Cele doua dimensiuni ale ortodoxiei, sprituale si mai ales geografice, sunt Tara Sfanta si Muntele Athos. Dupa caderea Constantinopolului, Muntele Athos a stat cinci sute de ani sub stapanire otomana, iar in aceasta perioada, grija intretinerii Athosului a trecut, aproape in intregime, pe seama celor doua tari romane - Moldova si Tara Romaneasca.

Domnitorii romani trimiteau sub forma de danii anuale, sumele necesare platii birului catre turci, de asemeni pentru intretinere si reparatii. Tarile Romane, preluau astfel, prerogativele de protector al locurilor sfinte.
Dupa secularizarea averilor manastiresti din 1863, ajutoarele romanesti inceteaza. Romania pasea spre modernitate, chiar daca asta insemna intreruperea unei traditii de sute de ani.

Razvan Theodorerscu: "Sunt increzator ca va trece si de Camera"

Din pacate, statul roman, si cel dinainte de 1990, cel de dupa 1990, nu a sprijinit financiar chilii si schituri romanesti de pe Sfantul Munte Athos.

Numai ca, Senatul a decis in luna noiembrie a anului trecut, alocarea a 200.000 de euro anual asezamintelor monahale romanesti de la Muntele Athos, Ierusalim si Ierihon. Initiativa legislativa apartine senatorilor Ion Solcanu, Razvan Theodorescu (PSD), Mihai Ungheanu, Gheorghe Funar, Viorica Moisuc (PRM) si Sabin Cutas (PC).
A trecut ceva vreme de atunci si ne-am interesat care mai e stadiul acestui proiect.

Fostul ministru al Culturii si unul dintre initiatorii acestui proiect, ne-a declarat ca a ajuns in Camera Deputatilor. "Sunt foarte increzator ca va trece, dar nu va pot spune cu certitudine cand va fi adoptat". Dupa cum se stie, desi intitial se vehicula o suma de 1 milion de euro, in final s-a ajuns la o renta de 200.000 anual, Ministerul Culturii urmand sa asigure virarea sumelor aferente fiecarui schit de pe Muntele Athos.

Senatorul Theodorescu este, insa, de parere ca aceasta renta anuala este mult mai sigura. "Se spunea ca anul acesta le dam un milion de euro, pe urma mai vedem. E mult mai buna aceasta renta, e mai sigura pentru ca de acum e prevazuta in lege". Ramane de vazut ce se va intampla in Camera Deputatilor care are cuvantul decisiv in acest proiect si, sa nu uitam, Guvernul nu a fost de acord cu initiativa legislativa, pe motiv ca, astfel, celelalte comunitati monahale romanesti internationale vor fi discriminate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.