Intre doua avioane si sfirsitul de saptamina petrecut in tara, europarlamentarii romani invata sa-si ia rolul in serios la Bruxelles.

Reprezentantii Romaniei in Parlamentul European au deja proiecte legislative proprii si ocupa functii importante in comisiile Legislativului UE.

Oltenia din nordul Italiei

Mircea Cosea vrea sa extinda Oltenia in nordul Italiei. Pe linga cabinetul din circumscriptia sa (judetul Olt), el vrea sa-si mai deschida unul linga Milano si sa mearga o data pe luna acolo, pentru a se implica in rezolvarea problemelor comunitatii de romani. Un prim proiect vizeaza comunitatile mari de cetateni ai unei tari UE de pe teritoriul altei tari, prin care acestora sa li se permita derularea de cursuri in limba materna, pentru echivalarea studiilor in tara de origine, paralel cu cursurile din tara de resedinta.

Cosea mai vrea ca judetul Olt sa obtina produse ecologice, foarte cautate in Europa, cu sprijinul unei firme italiene, careia i-a cerut sa detaseze la Gradinari si Dranovatu doi dintre romanii angajati acolo. Impreuna cu Institutul European din Nisa, Cosea vrea si sa construiasca in judetul Tulcea cimpuri de mori eoliene, cu bani de la UE.

Vecinii UE si Marea Neagra

Marian Jean Marinescu este vicepresedinte al Grupului PPE, cel mai mare si mai influent, si raspunde de politica de vecinatate cu Republica Moldova, Belarus, Ucraina, Georgia, Armenia si Azerbaidjan. Roberta Anastase este membru in Comisia de afaceri externe si vicepresedinte al Subcomisiei pentru aparare si securitate, unde participa la definitivarea Raportului privind Kosovo si pozitia PE privind Marea Neagra. In Subcomisia drepturilor omului ea a lansat o discutie pe tema modului in care isi cauta dreptatea in justitie o persoana impotriva institutiilor europene.

Locuri de munca si bani

Corina Cretu, membru in Comisia de dezvoltare, munca si afaceri sociale a PE, este implicata in organizarea audierii publice prin care Parlamentul vrea sa solicite Comisiei Europene sa ceara tarilor UE "drepturi egale si conditii decente pentru cetatenii noilor state in domeniul muncii".

La ultima sesiune, in discursul tinut in plen, Monica Iacob Ridzi a cerut respingerea propunerii Comisiei Europene de reducere facultativa a platilor directe in agricultura, pentru ca "adoptarea acestei masuri ar afecta puternic nivelul sumelor primite de catre fermierii romani, ca subventii din partea UE". Acestia beneficiaza, in prezent doar de un sfert din platile pe care le primesc fermierii din vechile state membre. Eventuala aplicare a propunerii Comisiei ar face ca "fermierii din vechile tari ale UE sa primeasca mai multi bani in defavoarea celor din tarile nou aderate", potrivit lui Ridzi Respingerea propunerii Comisiei a fost adoptata cu majoritate de voturi - 572 pentru si 65 impotriva.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.