE daca acestia nu vor amana temele "politicianiste" privind votul uninominal si suspendarea sefului statului.

El a precizat ca astfel de "subiecte parazitare" de politica interna bruiaza dezbaterile asupra alegerilor europarlamentare, care ar trebui sa fie prioritare. "Daca nu veti renunta, domnule presedinte Traian Basescu si domnule presedinte Mircea Geoana, ma voi vedea nevoit sa iau o masura impotriva convingerii mele. Va fac responsabili de faptul ca nu ne respectam obligatiile pe care ni le-am asumat atat in fata romanilor, cat si in fata partenerilor europeni", a spus Tariceanu.

El a tinut sa sublinieze ca referendumul initiat de Basescu pentru votul uninominal va avea un rezultat neconcludent, deoarece este putin probabil ca la urne sa se prezinte 10 milioane de persoane, pentru a fi validat. Tariceanu s-a intalnit, joi, cu liderii PD Adriean Videanu si Vasile Blaga PE pentru a discuta pe aceeasi tema, au declarat surse din Alianta. Potrivit acestora, democratii au amenintat cu iesirea de la guvernare in cazul amanarii scrutinului.

Premierul le-a cerut in schimb sa-l convinga pe Basescu sa renunte la organizarea referendumului pentru votul uninominal, motiv pentru care liderii celor doua partide nu au ajuns la nici un acord. In plus, potrivit acelorasi surse, democratii au solicitat amanarea restructurarii Guvernului, pe motiv ca nu au ce portofoliu de ministru sa taie din schema. Liderul PD Emil Boc a respins ieri ideea iesirii de la guvernare a PD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.