PNL, prin vocea fostului ministru al apararii, Teodor Atanasiu, tine sa retraga militarii romani din Irak. Atat ca presedintele Traian Basescu se opune, fapt ce i-a determinat pe liberali sa scoata "artileria grea" de care amintea liderul liberal Calin Popescu Tariceanu. Rezultatul: Atanasiu a ripostat cu ironii la adresa sefului statului.

"De ce nu vrea Traian Basescu sa ne retragem, nu stiu. Probabil crede ca i se va face statuie in fata Casei Albe, probabil vrea sa ajunga sa fie invitat de Bush la ranch-ul din Texas. Nu stiu, pentru ca un argument serios si credibil nu are", a sustinut Atanasiu. si ca sa puncteze diferenta dintre incapatanarea PNL de a retrage trupele din Irak si cea a lui Basescu de a le mentine acolo, Atanasiu a readus in discutie argumentele liberalilor - aceleasi pe care le-a folosit si cand l-a surprins pe seful statului asumandu-si aceasta initiativa, iar apoi a incasat suspendarea din functia de ministru.

Compromisul

Liberalii sunt dispusi sa supuna dezbaterii parlamentului aceasta initiativa, ba chiar sa schimbe "randuiala" si sa aduca printre atributiile legislativului deciziile privind retragerea trupelor din teatrele militare. Desi Traian Basescu le pune bete in roate, Atanasiu a recunoscut ca "nu exista motive serioase" pentru inlaturarea sefului statului, prin suspendarea pe care o pregateste PSD. "Sunt probleme mult mai importante pe agenda politica decat o lupta pentru suspendarea presedintelui", a explicat Atanasiu.