Cred insa ca, oricate hibe va avea sistemul, odata aplicat va duce la o imbunatatire a calitatii actului politic, macar prin evitarea genului de specatcol public la care asistam in ultimele zile.

Parlamentul Romaniei se afla astazi in fata unei decizii care ar putea schimba radical clasa politica: acceptarea referendumului pentru introducerea votului uninominal. Prin votul pe care il vor da astazi, parlamentarii vor alege de fapt rolul pe care vor sa-l joace: acela de sustinatori ai reformei sau acela de piedici in calea acesteia. Intrucat avizul Parlamentului este doar consultativ, referendumul va merge inainte, cu sau fara voia lor.

Am fost dintotdeauna sustinatorul votului uninominal. Este singura solutie pentru a avea politicieni responsabili, care sa nu dea uitarii problemele electoratului propriu, fie in favoarea unor interese personale sau de grup, fie de dragul unei mediocritati caldute in care sa se cufunde timp de patru ani.
Parlamentul Romaniei, asa cum este, reprezinta un argument pentru introducerea votului uninominal.

Cu putine exceptii, asistam in aceste zile la spectacolul unor politicieni care, in loc sa se ocupe de agenda europeana, irosesc timpul Parlamentului cu subiecte care nu sunt in folosul populatiei. Mai mult, sondajele ne arata clar ca populatia nici nu doreste suspendarea presedintelui sau demiterea ministrului Justitiei. Ignorand in mod sfidator vointa populatiei, o majoritate parlamentara care nu mai tine cont de granitele dintre putere si opozitie continua insa cu aceste subiecte. Asa am ajuns la situatia paradoxala ca o institutie impopulara si aleasa pe liste sa hartuiasca practic cel mai popular om politic al momentului, care este totodata si singurul ales prin vot uninominal.

Daca ar trebui sa dea socoteala alegatorilor, direct, si sa fie votati sau nu drept rasplata pentru ceea ce fac, parlamentarii ar fi mai atenti la conduita lor. Poate ca pozitiile lor politice ar fi mai bine fundamentate. Poate ca unii ar gasi in aceasta ide forta de a se opune conducerilor propriilor partide atunci cand cred ca liderii lor gresesc.

Poate ca tinerii parlamentari nu s-ar mai simti timorati de judecata seniorilor si ar indrazni sa se manifeste in plan politic si altfel decat prin introducerea cartelei in aparatul de vot si apasarea pe butonul pe care liderii sai le-au zis ca trebuie sa apese. In mod sigur, birourile parlamentare ar fi mai active iar alesii si-ar vizita circumscriptiile mai des decat odata la patru ani.

Sigur ca exista un risc ca primul Parlament obtinut prin vot uninominal sa contina folcloristi, manelisti sau fotbalisti intr-un numar mai mare decat ar fi firesc. Dar nu exista schimbare fara riscuri si nu trebuie sa subestimam atat de grav inteligenta poporului roman. Cand oamenii vor intelege ca aceste persoane nu le reprezinta interesele, nu-i vor mai vota a doua oara.

Sincer vorbind, sunt sceptic cu privire la rezultatul votului de astazi. Nu cred ca parlamentarii se vor pronunta in favoarea organizarii referendumului. Clasa politica nu are tendinte sinucigase si nu ne putem astepta ca anumiti parlamentari sa accepte sa-si sacrifice, in numele unei idei, sansele de a avea un nou mandat.

Ca sustinator constant al sistemului de vot uninominal, consider binevenita organizarea unei consultari populare pe aceasta tema. Fie ca Parlamentul o doreste, fie ca nu.